Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Gastarbeiterii, un proiect electoral…

[sondaj] Gastarbeiterii, un proiect electoral al Rusiei

Prietenia seculară moldo-rusă, trâmbiţată la tot pasul de propaganda rusească, a intrat în pană. Moldovenii au devenit „incomozi”, nu mai sunt admişi în Rusia, iar cei care s-au stabilit anterior,sunt trecuţi pe liste negre, vânaţi prin gări şi aeroporturi şi expulzaţi. Potrivit Congresului Diasporei Moldoveneşti din Rusia, zilnic, circa 100 de migranţi moldoveni (3000 pe lună) sunt trimişi cu „deport” acasă, deşi „nu am încălcat nicio regulă în Rusia”, declară ei.

Moldovenii, pe „liste negre” în Rusia. Ce se întâmplă?

Alexandra-CanAlexandra Cann, preşedinte APIUS

Ce să se întâmple? Politică. Toate prieteniile şi frăţiile Rusiei ţin atât cât joci sub balalaica ei. Dacă nu – război. Vedeţi ce se face în Ucraina? Rusia nu-i cruţă nici măcar pe cei de un sânge cu ea. Credeţi că Rusia nu are nevoie de braţe de muncă? Are. La 100 km distanţă de oraşele mari nu mai munceşte nimeni, e toloacă, dar ce să-i faci dacă Kremlinul ţine mai mult la politică decât la nevoile Rusiei? Moscova nu vrea să ne scape în UE, ca să nu fim, alături de baltici, încă un exemplu de libertate în spaţiul ex-sovietic. Dar trenul s-a cam dus, noi avem alternativă: UE. Să ne căutăm de drum, să ne creăm un sistem economic şi social asemeni celui european şi să ne facem condiţii de muncă şi de viaţă acasă, ca să nu depindem de nimeni.

Eugen Roşcovan, Asociaţia Micul Business

Moscova ne-a avertizat deschis că vom avea probleme cu Rusia, dacă nu renunţăm la UE. Pe de altă parte, europenii, ani la rând, au investit şi au cerut guvernărilor noastre să facă reforme, să creeze un mediu favorabil de afaceri, să deschidă locuri noi de muncă, ca să evităm tot genul de riscuri, dar cine a auzit? „Listele negre” sunt politică. Rusia se răzbună pentru asocierea R. Moldova la UE. Moscova vrea să provoace, pe contul gastarbeiterilor, tensiuni în societate în ajunul alegerilor parlamentare, în speranţa că-i va putea atrage de partea partidelor sale satelit. Părerea mea e că oficialităţile noastre trebuie să grăbească reformele, iar pentru început, să obţină de la UE acces pe piaţa de muncă din Europa.

Mihai-CernencoMihai Cernencu, analist politic

Pentru mine, ca istoric, explicaţia e simplă: Moscova ne tratează cu aceeaşi monedă – ca pe o colonie, cu care ne-a tratat de-a lungul a peste 200 de ani. Şi cu moldovenii noştri, cărora trebuie să le spună mulţumesc că muncesc pentru ţara lor, procedează la fel. Noi am mai trecut, după 1940, prin politica rusă a „listelor negre”, şi dacă Rusia nu se poate dezice de această politică nici astăzi, noi trebuie să-i spunem „do svidania”. Marea Britanie s-a dezis de fostele colonii încă în ajunul primului război mondial, Franţa a făcut la fel în anii 1957-1959, Rusia nu vrea s-o facă nici în secolul XXI. E grav. Soluţia? Pentru R. Moldova nu poate exista o altă soluţie de salvare decât proiectul UE.

Ion-NegreiIon Negrei, istoric

Nu cred că noi trebuie să dramatizăm lucrurile. Restricţii pentru imigranţi există în toată lumea. Altceva e că nimeni, spre deosebire de Rusia, nu face politică din aceste restricţii. Pentru noi e important să înţelegem două lucruri. Unu: că suntem în campanie electorală şi că Rusia va căuta să folosească gastarbeiterii moldoveni ca element politic de manevră în aceste alegeri, pentru a-i provoca să voteze cu favoritul Moscovei, aşa-zisul „gastarbeiter” Renato Usatâi. Şi doi: după ce s-a pomenit izolată de lume, din cauza războiului cu Ucraina, Rusia are şi ea probleme pe piaţa locurilor de muncă. Aşa că trebuie să tratăm lucrurile la rece, iar la alegeri să votăm reieşind din interesele noastre, nu ale Rusiei.

Ion-DronIon Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

Aceşti oameni, plecaţi la muncă în Rusia, sunt ostaticii politicii statului rus. „Listele negre” sunt un proiect politic, pe care Moscova, în complicitate cu unele partide de la noi, este pornită să-l folosească în alegerile din 30 noiembrie. Rusia vrea să dea lupta politică pentru R. Moldova prin partidele sale satelit – pe o extremă Formuzal, pe alta Dodon şi acest „gastarbeiter” Usatâi, pe care Moscova l-a aruncat în alegeri ca pe o „nadă” pentru migranţii din Rusia, deşi acest Usatâi nu are nimic în comun nici cu politica, nici cu migranţii. Lupta va fi acerbă… Nu cred că Chişinăul trebuie să răspundă cu contramăsuri, dar nici nu trebuie să intrăm în panică. Să fim lucizi şi să nu ne lăsăm intimidaţi de interdicţiile Rusiei, deoarece Rusia nu e singura şi nici cea mai sigură piaţă de muncă din lume.