Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Eroiii” care mor pentru Uniunea…

„Eroiii” care mor pentru Uniunea Vamală

Politicienii şi partidele care militează pentru afilierea R. Moldova la Uniunea Vamală (UV) sunt nişte „eroi”. Ei îşi riscă vieţile la propriu, pentru beneficiul cetăţenilor. Cum? Simplu. Speranţa de viaţă în statele CSI este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 75,8 pentru femei. Aşa arată datele oficiale ale portalului de statistică al CSI – cisstat.com. UV încă nu are un portal de date statistice, dar însumând datele cu privire la durata vieţii pentru statele ai căror politicieni militează să facă parte din această structură, durata medie ar fi sub 70 de ani.

Pagina de statistici a Uniunii Europene (UE) – Eurostat – ne arată că durata medie a vieţii în acest spaţiu este de 77 de ani pentru bărbaţi şi de 83 de ani pentru femei. Cetăţenii UE trăiesc, practic, cu 10 ani mai mult decât cei din UV.

În R. Moldova, speranţa de viaţă este acum de 67 de ani pentru bărbaţi şi de 75 de ani pentru femei. În Federaţia Rusă – de 64 de ani pentru bărbaţi şi de 75 pentru femei.

În R. Moldova, în prezent, oamenii trăiesc în medie mai mult decât în Rusia şi mai mult decât în statele UV. De ce ar vrea unii politicieni moldoveni să ne scurteze viaţa? Există explicaţii. Şi poate că ei au dreptate. De ce să trăieşti mai mult o astfel de viaţă? Chinurile provocate de condiţiile grele de trai trebuie scurtate. O viaţă mai scurtă înseamnă şi mai puţine probleme.

Viaţa lungă nu înseamnă totul, calitatea vieţii înseamnă mult. În UE, în ultimul deceniu, durata vieţii a crescut cu 2 ani pentru femei şi cu 3 ani pentru bărbaţi. Ce s-a întâmplat cu vieţile ruşilor, ale moldovenilor, ucrainenilor în ultimii 10 ani? Fiecare cititor poate să răspundă la această întrebare, analizându-şi propria viaţă. Astfel, salariul mediu în UE este de 2000 de euro lunar, pensia medie e puţin sub 1000 de euro, şi oamenii după pensionare chiar reuşesc să trăiască suficient şi sănătos, încât să se bucure de viaţă. În UV, salariul mediu e de vreo 300 de euro, pensia – de vreo 150.

Calitatea vieţii depinde de mai mulţi factori – de condiţiile de muncă, de trai, de sistemele de sănătate, de obiceiuri, de alimentaţie, de venituri, dar şi de educaţie. Pentru fiecare dintre aceşti indici, în UE, există structuri care monitorizează, semnalează, scandalizează, cer o guvernare mai bună şi mai transparentă.

Chiar dacă, la 30 noiembrie, vom alege 101 deputaţi care promovează asocierea şi aderarea la UE, nu înseamnă că imediat vom începe a trăi mai mult şi mai bine în UE. Înseamnă că a doua zi, începând cu 1 decembrie, să începem a-i monitoriza în fiecare zi, a le cere combaterea corupţiei, transparenţă, acces la informaţii despre cum cheltuie banii publici, să le cerem implementarea standardelor europene. Politicienii singuri, fără presiunea noastră, nu se vor descurca, chiar şi cei mai bine intenţionaţi. Printre cei mai bine intenţionaţi vor exista mereu nişte interesaţi de businessul propriu, care vor verifica vigilenţa publică şi vor băga mâinile în portmoneul bugetar. Nu doar în puţinii bani ai noştri, ci şi în milioanele oferite pentru dezvoltare de către cetăţenii UE şi SUA. E ca şi cum, într-o familie, cineva ar primi o bursă pentru bună purtare, sau un premiu pentru muncă exemplară, iar şmecherul familiei i-ar ciordi ca să se ducă la saună.

Politicienii care ne duc în UV ne vor binele în felul lor. Viaţa noastră şi a copiilor noştri va fi mai scurtă acolo. Dar la ce ne trebuie să trăim mai mult în astfel de condiţii?

Politicienii din UE poate nu sunt mai buni decât cei din UV. Există şi acolo tentaţii de corupţie. Dar ei au parte de cetăţeni care nu tac, nu se dau la o parte, nu uită de ei de la alegeri până la alegerei şi nu le tolerează fraudele. Îi monitorizează în fiecare zi. Aşa ajung să fie longevivii continentului.

Circa o pătrime din respondenţii ultimului Barometru de Opinie Publică al IPP au recunoscut că campaniile de informare despre integrarea europeană din media i-au făcut să îşi schimbe atitudinea, în una pozitivă. Mai avem să ajungem la două pătrimi din electorat. Să ne privim în ochi şi să ne întrebăm: vrem să trăim mai puţin şi să scăpăm de chinuri mai repede sau vrem să asigurăm o viaţă mai lungă şi mai plină pentru copiii noştri? Răspunsul îl dăm împreună peste 10 zile.