Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Scrutin marcat de nereguli în…

Scrutin marcat de nereguli în Rusia

Ambasada Federaţiei Ruse în R. Mol­dova anunţă că, potri­vit unor cal­cule pre­li­mi­nare, pe 18 septembrie, în ziua ale­ge­ri­lor în Duma de Stat a Fede­ra­ţiei Ruse, au votat 57695 de cetă­ţeni cu drept de vot. În Chi­şi­nău, pre­zenţa a fost de 2044 de ale­gă­tori. Cei­lalţi peste 55 000 au votat la sec­ţi­ile de votare des­chise în stânga Nis­tru­lui. Potri­vit unor date sta­tis­tice sin­te­ti­zate în 2004, în R. Mol­dova locu­iau 369896 cetă­ţeni de etnie rusă, ceea ce con­sti­tuia 9,39% din numă­rul total al cetă­ţe­ni­lor.

Două­zeci şi două de sec­ţii de votare pen­tru ale­ge­rea depu­ta­ţi­lor în Duma de Stat a Fede­ra­ţiei Ruse au fost des­chise în toate ora­şele din regiu­nea trans­nis­treană. Ast­fel, în Tiras­pol au fost des­chise 9 sec­ţii de votare, în ora­şele Dubă­sari şi Rîb­niţa – câte două, în Ben­der – cinci, în Gri­go­ri­o­pol, Camenca şi Dne­stro­vsk – câte una.

Repor­te­rii ZdG s-au aflat pe 18 septembrie la Tiras­pol, vizi­tând câteva sec­ţii de votare. În pre­a­jma sec­ţi­i­lor de votare se aflau mai mulţi mili­tari echi­paţi, pur­tând căşti antiglonţ. Aceştia încu­ra­jau oame­nii să meargă la vot, con­du­când bătrâ­nii în inte­ri­o­rul sec­ţi­i­lor de votare. Deşi situ­a­ţia era calmă, foto­gra­fi­e­rea în incinta sec­ţi­i­lor de votare era strict interzisă, iar repor­te­rii au fost pre­ve­niţi să nu ia ima­gini nici din pre­a­jma loca­ţi­i­lor de vot, cum ar fi Pala­tul Repu­bli­cii, punc­tul con­su­lar al Amba­sa­dei Fede­ra­ţiei Ruse sau Casa Ofi­ţe­ri­lor din Tiras­pol.

Cozi kilometrice la secţiile de votare din stânga Nistrului

La Casa Ofi­ţe­ri­lor din Tiras­pol la ami­ază erau cozi kilo­me­trice, iar la intra­rea în sec­ţie oame­nii erau con­tro­laţi de un sol­dat îna­r­mat. De alt­fel, pe teri­to­riul aces­tui punct de vot se aflau mai mulţi mili­tari îna­r­maţi şi per­soane în civil care urmă­reau eve­ni­men­tul. Lângă clă­di­rea Casei Ofi­ţe­ri­lor s-a dat şi un con­cert pen­tru votanţi, unde inter­pre­ţii, îmbră­caţi şi ei în haine mili­tare, au cân­tat, între altele, „The wind of change” – „Vân­tul Schim­bă­ri­lor”, un cân­tec noto­riu al for­ma­ţiei Scor­pi­ons des­pre „schim­bă­rile de mâine”.

Cetățenii din regiunea transnistreană au participat activ la aceste alegeri
Cetățenii din regiunea transnistreană au participat activ la aceste alegeri

Amin­tim că, în peri­oada cam­pa­niei elec­to­rale pen­tru Duma Rusă, loca­li­tă­ţile din regiu­nea trans­nis­treană au fost împân­zite de publi­ci­tate pen­tru dife­riţi poli­ti­cieni ruşi. La fel, presa locală a îndem­nat locu­i­to­rii să meargă la vot, iar auto­ri­tă­ţile din regiune au orga­ni­zat mai multe eve­ni­mente în cadrul cărora expu­neau mesa­jul „Împre­ună cu Rusia”.

Exper­ţii con­si­deră că locu­i­to­rii regiu­nii trans­nis­trene au acces limi­tat la alte infor­ma­ţii decât pro­pa­ganda rusească şi sunt deter­mi­naţi să cre­adă că într-o bună zi regiu­nea lor se va uni cu Fede­ra­ţia Rusă.

Ale­xan­dru Zubco, repre­zen­tant Promo-Lex, susţine că publi­ci­ta­tea elec­to­rală pen­tru Duma Fede­ra­ţiei Ruse care s-a făcut în regiune a con­ţi­nut mai multe ata­curi la inte­gri­ta­tea teritorială a R. Moldova, inclusiv declaraţiile deputatului Vladimir Jirinovski, care a reiterat public în această cam­pa­nie elec­to­rală că toate zonele sepa­ra­tiste ar tre­bui inte­grate în Fede­ra­ţia Rusă. Zubco men­ţio­nează că este pentru prima dată când Fede­ra­ţia Rusă a des­chis atât de multe sec­ţii de vot  în regiu­nea separatistă, anterior acest lucru fiind impo­si­bil.

