Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   ATAC ASUPRA ZDG. Declaraţie de…

ATAC ASUPRA ZDG. Declaraţie de presă

Redacţia Ziarului de Gardă (ZdG) a fost supusă unui atac de imagine fără precedent. Cerem organelor de drept să investigheze cazul, iar instituţiilor internaţionale – protecţie.

În Chişinău, dar şi în alte localităţi ale R. Moldova au fost distribuite ziare ilegale, tipărite în mod criminal, care conţi logoul, corpul de literă, numele de rubrici ale redacţiei noastre, dar cu un conţinut impropriu, manipulator şi denigrator pentru imaginea ZdG.

Menţionăm că este vorba de o tipăritură în format A3, cu denumirea de ZdC – având o singură literă schimbată (G înlocuit cu C), care foloseşte toate însemnele pe care le foloseşte ZdG din iulie 2004, de la momentul înfiinţării sale, inclusiv pe cele din caseta Logoului: „Săptămânal independent de Investigaţii”, www.zdc.md. De asemenea, în interior se face uz de rubricile permanente ale Ziarului de Gardă, dar şi de toate însemnele carcateristice, inlclusiv de numele suplimentului de satiră al ZdG, care se numeşte în original „Circ în TramVai!”, iar în tipăritura cu pricina a fost denumit „Circ în Troleibuz”.

Ziarul cu pricina abundă în atacuri politice murdare asupra unui partid şi în fond, asupra actualului primar de Chişinău, tot acolo fiind promovată imaginea pozitivă a doi membri activi ai PLDM. Ediţia în cauză prezintă doar nume reportericeşti false şi date redacţionale false, inclusiv adresa redacţiei, numerele de telefon, adresele electronice. Nu există niciun fel de date corecte cu privire la editor şi tipografia care a efectuat această comandă.

Echipa Ziarului de Gardă califică această acţiune ca pe un atac la imaginea ZdG, care pe parcursul a 7 ani de existenţă a evitat partizanatul politic şi a oferit cititorilor săi transparenţă maximă cu privire la echipa sa, tipografie, tiraj, etc. Totodată, considerăm că acest gest este unul de răfuială pentru multiplele articole de investigaţie publicate de ZdG, care a fost supus în nenumărate rânduri ameninţărilor electronice şi telefonice.

Considerăm că în actualele condiţii bunul nume al echipei, laureată a nenumărate premii jurnalistice naţionale şi internaţionale, a fost denigrat, iar redacţia nu se mai simte în siguranţă până în momentul în care Procuratura şi MAI nu vor stabili şi explica cine sunt răuvoitorii, care sunt intenţiile lor adevărate şi ce riscuri vor urma pentru Ziarul de Gardă.

Cerem susţinerea comunităţii media din Moldova pentru elucidarea acestei situaţii şi sprijinul comunităţii internaţionale pentru protecţia unei echipe de reporteri care îşi îndeplinesc munca jurnalistică în exclusivitate pe principii deontologice.

Menţionăm că investigarea acestui caz nu trebuie să fie una complicată, dat fiind că în Moldova există doar câteva tipografii care tipăresc ziare şi una dintre ele ar putea explica la comanda cui a efectuat această tipăritură.

Echipa redacţiei ZdG