Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Milioanele statului reconstruiesc comunismul

Milioanele statului reconstruiesc comunismul

În ultimul timp s-a demonstrat că satele în care activează primari comunişti beneficiază de ajutoare din partea statului mai mult decât celelalte localităţi. Satul Larga din raionul Briceni nu este o excepţie – comunicarea apropiată dintre Vladimir Voronin şi primara Lidia Voloşciuc, reprezentantă a PCRM desigur, a rezultat în alocarea sumei de 1,8 milioane de lei în scopul construirii în această localitate a unui centru raional pentru tineret.

De fapt, în s. Larga un asemenea centru deja exista. Construit cu 15 ani în urmă, din motive rămase până acum necunoscute, nu a fost dat în exploatare, deşi era finisat. Astfel, odată încasate, cele 1,8 milioane au fost folosite „exclusiv” pentru renovarea clădirii deja existente.

Construcţia, acum renovată, a fost ridicată pe vremea când Valerian Burdujan era preşedintele Asociaţiei Agricole din localitate. Acesta a şi construit „Palatul nunţilor”, după cum numeau localnicii clădirea în care trebuiau să se desfăşoare nunţile din sat. Clădirea avea 2 etaje şi un subsol. La subsol era un centru pentru tineret, discotecă, la primul etaj o cafenea, iar la etajul 2, mult aşteptata sală pentru nunţi. S-au procurat frigidere, scaune, mese, dar n-a fost să fie. Asociaţia s-a desfiinţat, din incinta clădirii a dispărut tot ce a fost procurat din banii sătenilor, iar clădirea a rămas timp de aproape 2 decenii nefolosită. „Actuala conducere a satului a luat acasă multe lucruri”, susţine Alexei Josan, consilier raional în Briceni.

Primara Lidia Voloşciuc, aleasă în 1999, şi-a propus în ultimii ani să redeschidă clădirea. Astfel, în cadrul unei vizite pe care preşedintele Vladimir Voronin a făcut-o în martie 2007 la liceul din localitate cu ocazia Anului Tineretului, s-a stabilit alocarea sumei de 1,8 milioane lei pentru acest proiect.

Mulţi oameni din sat sunt de părerea că pentru restaurarea clădirii nu ar fi fost nevoie de o sumă atât de mare. Cei care au participat la construcţii spun şi ei că suma este exagerată. „Au fost efectuate lucrări multe, dar inutile. Ferestrele erau într-o stare bună şi au fost înlocuite, iar acoperişul din olane roşii, de o bună calitate, la fel a fost schimbat, în locul lui fiind pusă ţiglă metalică”, ne-a mai spus Alexei Josan.

Inaugurarea – la 9 februarie

Sebastian Boicu, secretar al consiliului raional Briceni, ne-a spus şi el că suma totală pentru renovarea centrului a fost de circa două milioane de lei. «Banii au fost acordaţi în trepte, după cum mergeau lucrările. Acest imobil va purta denumirea de centru raional pentru că acestea sunt chestiuni ce ţin de negociere. Pentru a renova un centru destinat satului, ar fi fost alocaţi mai puţini bani, iar aşa au fost alocaţi mai mulţi. Acum centrul este aproape terminat, a mai rămas de instalat lumina, iar conform proiectului iniţial, la 9 februarie ar trebui să fie deschis», a încheiat Boicu.

Unul dintre consilierii locali ne-a spus că nu înţelege de ce banii au mers la primarul din localitate, şi nu la consiliul raional sau măcar la cel local, pentru că, mai spune acesta: «La consiliul local nu s-a discutat în prezenţa mea despre această sumă de bani şi despre cum urmează ea să fie repartizată». În plus, susţine consilierul, «clădirea respectivă nu va fi un centru pentru tineret, ci o casă pentru nunţi, astfel că banii daţi de preşedinte au fost cheltuiţi în alte scopuri».

Primara Lidia Voloşciuc a refuzat să discute cu Ziarul de Gardă, ca să ne explice avantajele economice ale acestei investiţii.De aceea, vocile celor care privesc critic acest proiect rămân fără acoperire.

Bani de stat – pentru simpatii politice

«În perioada 2004—2008, din 891 de primării, au beneficiat de investiţii 644, iar investiţiile capitale au fost alocate neproporţional», arată studii ale IDIS Viitorul.

«Din primii 20 de beneficiari de investiţii, care au primit în total 723 mln lei, 14 localităţi sunt cu primari aleşi pe listele PCRM, iar 5 localităţi au primari independenţi, dar care erau sau au fost ulterior susţinuţi la următoarele alegeri de către partidul de guvernământ», se mai reflectă în studiu.

Acelaşi document arată că «9—15 % din volumul transferurilor către autorităţile locale nu reflectă voinţa şi capacitatea autonomă a autorităţilor locale, ci mai degrabă preferinţele puterii centrale. În ultimii ani ceea ce se numeşte investiţii capitale reprezintă, de regulă, transferuri cu destinaţie electorală, aprobate la cel mai înalt nivel şi fără nici o supraveghere obiectivă şi democratică».

Alegeri cumpărate cu oameni vânduţi

Între anii 2004—2008, numai 30% din investiţiile efectuate au fost determinate de profesionalismul şi eficienţa autorităţilor locale alese, în timp ce 70% din aceste investiţii au fost determinate exclusiv de agenda politică a aparatului central. Astfel, oricâte finanţări s-ar aloca pentru dezvoltarea locală a R. Moldova, aceste resurse se vor duce fără a influenţa în mod decisiv structura necesităţilor şi iniţiativele locale în direcţia dezvoltării», precizează experţii.

Investiţiile efectuate pentru localităţile în care au fost aleşi primari comunişti sunt de 2,2 ori mai mari decât în localităţile cu primari aleşi pe listele unor alte partide.

Oazu Nantoi, analist politic, ne-a spus că depinde de maturitatea civică a populaţiei dacă ajutoarele excesive acordate localităţilor cu primari comunişti vor influenţa rezultatele viitoarelor alegeri. «Aici totul depinde de cetăţeni, de felul în care vor reacţiona: se vor lăsa cumpăraţi sau vor căuta alternative. Nu exclud că se va întâmpla cum e mai rău, pentru că, dacă societatea consideră că acest lucru este normal, atunci ea se va vinde. Dar în acest mod se nimiceşte autoritatea locală, iar divizarea banilor publici se face în scopuri de partid.

Nici o instituţie a statului abilitată să intervină nu o face, pentru că, de când se află la putere comuniştii, au degradat toate. Acestea au devenit instrumente ale statului puse în slujba partidului”, a încheiat Oazu Nantoi.

Victor MOŞNEAG