Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Filosofia” agriculturii ECO - mai…

„Filosofia” agriculturii ECO – mai aproape de natură

Agricultura ecologică a început să se dezvolte în întreaga lume încă de la începutul anilor `40, iar în R. Moldova a „ajuns” de abia la începutul secolului 21.

Unul dintre promotorii agriculturii eco este basarabeanca Tamara Şchiopu, care este stabilită în Marea Britanie. De-a lungul anilor, a învăţat să aprecieze produsele naturale şi sănătoase şi să le pună în valoare. „Totul îşi are propria filosofie, doar e nevoie să fii atent, să o studiezi, să o înţelegi. Nu există o cale uşoară de a produce şi comercializa produsele Eco”, susţine Tamara care, împreună cu soţul său, are o fermă Eco în sudul Angliei. Suprafaţa fermei este de 10 hectare, pe care cresc peste 70 de culturi, livrate direct la domiciliul clientului. „În Moldova ne place să vorbim despre produsele noastre „bio” sau „eco”, dar trebuie să facem o diferenţă între o persoană care creşte produse la ţară şi o persoană care le creşte pentru a le comercializa. Şi mama mea creşte produse ecologice, dar nu le vinde, deoarece nu are licenţă pentru ele. Companiile comerciale trebuie să deţină licenţă pentru produse Eco, care este obţinută în urma verificărilor agentului economic. Se verifică nu atât componenţa chimică a produselor sau a solului, aceasta o poate face producătorul singur, dar se verifică viaţa de zi cu zi a fermierilor. Agricultura este un proces îndelungat, care nu poate fi falsificat, pentru că e imposibil să falsifici un an de lucru asiduu şi investiţii mari”, susţine antreprenoarea.

„Un produs Eco înseamnă grijă faţă de viitor”

„Nu există o deosebire mare între producătorii Eco din Marea Britanie şi cei din R. Moldova. În ambele cazuri cerinţele sunt dure, iar clienţii sunt alintaţi şi vor diversitate, accesibilitate şi calitate. Însă, agricultorii din R. Moldova continuă să se laude că pământurile sunt bogate. În realitate, însă, produse Eco sunt extrem de puţine, iar solurile sunt deteriorate la maximum. În Anglia se munceşte extrem de mult la pământ, mult mai mult ca aici, dar totul depinde de fermier. Agricultorii Eco au o credinţă nebună, religioasă faţă de sol. Ei nu intră în acest business pentru a se îmbogăţi, ci pentru a lăsa ceva bun în urmă. Un produs ecologic nu înseamnă zero reziduuri, înseamnă grijă faţă de viitor”, spune nutriţionista Tamara Şchiopu.

Totodată, ea susţine că este foarte important să înţelegem că pentru a obţine produse ecologice nu este îndeajuns să sădim seminţe şi plante bio, ci trebuie respectat întregul lanţ de obţinere a acestor produse. „Certificatul Eco confirmă în ce mod produci materia primă. Agricultura ecologică impune nişte reguli stricte şi bine delimitate. Interzicerea îngrăşămintelor sintetice şi pesticidelor este doar una dintre condiţiile impuse”, afirmă Tamara Şchiopu, consultant în agricultura ecologică. O altă regulă care se cere respectată este prezenţa unui gard verde, care să delimiteze terenul producătorului agricol de cel al vecinilor, pentru a evita pătrunderea pesticidelor din acea fermă. „De asemenea, normele mai cer un asolament al culturilor agricole. Nu putem creşte roşie după roşie sau castravete după castravete în fiecare an. Sunt anumite principii, pe care dacă le respecţi, dăunătorii nu se acumulează în sol, iar acesta devine mai fertil”, adaugă specialista.

