Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Judecătorii plictisiţi în „Casa lui…

Judecătorii plictisiţi în „Casa lui Şelin”

463-adunarea-judecatorilor-1Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) a ales un nou membru permanent al CSM din partea instanţelor de Apel. În continuare, urmează să fie ales ultimul membru permanent din partea instanţelor de fond. Mai mulţi magistraţi susţin ideea modificării regulamentului privind alegerea membrilor CSM, argumentând că modalitatea de scrutin a procurorilor e mai adecvată. „Regulamentul trebuie modificat. Procedura este complicată. La procurori este mai reuşit, care a acumulat mai multe voturi acela a fost ales”, susţine un magistrat din Străşeni. La adunare a fost prezent şi preşedintele Tomofti, care a rostit declaraţii dure cu privire la comportamentul unor judecători.

Adunarea Generală a Judecătorilor a ales-o vineri, 14 martie curent, pe magistrata Vera Toma de la Curtea de Apel Bălţi în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea instanţelor de Apel. Ea a acumulat 193 de voturi faţă de contracandidatul ei, judecătorul Ion Muruianu de la Curtea de Apel Chişinău, care a fost votat de 148 de magistraţi.

463-adunarea-judecatorilor-2Candidatul Muruianu: zero sarcini, zero responsabilitate

Muruianu ne-a spus că nu este dezamăgit de rezultat şi că el şi-a dorit să ajungă la CSM pentru a le strica jocul unora. „Pentru unii este un vis să ajungă membru CSM, mai ales în ajun de pensie. Pentru alţii, este o modalitate de a se odihni puţin de rutina care este în toate zilele. În instanţe, sarcina şi responsabilitatea este mare, dar la Consiliu este zero responsabilitate, zero sarcini. De fapt, eu am candidat nu pentru ca să fiu membru al CSM, dar am cedat unor sugestii ale colegilor ca să dizolv iluzia creată că la CSM se aleg doar acei care vor să fie acolo. Şi să le stric puţin jocul şi idilele care s-au creat acolo. Nu sunt dezamăgit şi nu am o tragedie în suflet pentru că nu am fost ales”.

Totodată, magistratul Ion Muruianu este de părere că Regulamentul de alegere a membrilor CSM ar trebui modificat, pentru a simplifica procedura de alegere. „Este o situaţie standard în toate scrutinele care se petrec în lume. Atunci când sunt mai mulţi candidaţi, este necesar ca după prima tură să continue lupta doar acei doi care au acumulat mai multe voturi. Dar este şi altă regulă, în timpul jocului nu se schimbă jocul. Aş vrea eu să fie un alt proces decât unul politic, dar deocamdată este politic. Îmi amintesc că la alte mandate ale Consiliului nu era atâta agitaţie, atâţia doritori”, spune el.

463-adunarea-judecatorilor-3

Principalele declaraţii ale preşedintelui
Nicolae Timofti la AGJ din 14 martie 2014:

  • Recent, am respins propunerea de numire în funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Ialoveni a doamnei Ludmila Barbos, care a insistat de 3 ori la rând să-l plaseze în arest la domiciliu pe un inculpat, după ce de tot atâtea ori Curtea de Apel dispusese ca acesta să fie cercetat în stare de arest! Alţi colegi de-ai noştri, care în aprilie 2009 au acceptat ruşinoasa şi chiar criminala misiune de a judeca tineri protestatari în comisariatele de poliţie, acum se doresc avansaţi!
  • Cât despre citarea frecventă a unor hotărâri ale CEDO, aş vrea să spun următoarele: unii colegi s-au antrenat aşa de „bine” în aplicarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, încât deformează prevederile acesteia pentru a-şi îndreptăţi hotărârile abuzive şi ilegale. CSM, care este organul suprem de autoadministrare judecătorească, nu trebuie să manifeste o indulgenţă exagerată faţă de asemenea magistraţi.
  • Acei care iau hotărâri abuzive trebuie să facă, obligatoriu, obiectul unor cercetări disciplinare, iar unii dintre ei trebuie excluşi din sistem, nu trimişi la pensie cu toate indemnizaţiile aferente.
  • După ce un judecător a plecat din sistem, este consultantul principal la o persoană care acum a plecat din ţară fiindcă este vorba de milioane de dolari pe care îi învârteşte… şi acum judecătorul este principalul expert care îl consultă, dar noi ştim că el lucra împreună cu o persoană în detrimentul ţării noastre. Eu vorbesc despre Platon şi Colenco, care era principalul consultant la comisia parlamentară.
  • Efortul societăţii de a vă plăti salarii mai mari, domnilor judecători, nu se face pentru ca magistraţii corupţi să beneficieze de indemnizaţii de sute de mii de lei şi pensii de câteva ori mai mari decât media pe ţară!

Judecătorii vor scrutine ca la procurori

Judecătorul Anatol Ţurcan, membru al CSM, susţine că „Atunci când regulile de joc nu sunt bune şi nu ne permit să facem jocul într-un mod democratic şi cinstit, mai bine să anulăm acest joc şi să stabilim noi reguli prin care jocul să fie făcut”, ne-a spus Anatol Ţurcan, cu referire la cele patru tentative eşuate ale magistraţilor de ai alege pe toţi cei şase membri de CSM din partea judecătoriilor.

Mai mulţi dintre magistraţii veniţi din raioane la AGJ ne-au spus că au obosit să facă naveta lunar pentru a participa la alegerea membrilor CSM. Aceştia susţin ideea de modificare a actualului regulament. „Regulamentul trebuie modificat. Procedura este complicată. La procurori este mai reuşit. Adică, care a acumulat mai multe voturi, acela a fost ales. Unii membri de la CSM lasă de dorit, dar cred că majoritatea de acolo ne reprezintă. Ar trebui ca mai mulţi membri CSM să fie de la instanţele de fond, deoarece aici sunt mai mulţi judecători decât la Apel sau CSJ”, spune Tudor Culava, magistrat în instanţa de la Străşeni.

Tot vineri, AGJ urma să aleagă şi un membru CSM din partea instanţelor de fond. Însă, niciunul dintre cei trei candidaţi nu a acumulat numărul necesar de voturi. Asta înseamnă că CSM-ul urmează să numească o altă dată pentru AGJ. Şi de această dată, evenimentul s-a desfăşurat în localul de lux „Casa sărbătorii”, care, oficial, îi aparţine lui Victor Şelin, liderul Partidului Social Democrat.

CSM este format din 12 membri permanenţi, dintre care trei sunt numiţi din oficiu — preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul General. Alţi trei membri sunt numiţi de Parlament şi se aleg din rândul profesorilor de drept, iar ceilalţi 6 membri sunt aleşi din cadrul judecătorilor, prin vot secret, de către Adunarea Generală. Durata mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.