Vânătoare de oameni în Pădurea Domnească

Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vânătoare la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, printre care Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău (CAC), Gheorghe Creţu, vicepreşedintele aceleiaşi instanţe, sau Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva.

Toţi oficialii prezenţi la vânătoare au tăinuit crima. După ce ea a devenit publică, în urma unor declaraţii făcute de Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, oamenii legii au declarat că “lucrează la caz”. Au găsit, în scurt timp, şi un suspect: Gheorghe Creţu, vicepreşedintele CAC. Acesta, însă, nu-şi recunoaşte vina. Mocanu spune că judecătorul nici nu are cum să şi-o recunoască, pentru că, cel care a tras în Sorin Paciu ar fi chiar procurorul general al R. Moldova, Valeriu Zubco.

Sorin Paciu avea 34 de ani. A fost proprietarul unei cariere de piatră din raionul Glodeni. El gestiona şi alte afaceri în mun. Chişinău. Sorin era căsătorit şi avea o fetiţă de tei ani. La alegerile parlamentare din 25 februarie 2001, el a candidat pe lista electorală a Blocului electoral «Alianţa Juriştilor şi Economiştilor», alături de Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova. În aceeaşi listă electorală mai figura şi Ghenadie Sajin, directorul companiei Finpar Invest. Acesta e şi naşul de cununie al lui Sorin.

Duminică, 23 decembrie, Sorin Paciu a plecat împreună cu Ghenadie Sajin la vânătoare în rezervaţia naturală “Pădurea Domnească”. Paciu nu era vânător. După cum spun cei care l-au cunoscut, acesta a plecat încolo doar pentru a se distra. Filma şi fotografia animalele pentru fiica sa de doar 3 ani, care îl aştepta acasă. Totodată,  în timpul partidei de vânătoare, Paciu a fost unul dintre gonaşi.

17 vânători, împărţiţi în două grupuri, aflate la câteva sute de metri distanţă

Vânătoarea de mistreţi a început în jurul orei 9.00 dimineaţa. Era o vânătoare de selecţie, participanţii neavând voie să împuşte femele, ci doar porci bolnavi. Ion Lupu, directorul Agenţiei Moldsilva, prezent şi el la vânătoare, îşi aminteşte că erau prezenţi 17 vânători. “Fiind prea mulţi, le-am spus că vor trebui să formeze două grupe”. Denis Eremciuc, directorul rezervaţiei, a fost numit responsabilul unei echipe, din care au făcut parte Valeriu Zubco, Ion Pleşca şi Ion Lupu, iar Valentin Svestun, inginer pază şi protecţie din cadrul aceleiaşi rezervaţii, responsabil de cealaltă echipă, din care făceau parte Gheorghe Creţu, Ghenadie Sajin, dar şi câţiva oameni de afaceri din Făleşti şi Glodeni.

Participanţii la vânătoare ne-au spus că cele două grupuri erau poziţionate la o distanţă de câteva sute de metri una de alta. În momentul în care grupul procurorului general terminase o fază de vânătoare, de maşinile acestora s-a apropiat o persoană care a anunţat că cineva a fost rănit. Tot atunci s-a constatat că persoana rănită era Sorin Paciu. Acesta a fost adus cu o sanie, apoi urcat într-o maşină de teren şi transportat la Spitalul Raional Făleşti. Nimeni dintre cei prezenţi, însă, nu-şi dădeau seama la acel moment de gravitatea incidentului.

Mocanu dezvăluie crima. Zubco, acuzat de către acesta de omorul lui Paciu

Din spusele medicilor, Sorin Paciu a ajuns la spital în jurul orei 13.40 şi a fost dus direct în secţia de reanimare, fiind într-o stare foarte gravă. I-au fost depistate multiple plăgi ale intestinului subţire şi gros şi hemoragie intra-abdominală. Pacientul a fost operat. Deşi operaţia a fost una reuşită, acesta a decedat în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Nicolae Andrieş, vicedirectorul spitalului, susţine că medicii au anunţat în acea zi poliţia şi că, pe holurile spitalului, veniseră mai mulţi procurori.