Paşii de obţinere a certificatului Eco

Marcela Stahi, consultant al Serviciului Producţie Ecologică şi Produse de Origine din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, spune că agricultura ecologică este agricultura care nu utilizează pesticide sau adietivi alimentari. „Aceasta este o agricultură tradiţională, dar cu unele deosebiri, cum ar fi: agentul economic este supravegheat de către un organism de inspecţie şi certificare, care monitorizează trasabilitatea produsului, de unde a pornit producţia, procesarea produsului până ajunge la consumator”, explică Marcela Stahi. Potrivit ei, pentru a obţine certificatul Eco, agentul economic/agricultorul trebuie să depună o cerere de înregistrare la Ministerul Agriculturii, în două exemplare, ce va fi înregistrată în Registrul Agricultorilor Ecologici. „Un exemplar rămâne la Ministerul Agriculturii, iar celălalt ajunge la un organism de inspecţie şi certificare. În prezent sunt două organisme de inspecţie şi certificare: Certificat Eco şi Bio Solul. După ce agentul economic obţine cererea de înregistrare de la autoritatea de reglementare, el încheie un contract privind prestarea de servicii cu unul dintre organismele de inspecţie care continuă să certifice şi să facă verifice produsul respectiv. După care urmează o perioadă de conversie, adică perioada de trecere de la producţia convenţională la cea ecologică. Pentru culturile anuale avem perioada de conversie de până la doi ani, iar pentru cele multianuale este de trei ani. După această perioadă, organismul de inspecţie eliberează certificatul de conformitate. Obţinând acest certificat, agentul economic poate solicita utilizarea mărcii naţionale „Agricultura Ecologică din R. Moldova”. Pentru a folosi această marcă, agentul economic trebuie să facă iarăşi o solicitare la Ministerul Agriculturii, unde va anexa fişa de evidenţă pe care o completează anual şi pe care trebuie să o depună până la 1 iunie, unde va descrie şi procesul de trecere de la anul întâi la anul trei de conversie. De asemenea, agentul economic/agricultorul va anexa contractul încheiat cu organismul de inspecţie şi certificare; certificatul de conformitate şi modelul etichetei elaborat pentru produsul eco… În acest scop, a fost creată o comisie interdepartamentală care va examina solicitarea respectivă şi va acorda autorizarea pentru utilizarea mărcii naţionale pe o perioadă de un an”, descrie Marcela Stahi în detalii fiecare pas ce trebuie să fie parcurs de către agricultor pentru obţinerea certificatului Eco.

Promovarea produselor agricole Eco

Există o dilemă acută în domeniul de promovare a alimentelor, susţine Tamara Şchiopu. Potrivit ei, produsul autohton crescut prin metode ecologice este ideal, însă aceasta este o raritate în Moldova, dar nu şi imposibil. Produsele ecologice nu conţin organisme modificate genetic sau aditivi sintetici, deoarece în timpul creşterii culturilor, agricultorii folosesc doar îngrăşăminte biologice. În R. Moldova sunt aproximativ 70 de producători certificaţi Eco, dintre care 30 sunt orientaţi spre piaţa locală, iar 40 spre export. „Campania EcoLocal oferă informaţie despre producătorii certificaţi Eco/Bio şi educă consumatorul: nu Vă lăsaţi pradă fiecărei postări cu cuvântul Eco sau Bio. Cereţi dovadă. Aveţi dreptul. Nu fiţi timizi, dacă doriţi să cumpăraţi. Rugaţi să vedeţi certificatul de conformitate sau de conversie. Niciun producător Eco nu va ezita să-l arate”, susţine Tamara Şchiopu.

Potrivit datelor statistice, în anul 2007, în R. Moldova erau 7.000 ha de terenuri agricole Eco, iar în 2012 — 61.000 ha. Ceea ce constituie doar 2 la sută din terenurile R. Moldova. „Numărul acestor terenuri nu este atât de mare. Agricultorii nu primesc subvenţii în timpul perioadei de conversie, decât pentru iniţierea plantaţiilor multianuale”, menţionează Marcela Stahi, consultant al Serviciului Producţie Ecologică.

Potrivit persoanelor care se ocupă de agricultura ecologică, viitorul agriculturii şi al omenirii este în produsele crescute cât mai aproape de mediul obişnuit şi limitarea intervenţiei umane. „Un ultim studiu realizat de Naţiunile Unite arată că, în condiţiile de secetă din ultima perioadă, agricultura tradiţională, adică cea cu folosirea preparatelor chimice la tratarea solului şi a plantelor, usucă şi mai tare solul şi scurtează viaţa plantelor”, susţin agricultorii Eco.