Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   (foto) "Oameni ai nimănui" din…

(foto) „Oameni ai nimănui” din Moldova – la Roma

Campania “Nimeni nu e singur pe pământ”, prima campanie de informare şi sensibilizare pentru migranţii moldoveni, desfăşurată în 9 oraşe italiene în perioada mai-octombrie 2012, s-a încheiat pe 28 octombrie 2012 cu ultima ecranizare a spectacolului “Oameni ai Nimănui” în capitala ţării – Roma.

Din partea Guvernului Republicii Moldova, la eveniment au participat Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Italiană, E.S. Aurel Băieşu şi consilierul Prim-ministrului pe probleme sociale, Dl Victor Lutenco, care au participat la sesiunea de dezbateri şi au răspuns la întrebările cetăţenilor.

Organizată cu susţinerea şi implicarea directă a nouă asociaţii ale diasporei moldoveneşti din Italia (Centrul Diaspora Moldova, Gazeta Basarabiei, Moldinit, Insieme, Moldbrixia, Codru, Plai, Basarabia şi AssoMoldave), campania a avut drept scop să apropie cele două ţări, Moldova şi Italia, adresându-se direct migranţilor moldoveni din ţara gazdă, dar şi întregului public italian. Campania a adus în atenţia publicului diferitele probleme, dificultăţi şi provocări cu care se confruntă moldovenii în calitatea lor de migranţi în Italia şi, astfel, a semnalat necesitatea îmbunătăţirii politicilor migraţionale, precum şi a consolidării mecanismelor de protecţie a migranţilor dar şi a familiilor acestora rămase în Moldova.

Implementată în nouă comunităţi italiene cu cea mai mare concentraţie de migranţi moldoveni (Mestre, Bologna, Treviso, Rovigo, Brescia, Reggio Emilia, Torino, Padova şi Roma), campania a oferit suport informaţional unui număr de peste 600 de migranţi moldoveni, concentrându-se asupra necesităţilor de ordin social, juridic, psihologic, precum şi a comunicării la distanţă cu familia, oportunităţilor economice şi serviciilor de reintegrare la întoarcere în Moldova.

Un alt rezultat remarcabil al campaniei este crearea şi consolidarea unei reţele a asociaţiilor diasporei care în prezent adună sub auspiciile sale peste 20 de asociaţii, având capacitatea şi experienţa necesară pentru implementarea de noi activităţi destinate cetăţenilor moldoveni care locuiesc în Italia. Mai mult ca atât, în rezultatul campaniei, în Torino a fost deschis un nou centru informaţional pentru migranţii moldoveni de către Asociaţia “Basarabia”. Centrul ajută migranţii prin oferirea promptă a informaţiilor utile. Totodată, în cadrul campaniei, peste 30 de migranţi moldoveni au beneficiat de susţinere şi consiliere psihologică şi juridică. Aceste servicii vor continua să fie la dispoziţia cetăţenilor până în Decembrie 2012.

Utilizând limbajul artistic ca mijloc pentru abordarea problemelor cauzate de migraţie, (separarea de membrii de familie; încălcarea drepturilor migranţilor în ţara gazdă; lipsa infomaţiei sau a accesului la serviciile sociale, juridice sau educaţionale; problemele cu care se confruntă copiii şi alţi membri de familie rămaşi în ţară; violenţa ş.a.), campania a îndemnat migranţii moldoveni din cele nouă comunităţi să reflecte asupra nevoilor şi provocărilor cu care se confruntă şi să le exprime deschis. Ecranizarea spectacolului “Oameni ai nimănui“ a servit, astfel, drept punct de pornire pentru discuţii şi dialog constructiv.

Iniţiativa s-a bucurat de o reacţie pozitivă pe măsură din partea participanţilor, arătând că există spaţiu pe viitor pentru cooperare şi eforturi comune similare şi în alte oraşe dau chiar ţări în care sunt prezenţi migranţii moldoveni.

Proiectul „Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămaşi în ţară” este parte a Programului tematic de cooperare cu ţările terţe în domeniile migraţiei şi azilului, finanţat de Uniunea Europeană cu un buget de 1, 500, 000 EUR/23, 250, 000 MDL, co-finanţat de Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei cu un buget de 499,144 EUR/7, 736, 732 MDL şi implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova.

Sursa: OIM