Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] R. Moldova la un…

[sondaj] R. Moldova la un nou Summit

În perioada 21—22 mai, la Riga are loc o nouă reuniune a Parteneriatului Estic (PE), cu participarea R. Moldova, Georgiei, Ucrainei, Armeniei, R. Belarus şi Azerbaijanului. În 2013, la Summitul de la Vilnius, R. Moldova a fost recunoscută drept „povestea de succes” a PE. A urmat semnarea Acordului de Asociere cu UE şi liberalizarea regimului de vize, după care preşedintele N. Timofti şi premierul de atunci, Iu. Leancă, au anunţat că Chişinăul este dispus să depună la Riga cererea de ţară-candidat la UE.

Ce ne aşteaptă la Riga?

Nicolae Osmochescu, profesor universitar

Din tot ce s-a declarat până acum în presă, la Riga nu se va întâmpla nimic deosebit, cel puţin în raport cu R. Moldova. Vor fi critici, vor fi note de ”proastă purtare”, dar o apropiere de UE nu va fi. Restanţele R. Moldova sunt enorme. Plus situaţia geopolitică în regiune, care îşi va lăsa şi ea amprentele asupra acestui summit. Dacă după parlamentarele din noiembrie 2014 am fi avut o altă configuraţie la guvernare, situaţia putea fi alta. Dar aşa, ne-am ales cu un Pact Ribbentrop-Molotov, în variantă moldovenească, prin care interesele, sferele de influenţă în stat şi priorităţile guvernării în acest stat au devenit altele decât cele asumate la Vilnius. De aici, şi roadele pe care le culegem.

Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Nici la Riga şi nici după Riga nu ne aşteaptă nimic bun. Vilniusul a fost o mare şansă pentru R. Moldova de a face şi cel de-al doilea pas spre UE – mă refer la cererea de ţară-candidat, însă această şansă a fost folosită în alte interese decât cele naţionale. Eu cred că nici nu s-a dorit acest lucru, iar declaraţiile d-lor Timofti şi Leancă au fost doar o simplă manevră politică pentru a scoate cât mai mulţi bani din Europa şi a fura cât mai mult. Ceea ce s-a şi întâmplat. Imaginea R. Moldova este acum la pământ şi, indiferent ce va declara dl Timofti la Riga din partea Chişinăului, aceste declaraţii nu vor aduce niciun plus de încredere actualei guvernări, atât timp cât nota ei „la purtare” este „2”.

Anatol Ţăranu, analist politic

Eu cred că noi am exagerat în aşteptările legate de Riga. Vilniusul a fost altceva. Să nu uităm că au existat o serie de factori externi care ne-au favorizat, şi apoi semnarea Acordului de Asociere este altceva decât implementarea lui… R. Moldova nu e gata pentru modificarea relaţiilor cu UE. A trecut prea puţin timp. Asta-i una. Şi doi: lipsa de reforme şi marile delapidări care s-au produs între timp arată că Chişinăul, formal, e pentru aderare la UE, dar practic nu e gata să respecte rigorile acestei aderări. Şi la Riga şi după Riga, R. Moldova va rămâne liderul Parteneriatului Estic, dar fără o perspectivă clară de aderare. Factorii externi ne pot fi de ajutor şi pe viitor, dar numai dacă ne apucăm de reforme.

Sergiu Musteaţă, istoric

Oricât de optimist mi-aş dori să fiu, rămân pesimist. Vilniusul a fost o şansă, de care Chişinăul trebuia să se ţină cu dinţii. Din păcate, oficialii noştri s-au îmbătat la Vilnius cu apă rece şi au trecut prea uşor peste obligaţii. Reforme – „0”. Creditul acordat de UE a fost compromis. Acordul UE-RM nu e ratificat nici până azi de toate statele-membre UE. Şi asta pentru că Chişinăul s-a împotmolit într-o guvernare proastă şi litigioasă. Cazul cu băncile a defavorizat enorm R. Moldova. Eu cred că la Riga nu se va întâmpla nimic, decât constatarea acestei stări de fapt, care readuce R. Moldova într-o zonă de incertitudine. Ce va urma şi cum va fi? Să aşteptăm să vedem ce se va decide la Riga.

Alexandra Cann, vicepreşedinte PNL

Nu ne aşteaptă nimic bun. Vilniusul a fost un mare început, dar a fost compromis totul: şi creditul UE, şi speranţele noastre, şi şansele de a aduce mai multe investiţii în Moldova şi a scăpa de sărăcie… „Cavalerii” ăştia de la guvernare merită traşi de urechi. Ceea ce au făcut e sabotaj. Toate hoţiile de la bănci, din medicină, din asistenţa socială şi alte nereguli nu sunt pur şi simplu jafuri, sunt diversiuni bine gândite şi conjugate cu serviciile speciale ruse, ca să ne compromită în faţa Europei şi să ne readucă sub stăpânirea Rusiei. Şi asta o fac marii noştri „statalişti”. Pradă statul, dar o fac pe stataliştii. Hoţi. Nu scăpăm de ei, dacă nu ne unim cu România. Altă şansă nu avem.