Doar că, opinia publică nu avea să cunoască atunci nici despre incidentul de la vânătoare şi nici despre decesul lui Sorin Paciu. Nici Procuratura Generală (PG), nici Ministerul de Interne (MAI), nici Agenţia “Moldsilva” nu au făcut publică informaţia. Despre aceste lucruri s-a aflat doar duminică, 6 ianuarie, când liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a susţinut o conferinţă de presă şi l-a învinuit de uciderea lui Sorin Paciu pe Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.

Din acel moment, informaţiile despre acest caz au fost diverse. Presa contacta diferite persoane despre care se spunea că au fost prezente la vânătoarea din “Pădurea Domnească”. Procurorul general era plecat din R. Moldova, într-o scurtă vacanţă. Ion Pleşca nu răspundea la telefon. Gheorghe Creţu nega participarea sa.

Zubco a fost la biserica unde a fost adus corpul neînsufleţit al lui Paciu

ZdG a discutat cu mai multe persoane care au participat la vânătoarea din 23 decembrie. Am aflat că Sorin Paciu a fost înmormântat pe 27 decembrie, în Cimitirul Central din str. Armenească. Mormântul lui se află în vecinătatea gardului cimitirului, în spatele monumentului “Eternitate”. Când l-am găsit, mormântul era acoperit cu zăpadă şi cu multe coroane de flori. Marţi, 8 ianuarie, doar câteva urme de câine se mai observau lângă mormântul lui Sorin. Iniţial, numeroasele zvonuri îl dădeau pe acesta ca fiind incinerat undeva, prin Ucraina, pentru a ascunde urmele crimei.

ZdG a aflat că trupul neînsufleţit al lui Sorin Paciu a fost adus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chişinău în seara zilei de 26 decembrie. Enoriaşi de la biserică, dar şi mai multe persoane din cimitir au confirmat că în sicriu era anume corpul neînsufleţit al lui Sorin Paciu, punând astfel capăt speculaţiilor la acest subiect. La biserică, pentru a-l petrece în ultimul drum pe Sorin, a fost văzut şi Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova.

Comisar: “Vicedirectorul spitalului a comunicat o informaţie eronată”

După dezvăluirile lui Sergiu Mocanu, Ion Bodrug, viceministrul de Interne, a organizat o conferinţă de presă. Acesta şi-a apărat instituţia, menţionând că MAI nu a fost informat despre incident şi că, ulterior, procurorii le-au cerut angajaţilor MAI să nu se implice. Bodrug lăsa să se înţeleagă că implicarea lui Valeriu Zubco în crima din “Pădurea Domnească” este evidentă. Informaţia prezentată de Bodrug, precum că MAI nu a fost informat despre accident, a fost însă negată şi de medici, şi de procurori.

Totuşi, Valeriu Cojocaru, comisar de Făleşti, a declarat pentru ZdG că poliţia aşa şi nu a fost anunţată. “Vicedirectorul spitalului a comunicat o informaţie eronată, declarând că a fost informat Sârbu de la unitatea de gardă, dar la acel moment în unitatea de gardă era de serviciu Igor Pleşca şi ajutorul de serviciu era Anatolie Dedov. Sârbu era după serviciu şi nu putea fi la unitatea de gardă, şi evident că nu putea să recepţioneze informaţia în cauză. Ei au anunţat direct procuratura. Poliţia a aflat, pe 28 decembrie, când a fost pornită cauza penală. Noi am aflat din baza de date care este unică pentru poliţie şi procuratură. Din moment ce a fost pornită cauza penală, noi nu am mai putut să ne autosesizăm. Totul a rămas pe mâna procuraturii”, ne-a spus Cojocaru.

Valeriu Zubco a negat “categoric acuzaţiile de omor lansate la adresa mea”

Una peste alta, odată cu trecerea timpului, mai multe informaţii despre vânătoarea din 23 decembrie au început să devină publice. PG l-a apărat pe Valeriu Zubco. Reprezentanţii instituţiei au emis mai multe comunicate de presă, inclusiv o declaraţie a procurorului general, aflat în concediu, în afara ţării.

