Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Expulzări în noaptea de 28-29…

Expulzări în noaptea de 28-29 iulie

Trei cetăţene din Belarus au fost expulzate noaptea trecută din R.Moldova, după ce au fost ridicat de la hotel şi duse la Comisariatul de Poliţie Râşcani.

La 28 iulie pe la 18.20 de Oxana Zakrevskaia, Tatiana Karaleva, şi Oxana Samoilova au fost acostate de poliţie împreună cu 4 colegi ai lor din Danemarca, la Hotelul „Turist din Chişinău”.

Erau vreo 10 politisti, unul cu camera de luat vederi, care a filmat tot, începând cu  holul hotelului. Deoarece aceste persoane au dorit să afle ce s-a întâmplat, de ce sunt reţinute, li s-a explicat că „nu au fost inregistrati corect la vama”, că „par false actele de iedentitate”.

 Până la iurmă au insistat ca toţi să meargă la poliţie, deoarece „au dreptul sa retina pe 3 ore” şi că poliţiştii nu  au venit pur şi simplu, iar dacă nu vor merge de bună voie, „li se va face proces verbal de opunere de rezistenţă organelor de drept”.

Pe la ora 19.00 insotiti de politie, cei şapte cetăţeni străăini au ajuns la comisariatul de politie sec.Riscani. Acolo cetăţenii beloruşi şi danezi au fost separaţi.

Peste vreo două ore danezii au fost eliberaţi, spunându-li-se să nu aibă nici un contact cu protestatarii. Cele trei tinere din Belorsia, însă, nu au fost lăsate să plece.

Un coleg din Moldova al tinerelor din Belarus a aşteptat în acest răstimp la uşa comisariatului. Între timp s-au alăturat şi cei patru cetăţeni danezi, întrebând la uşă ce se întâmplă cu cele trei persoane care nu au fost eliberate.

Aproape de ora 1 noaptea, un politist a ieşit şi le-a comunicat celor care aşteptau ca de fapt fetele din Belorusia deja sunt la Palanca la frontieră, pentru că „sunt provocatoare si au venit in Moldova pentru a organiza proteste si a destabiliza situatia”.

La hotelul „Turist” colegii tinerelor au fost informaţi de persoana de la recepţie că fetele insotite de politisti au fost aduse  la hotel pe la ora 23 si si-au luat bagajele, apoi au fost duse undeva.

Tinerele nu au putut face nici un apel, deoarece telefoanele mobile, la fel ca şi paşapoartele, le-au fost sustrase de poliţişti. În dimineaţa acestei zile, cele trei tinere şi-au informat colegii că au ajuns la Odessa.