Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Directorul Agenției pentru Eficiența Energetică…

Directorul Agenției pentru Eficiența Energetică în vizorul CNI. Vezi ce sancţiuni riscă acesta

Comisia Națională de Integritate a adoptat, săptămâna trecută, al treilea act de constatare în privința lui Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiența Energetică. În cele din urmă s-a stabilit că acesta a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății, al conflictului de interese, precum și cel al incompatibilităților.

Încălcările pe segmentul veniturilor și proprietății s-au manifestat prin nedeclararea a două imobile (un apartament și un teren), a 6 conturi bancare și a unor acțiuni în diverse societăți comerciale. Pentru acestea el riscă să fie cercetat conform prevederilor art.3521 Cod Penal.

Conflictul de interese a fost constatat pentru faptul că în cadrul licitației organizate de ADR Nord (Agenția de dezvoltare regională Nord) din sursele oferite de  GIZ (Agenția pentru cooperare internațională a Germaniei) cu scopul achiziționării echipamentului pentru audit energetic destinat Agenției pentru Eficiență Energetică, a fost desemnată drept câștigătoare o societate comercială a cărui fondator și asociat unic este Mihail Stratan.

În ceea ce privește regimul incompatibilităților, încălcarea acestuia a fost exprimată prin deținerea, de către Mihail Stratan, a funcției de administrator al unei societăți comerciale, concomitent cu funcția de director al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Dacă în primul caz actul de constatare este definitiv, celelalte două acte pot fi contestate în instanța de contecios administrativ.

După mai multe runde de discuții, membrii Comisiei au ajuns la concluzia, că neajunsurile admise de către Mihai Ghimpu nu reprezintă încălcări ale legislației în vigoare. Totodată, rezultatele controlului au arătat că aceste scăpări nu au fost cu intenție, fapt care a motivat Comisia să claseze cauza respectivă.