Zubco a respins acuzaţiile lansate de Sergiu Mocanu, calificându-le drept speculaţii. “Neg categoric acuzaţiile de omor lansate la adresa mea de către cetăţeanul Sergiu Mocanu. Este evident că dacă o astfel de acuzaţie s-ar confirma, demisia mea ar fi iminentă şi răspunderea în faţa legii, de asemenea. Să lansezi o astfel de campanie murdară  la adresa unui om, indiferent cine ar fi acesta, să alegi un moment ca cel al Sfintelor Sărbători pentru a face asta este o dovadă de cinism care depăşeşte orice limită. Acest lucru este valabil şi pentru cei care au sprijinit această campanie, prin lansarea de insinuări şi aprecieri. Sunt gata să mă supun anchetei oricărei instituţii a statului, dar nu mă voi transforma în “carne de tun” în campaniile murdare ale unora sau pentru luptele dintre politicieni pentru funcţia de procuror general”.

Anterior, PG anunţase că, în acest caz, procurorii au identificat şi un suspect, care, însă, nu e Valeriu Zubco, iar dosarul urmează a fi transmis în judecată până la finele lunii ianuarie. Ulterior, însă, Ghenadie Guriţanu, procurorul raionului Făleşti, unde este  instrumentat cazul, declara presei că, de fapt, nu există un suspect sigur în acest dosar.

“Deocamdată, rămâne Creţu suspect, asta din probele pe care le avem la moment”

Peste puţin timp, acelaşi Guriţanu, contactat de ZdG, spunea că ar exista doi suspecţi, unul dintre ei fiind judecătorul Gheorghe Creţu. Cam în acelaşi timp, pentru alte instituţii media, procurorul spunea că Gheorghe Creţu este, de fapt, singurul suspect.

Miercuri, 9 ianuarie, Guriţanu şi-a explicat “bâlbâiala” din ajun prin faptul că “ieri (marţi, 8 ianuarie – n.r.) pe dosar s-au făcut acţiuni de urmărire penală şi, spre seară, s-a stabilit că este un singur suspect. Deocamdată, rămâne Creţu suspect, asta din probele pe care le avem în prezent. S-au numit expertizele şi se audiază martorii. La sfârşitul lunii vom avea un rezultat. E imposibil ca poliţia să nu fie informată. Din câte cunosc, poliţia a fost informată. Direcţia Securitate Internă a MAI face o investigaţie internă pe acest caz. Adevărul îl ştiu doar ei. Procuratura a înregistrat cazul pe 23 decembrie, când a avut loc incidentul. Cauza penală a fost pornită pe 25 decembrie, după decesul persoanei”, a mai spus Guriţanu.

“Trebuie să se stabilească, pentru că acolo au fost mai multe focuri”

Contactat de ZdG, Gheorghe Creţu nu şi-a recunoscut vina, ci doar participarea la vânătoare. “Este informaţia dată că eu am participat la vânătoare şi ce s-a întâmplat. Organele de drept trebuie să stabilească adevărul şi să facă expertizele respective. Trebuie să se stabilească, pentru că, acolo, au fost trase mai multe focuri. Mai mult nu pot spune nimic”, ne-a zis Creţu.

Spusele sale au fost confirmate şi de către alte persoane prezente la vânătoarea din “Pădurea Domnească”. Astfel, unul dintre participanţi ne-a relatat că, la locul unde s-a produs tragedia, s-au auzit “vreo cinci-şase împuşcături”.

Sergiu Mocanu a declarat miercuri, 9 decembrie, că Gheorghe Creţu ar putea fi doar un ţap ispăşitor în acest caz. De remarcat şi faptul că, până ca incidentul să fie făcut public, Gheorghe Creţu nu fusese nici măcar audiat în cadrul dosarului. Doar după declaraţiile lui Mocanu, procurorii au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) retragerea imunităţii lui Gheorghe Creţu, pentru ca acesta să poate fi cercetat penal.

