Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Pentru prima dată în istoria…

Pentru prima dată în istoria alegerilor R.Moldova

Pentru prima oară în istoria alegerilor din Republica Moldova, în ziua alegerilor anticipate din 29 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) va primi rezultate cu privire la desfăşurarea alegerilor de la secţiile de votare din toată ţara. Elaborarea unui sistem mai avansat de colectare a rezultatelor preliminare ale alegerilor a fost posibilă graţie proiectului de asistenţă electorală finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). „În trecut, rezultatele cu privire la desfăşurarea alegerilor erau colectate doar la nivel naţional şi de raion. Sperăm ca odată cu recepţionarea informaţiilor direct de la secţiile de votare să asigurăm o transparenţă mai mare şi un acces sporit la rapoartele cu privire la rezultate în ziua alegerilor”, susţine William Hogan, expert principal în cadrul CEC.

Proiectul UE şi PNUD pentru asistenţă electorală a oferit susţinere CEC în organizarea unei campanii naţionale de informare a alegătorilor, inclusiv a cetăţenilor moldoveni care se află peste hotarele ţării, procesul de compilare şi verificare a listelor alegătorilor şi crearea primului Centru Media pentru a îmbunătăţi accesul mass-media la informaţia despre alegeri. În ziua alegerilor, Centrul Media va oferi jurnaliştilor locali şi internaţionali posibilitatea de a accesa sistemul de colectare a rezultatelor în timp real, pe măsură ce informaţiile şi datele cu privire la rata de participare apar în sistem.

Împreună cu alte organizaţii internaţionale, proiectul sprijină monitorizarea alegerilor de către Liga de Apărare a Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), care implică 2000 de observatori pe termen scurt în ziua alegerilor, cât şi numărarea voturilor în paralel. Rezultatele numărării în paralel a voturilor vor fi transmise de la secţiile de votare către oficiul LADOM din Chişinău pentru a fi difuzate a doua zi.

Proiectul de asistenţă electorală, finanţat de UE şi co-finanţat şi implementat de PNUD, are ca scop sprijinirea dezvoltării democratice în Moldova prin consolidarea proceselor electorale în perioada ciclurilor electorale 2009-2013 cu un accent imediat pe alegerile parlamentare din 2009. Acesta are drept scop să contribuie la îmbunătăţirea registrului de alegători prin utilizarea tehnologiilor informaţionale, asigurarea exercitării dreptului la vot al cetăţenilor de peste hotarele ţării prin diferite activităţi precum instruire pentru stafful electoral (în parteneriat cu IOM), dezvoltarea capacităţilor instituţiilor electorale (prin crearea unui sistem permanent de instruire cu participarea specialiştilor internaţionali, prin îmbunătăţirea procesul de planificare şi elaborare a bugetelor în cadrul CEC, utilizarea tehnologiilor informaţionale), sporirea rolului CEC în mass-media şi educaţia civică, şi acordarea asistenţei legislative, juridice şi de reformă electorală pentru a îmbunătăţi modul de soluţionare a plângerilor ce ţin de procesul electoral.

Comunicat de presă al PNUD