Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "În R.Moldova nu este bere…

„În R.Moldova nu este bere românească din cauza taxelor, mari și discriminatorii”

Am contactat şi cei mai importanţi producători de bere din România, pentru a-i întreba de ce nu-şi vând produsele în R. Moldova. Singurii care însă au reacţionat, destul de laconic, este adevărat, la apelul nostru, au fost cei de la «Heineken România», firmă care produce berea «Ciuc», «Silva» sau «Golden Brau». „În acest moment, «Heineken România» nu exportă mărcile sale în R. Moldova, nici nu are planuri pentru a o face. Dacă vom primi o cerere de export a produselor noastre, vom evalua acea cerere în funcţie de avantajele sale», ne-au spus reprezentanţii companiei.

«Motivele pentru care berea românească lipseşte din R. Moldova sunt taxele vamale foarte mari şi taxele ecologice mari şi discriminatorii. Noi, cei din România, dacă vrem să aducem bere, ar trebui să plătim o taxă ecologică. Cei de aici nu trebuie să plătească o asemenea taxă. Reiese că noi poluăm, dar cei de aici nu poluează. E ca şi cum într-o cursă de 100 metri plat, oponentul nostru porneşte de la 50 de metri în cursă. Nu e corect. Este imposibil să concurezi cu cineva când porneşti cu dezavantaj», ne-a spus Traian Isai, directorul European Dreanks în R. Moldova, firmă care aducea anii trecuţi bere românească în R. Moldova.

«Plus la toate, ucrainenii nu plătesc taxe vamale. Nu ai cum să te baţi cu ei. Orice preţ ar încerca cei din România să dea, nu putem concura în asemenea condiţii. Noi am mai adus şi anul trecut ceva bere din România. Acum, nici nu am mai luat licenţă pentru bere, pentru că nu avea rost. Dacă s-ar scoate taxele, am aduce bere fără probleme şi chiar am avea un preţ foarte competitiv», susţine Isai.

«Eu ştiu că R. Moldova a primit amenzi pentru taxa ecologică, dar tot nu s-a scos şi nu s-au luat măsuri. Agenţii economici de aici au presat foarte mult să nu o scoată, dar nici să nu le-o bage lor. Ştiu că şi alte companii din România au încercat să aducă bere, dar în aşa condiţii, nu ai nicio şansă. Taxa ecologică e mare, de peste un leu şi ceva la litru», ne-a spus Traian Isai, directorul European Dreanks în R. Moldova.

Detalii despre subiect, cititi AICI.