Martori: Valeriu Zubco nu a tras niciun foc la acea vânătoare

Din discuţiile purtate de cei prezenţi la vânătoare imediat după accident, s-a ajuns la concluzia că, în preajma locului infracţiunii, la momentul tragediei, se aflau trei persoane: Ghenadie Sajin, Gheorghe Creţu şi Valeriu Svestun. Ultimul a spus că, în opinia sa, glontele fusese direcţionat din partea în care se afla Gheorghe Creţu. Tot atunci, Creţu a precizat că nu a tras cu alice, ci cu aşa-zise “trei gloanţe”.

Întrebat de cei prezenţi dacă el a fost cel care a tras în Sorin Paciu, Creţu a spus atunci că el a împuşcat în porc, ne-au povestit cei care au asistat la vânătoare. “Probabil s-a tras de la vreo 30—40 de metri. Accidentul a avut loc în preajma satului Călineşti, la 1-2 km de pichetul de grăniceri Călineşti”, ne-au mai spus participanţii la vânătoare. Din spusele lor am mai aflat că Valeriu Zubco, care este vânător de mai puţin de doi ani, nu a tras niciun foc la acea partidă de vânătoare şi că, în total, în acea duminică, s-au vânat doar doi mistreţi.

Valeriu Zubco a fost cel care a anunţat oamenii legii despre incident. Cineva îşi aminteşte că procurorul general ar fi exclamat: “Băieţi, asta e. Persoana care este vinovată trebuie să răspundă, chiar dacă este prietenul nostru”. Procurorii, sosiţi la faţa locului, au ridicat mai multe arme, însă doar ale celor din grupul condus de Svestun, nu şi din cel din care făceau parte procurorul general şi preşedintele CA Chişinău.

Cei prezenţi la vânătoare vorbesc despre un posibil ricoşeu al gloanţelor care au provocat rănirea mortală a lui Sorin Paciu. Din informaţiile obţinute de noi, Paciu ar fi finul de cununie al lui Ghenadie Sajin, acesta din urmă fiind un apropiat al prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Familia lui Sorin Paciu a refuzat şi refuză să discute cu presa, fiind dispuşi să creadă, potrivit unor surse media, că moartea lui Sorin a fost un accident, în urma căruia nu există vinovaţi.

Citiţi şi alte articole la temă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul sa nu publicam sau sa ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ura de rasă, religie și sex.

43 comentarii

 1. Sandu

  Oare cati bis­ta­ri a pri­mit fami­lia dec­da­tu­lui, incat a ajuns sa-si puna lacat la gura. Pla­hor­niuk, el este cel care “instru­men­tea­za” cazul! Mai mare rusi­ne paca­toa­sa nici ca exis­ta! Tara de cacat, nimic alt­ce­va! Magis­tra­tu­ra de doi bani, nimic mai mult! Rusi­ne!!!

 2. Murlica

  Mafia lucrea­za. De ce nai­ba Zub­co, care chi­pu­ri­le se afla la cate­va sute de metri (cine­va – Lupu, direc­to­rul Mol­d­sil­va, sau padu­ra­rul zicea ca gru­pe­le sunt des­par­ti­te la cir­ca 2 km ca sa se asi­gu­re secu­ri­ta­tea) si care nu a tras nici­o­da­ta in ziua ceea, nu a men­tio­nat in comu­ni­ca­tul sau ca nu era la locul inci­den­tu­lui si ca, in gene­ral, inca nici­o­da­ta nu tra­se­se in ziua ceea? De ce a dat sa se admi­ta ca daca anche­ta il va gasi vino­vat pe el, atun­ci demi­sia si ras­pun­de­rea lui sunt imi­nen­te? Nu de ace­ea ca cat de tare nu e sigur ca anche­ta admi­nis­tra­ta de pro­cu­ra­tu­ra il va albi, totu­si se ingri­jes­te sa nu spu­na lucru­ri de pe luna?