Tăcerea oficialilor de la Chişinău

Cu toate acestea, auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău nu au emis niciun comu­ni­cat sau un comen­ta­riu asu­pra abu­zu­ri­lor din această cam­pa­nie. Zilele tre­cute minis­trul de Externe Andrei Gal­bur s-a întâl­nit cu omo­lo­gul său Ser­ghei Lavrov, fără să abor­deze ches­tiu­nea trans­nis­treană. Într-un comu­ni­cat emis de MAEIE de la Chi­şi­nău se spune că „În cadrul între­ve­de­rii, cei doi mini­ş­tri au apre­ciat pozi­tiv relan­sa­rea dia­lo­gu­lui poli­tic. Cei doi inter­lo­c­u­tori au salu­tat, de ase­me­nea, relan­sa­rea recentă a pro­ce­su­lui de nego­ci­eri în for­ma­tul „5+2” în vede­rea iden­ti­fi­că­rii unei solu­ţii poli­tice pen­tru pro­blema trans­nis­treană în baza res­pec­tă­rii suve­ra­ni­tă­ţii şi inte­gri­tă­ţii teri­to­ri­ale a Repu­bli­cii Mol­dova şi adop­tă­rii unui sta­tut juri­dic spe­cial pen­tru regiu­nea trans­nis­treană”.

Urnele de vot s-au des­chis la ora 8:00 şi s-au închis la ora 20:00.

Aproape 110 mili­oane de ale­gă­tori din Fede­ra­ţia Rusă au fost aştep­taţi în această zi la urne pen­tru a alege noua com­po­nenţă a Dumei de Stat. Cetă­ţe­nii ruşi au avut de ales din 6500 de can­di­daţi, res­pec­tiv 14 par­tide înscrise pe lis­tele elec­to­rale. Scrutinul s-a desfăşurat pe 11 fusuri orare. Alegătorii au avut de ales 450 de membri ai Dumei de Stat.

Rezultat electoral previzibil

Par­ti­dul „Rusia Unită”, con­dus de Vla­di­mir Putin, a câş­ti­gat ale­ge­rile legi­sla­tive, arată rezul­ta­tele pre­li­mi­nare ale ale­ge­ri­lor par­la­men­tare. După pro­ce­sa­rea bule­ti­ne­lor de vot din peste 50% din secţii, fra­cţiu­nea a acu­mu­lat 53,54% din sufra­gii.

Rezul­ta­tul din acest scru­tin este însă mai slab decât la ale­ge­rile din 2011, când fra­cţiu­nea a fost votată de peste 60% din ale­gă­tori. Cu toate aces­tea, Putin s-a decla­rat mulţu­mit de rezul­tat. „Alegătorii au văzut că noi ne străduim să facem ceva pentru oameni. Poate nu de fie­care dată se întâm­plă aşa cum ne dorim, dar lucrăm cu devo­ta­ment şi cât se poate de efi­cient”, a decla­rat Vladimir Putin.

Potri­vit rezul­ta­te­lor, pe locul doi s-au cla­sat comu­ni­ş­tii, cu 14%, iar pe trei – naţio­na­li­ş­tii cu 13,9%.

Amin­tim că, pen­tru prima dată, Rusia a orga­ni­zat ale­geri şi în penin­sula Cri­meea, ane­xată de la Ucraina în 2014. Din această cauză, apăruseră tensiuni în Ucraina, unde cetă­ţe­nii ruşi erau aştep­taţi la urne la misiu­nile diplo­ma­tice ruse. În ajunul scrutinului, Amba­sada Rusiei de la Kiev a fost ata­cată cu petarde de 20 de sus­pecţi ucrai­neni, însă clă­di­rea nu a fost ava­ri­ată. Deşi a con­dam­nat acest act de huli­ga­nism, pre­mi­e­rul ţării a decla­rat că Ucraina nu poate garanta secu­ri­ta­tea misiu­nii diplo­ma­tice ruse în tim­pul scru­ti­nu­lui.

Mai multe ţări au decla­rat în ulti­mele zile că ale­ge­rile din Cri­meea nu sunt legi­time, în con­tex­tul în care Rusia a ane­xat ile­gal Cri­meea şi ora­şul Sevas­to­pol.

Şi de aca­eastă dată, cetă­ţe­nii ruşi din Trans­nis­tria au par­ti­ci­pat activ la ale­geri.

584-alegeri-rusia-transnistria22

Scrutinul din Rusia este urmărit îndeaproape de observatori OSCE, fiind detaşaţi 400 de observatori la secţiile de vot din toată ţara.

La precedentele alegeri, în 2011, votul a fost urmat de ample proteste la Moscova. Ruşii au ieşit în stradă pentru a denunţa fraude electorale şi chiar i-au cerut socoteală preşedintelui Vladimir Putin. Manifestaţiile au continuat vreme de câteva luni, timp în care proeminenţi lideri de opoziţie au fost trimişi după gratii. Mişcarea a luat sfârşit după ce autorităţile au impus pedepse drastice pentru protestele neautorizate.

De această dată, OSCE a criticat modul de desfăşurare a alegerilor parlamentare din Rusia, despre care a afirmat că au fost marcate de încălcări ale drepturilor fundamentale şi lipsa unor alternative politice distincte.

Reporter de Gardă