Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Organe ale unor cetăţeni ai…

Organe ale unor cetăţeni ai R. Moldova, prelevate de reţeaua de trafic, descoperită în Ucraina

Poliţia ucraineană a descoperit o reţea criminală internaţională condusă de cetăţeni israelieni care timp de trei ani a fost implicată în trafic cu organe prelevate de la cetăţeni din Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Belarus şi Uzbekistan.

Donatorii, majoritatea femei tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, de condiţie modestă, dar perfect sănătoase, erau recrutate pe internet şi apoi duse în Azerbaidjan sau Ecuador, unde le erau prelevate organele. Beneficiarii erau în general pacienţi bogaţi din Israel, dar şi din Europa sau Asia.

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat joi că au fost arestaţi 12 membri ai reţelei. Din grup făceau parte şi patru chirurgi ucraineni, care îi ajutau pe israelieni şi căutau donatori.

Traficanţii plasau anunţuri pe internet în care donatorilor li se ofereau 10.000 de dolari pentru un rinichi, însă beneficiarii erau taxaţi cu 100.000 sau chiar 200.000 de dolari,bani din care chirurghii primeau 15.000-20.000 de dolari.În total traficul cu organe pe piaţa neagă le-a adus traficanţilor 45 de milioane de dolari profit net în trei ani.

Poliţia ucraineană a dat deocamdată de urma a 50 de donatori, dar nu exclude posibilitatea să fi fost mai mulţi.

cotidianul.ro