 3. lilica

  CÂND se va desfi­in­ța VANATOARE,nu vor fi ast­fel de pro­ble­me

  MAI RàU CA OMUL, ANIMAL PE PAMINT NU ESTE

  are capa­ci­ta­tea sà fie bun,deoarece deo­se­bes­te alb de negru,dar cu pàre­re de ràu nu folo­seste aceas­tà capa­ci­ta­te

  DE CE SE VORBESTE DESPRE ANIMALELE CARE SE DUC Sà IMPUSTE ANIMALE!!!!!!!!!

  NIMENI NU TREBUE Sà IMPUSTE PE NIMENI

  NUMAI DUMNEZEU Dà VIA­Tà SI NUMAI EL ARE DREPTUL Sà TI-O EE

  cine isi ima­gi­nea­zà cà e un DUMNEZEU va pri­mi inna­poi dupà merit…tot la tim­pul lui

 4. Murlica

  Lili­ca, pro­ble­ma nu-i doar ca cine­va a impus­cat pe cine­va acci­den­tal, ci ca cine­va a incer­cat sa ascun­da cri­ma si ca acel cine­va ascun­de mul­te alte cri­me. Cat des­pre inter­zi­ce­rea vana­to­rii – asta pen­tru mine, tine poa­te sa fie inter­zi­ce­re, da pen­tru pro­cu­ro­rul gene­ral intot­dea­u­na se vor gasi nis­te mis­tre­ti in plus. Asa ca n-ai dat nici o solu­tie

 5. cristina

  sla­bu­ţă inves­ti­ga­ţie. mă aştep­tam la mai mult. este doar o com­pi­la­ţie a ceea ce a apă­rut zile­le aces­tea prin pre­să. nimic nou.

 6. Mihai

  Arti­col făcut doar din pre­su­pu­ne­ri. Nu am găsit in tot arti­co­lul un argu­ment, o pro­bă, un gînd logic.

 7. ghita

  Cris­ti­na, dar mul­te din infor­ma­ti­i­le apa­ru­te in pre­sa, nu au fost dupa ce le/.a publi­cat ZdG? Or, cine a scris pri­mul ca Zub­co a fost la vana­toa­re, unde este el inmor­man­tat? Nu ZdG?

 8. lilica

  nu am sti­ut cà comen­ta­le pot deve­ni SOLUTII
  posi­bil

  VIATA este un mis­ter care tre­bue să fie tră­i­ta,
  nu este o pro­ble­mă care tre­bu­ie rezol­va­tă, dea­ce­ea nu vàd solu­tii

 9. Murlica

  Mish­ka, da de unde pro­be, daca ele-s pe mana pro­cu­ra­tu­rii, care e si invi­nu­i­ta? Si ce pro­be vrei – sa-ti adu­ca ZdG schi­je­le in pli­cu­let sau arma cri­mei cu inscrip­tia ini­ti­a­le­lor VZ?

 10. ramon

  inte­re­sant cine a anun­tat pro­cu­ra­tu­ra in afa­ra de Zub­co? si dece nu s-a anun­tat de rani­rea aces­tui om? sti­in­du­se ca la vina­toa­re au par­ti­ci­pat mai mul­ti ofi­ci­a­li, exper­ti­za balis­ti­ca cine o face MAI sau Pro­cu­ra­tu­ra?

 11. Actorul Vasile Butnarru

  Va rog,nu va agi­ta­ti! Pas­tra­ti cal­mul! CLASA POLITICA A FOST SI A RAMAS O AFACERRE PROFITABILA!

 12. Magda

  Dar de ca sa ne pas­tram calmul,dle? Eu doresc sa stiu ce se intam­pla cu banii mei pla­ti­ti impo­zi­te func­tio­na­ri­lor.

 13. andrei

  @Sandu, de unde tu stii ca fami­lia si-a pus lacat la gura? Poa­te toc­mai de la ei si s-a pro­dus scur­ge­rea catre Moca­nu. Ori­ce sot sau sotie s-ar lup­ta pen­tru pedes­pi­rea fap­ta­si­lor. Desi­gur nu in mod ofi­ci­al, poa­te din fri­ca dar cu sigu­ran­ta prin fur­ni­za­re de infor­ma­tii.

 14. Boris P

  De cand a deve­nit direc­tor gene­ral al MOLDSILVA d-nul Ion Lupu, s-a cre­at un HAUS in dome­ni­ul sivi­cul­tu­rii. Ince­pind cu sudul repu­bli­cii, unde direc­tor Sil­va Sud este Vasi­li­ca G. I. cu aman­ta sa (care a deve­nit con­ta­bil sef)si ajun­gand la nor­dul Mol­do­vei, fiind toti direc­to­ri si hoti in lege, cuma­trii intre ei.
  Si o alta intre­ba­re: de unde sau de cand in tara noas­tra au apa­rut licen­ta de vana­toa­re selec­ti­va la care au per­mis doar d-mnul Lupu si “shai­ca” sa. si prin ce meto­de sau cu aju­to­rul a caror apa­ra­te, aces­ti “vana­to­ri” depis­tea­za sta­rea sana­ta­tii ani­ma­lu­lui.

 15. mos Ion

  Da,interesant.Cum au aflat care mis­tre­ti erau bol­na­vi si nu femele,daca un asa vina­tor cum Cre­tu, nu a putut deo­se­bi un om de mistret.Asa e cind Lupu e omul lui cucui.

 16. ion

  as implut Rep­mold cu jigo­dii min­ci­no­se cu mul­ti niamuri-acuma nu mai plin­ge­ni atata,rabdati voi i copii vos­tri.

 17. maria

  de unde infor­ma­tia ca Sorin era pro­pri­e­tar al cari­e­rei din Glo­de­ni? Min­ciu­ni. El a fost doar un anga­jat al unei fir­me care deti­nea mai mul­te cari­e­re si anu­me el era admi­nis­tra­tor la una din cari­e­re si nici intr-un caz cea de la Glo­de­ni. Veri­fi­ca cine­va infor­ma­tia care o dis­tri­bu­ie Moca­nu? De ce nime­ni nu se apu­ca de capul lui? Cate pros­tii a dis­tri­bu­it el, inclu­siv cu inmor­man­ta­rea?

 18. mona

  update-ul e bun. e nor­mal că mai mul­te între­bă­ri apar, cu cât mai mul­tă infor­ma­ţie se dez­vă­lu­ie. cred că de la bun înce­put prin ricoşet se ţin­tea anu­me per­soa­na, pos­tul lui VZ totu­şi să sufe­re din cau­za inci­den­tu­lui fie că regi­zat sau acci­den­tal!
  un lucrul rămâ­ne abso­lut neclar de ce nu au dat cor­pul să fie înhu­mat la locul de baş­ti­nă, lân­gă ai lui!

 19. Ursul

  @maria. Ser­giu Moca­nu nu mer­ge per­so­nal sa anche­te­ze cazul. El are oame­ni care il infor­mea­za. Nu e de mira­re ca se mai stre­coa­ra une­o­ri si une­le aba­te­ri. Dar hai sa recu­noas­tem ca fara el si azi oame­nii ar fi cre­zut ca in tara asta sint cum­va pro­te­ja­ti de jus­ti­tie. Moca­nu a spul­be­rat abso­lut aces­te ilu­zii. Si apoi, omo­rul a fost un acci­dent tra­gic. Cea mai mare cri­ma este ca in tara asta sint oame­ni muuuult mai pre­sus ca ori­ce lege. De asta sti­am cu totii doar ca nu era demon­strat atit de clar ca acum.
  Rude­le lui Paciu tac pen­tru ca Sorin a fost omo­rit din gre­sea­la de catre cine­va foar­te apro­pi­at, cine­va din cer­cul lor.
  @Mihai, nu e trea­ba unui ziar sau a lui Moca­nu sa pre­zin­te pro­be. Asta tre­bu­ie sa o faca anche­ta. Insa cea mai mare cri­ma e deja demon­stra­ta si nu mai sint nevo­ie de pro­be.
  Pro­ble­ma e ca daca vor fi demi­si cu totii cine va veni in locul lor? Vor fi oare cum­va mai buni?

 20. associate

  DIN FLUX: Fier­be ţara, clo­co­teş­te pre­sa, pre­su­pu­ne­ri. Înju­ră­tu­ri. Acla­ma­ţii. Bucu­rie. Lacrimi…Ca soţ, tată, fecior, în fine, ca fire uma­nă, sigur, regre­tăm moar­tea lui Paciu; dar ca ŞACAL, ca mem­bru al HAITEI… Aşa sînt aco­lo legi­le jun­glei. Şi el a căl­cat pe ală­tu­ri, pro­ba­bil, ceva nu a achi­tat. Cui­va din hai­tă i-a dat în obraz. Cine ştie. Şi l-au tri­mis unde l-au tri­mis. Cine va fi următorul?..Aşa e în toa­te hai­te­le din toa­tă lumea…Zic la 30 de ani UNII abia de ter­mi­nă şcoa­la medie, da el de amu e cu carie­ră de pia­tră în ogra­dă. I-a căzut din cer. Într-o dimi­nea­ţă înro­u­ra­tă de vară. Ei, nu, domnilor!…Aşa-s de ale nai­bei şi cru­de legi­le jun­glei, că ai lui, ai casei au zis: – Nu avem vreo pre­tenţie la care­va din hai­tă, deci­zia a fost corectă…(Adresarea siţi­ei să se renu­nţe la anche­tă. La toa­te, este scris ctît de corect, încît îmi vine să cred că e e cel puţin doc­tor in filo­lo­gie. Se vede că banii care i-a inca­sat au fost greu de abu­r­cat în spa­te. EA E CEA care vrea să deie i uită­rii pe dece­dat şi să sal­veze HAITA…)Zic cine va fi urmă­to­rul? Pe cine va numi şeful hai­tei. Sau pe cine va deci­de un sim­plu mem­bru al hai­tei. Da, de şaca­li. Ăstu­ia au hotă­rît să îi ieie via­ţa cu un glon­te. Pe urmă­to­rul poa­te îl vor îne­ca. Îl vor arde. Îl vor îngro­pa de viu şi vor tur­na asfalt de-asupra…Doar des­pre şaca­li se spu­ne: tră­iesc FOARTE BINE, dar cam PUŢIN. Poftim exem­plu viu. De fapt mort…Din păca­te AlI­ANŢA nu va keri. Curînd îi veţi vota din nou. (Că n-o să vreţi să încer­ca­ţi oame­ni noi: Roş­va –mare­le patri­ot nu vă mai pla­ce, Moca­nu nu este un Alen Delon, şi pro­ce­dea­ză rău, că demas­că, lup­tă cu mafioţii,Pavlicenco s-a zaţi­clit pe Uni­re, de par­că ţara asta numai la asta se gîndeşte.Da, asta-i)Apoi vă veţi scli­fo­si, că pensiile-s mici, că salariile-s mize­re, că totu-i scump. Că ei cum­pă­ră tot ce e cum­pă­ra­bil, – pos­tu­ri, vieţi omeneşti…Nimic sfînt în ŢEARĂ.
  Acea­tă coni­ţă, feme­ia dece­da­tu­lui, încur­că lucru­ri­le şi abe­rea­ză nu de dure­re, ci de tea­ma să nu îi cea­ră îna­poi mili­o­nul. Ea tre­bu­ie să ştie, că Sorin era AL EI atî­ta timp cît era viu. Acum, dece­dat, el apa­rţi­ne jus­ti­ţi­ei, ade­vă­ru­lui şi nici­de­cum ei. Şi să inter­zi­că anche­ta­rea ea nu numai drep­tul juri­dic nu îl are, ci şi moral. Bsa­nii i-au întu­ne­cat minţi­le… Încît, păcă­tu­ind, am zice: de par­că îna­in­te de împu­ş­ca­re i s-ar fi spus: uite mili­o­nul, dă-ne voie să-l împu­ş­căm. Par­don…

 21. associate

  MARIE, da de ce nu ai ieşit TU, par­don, – TU, TU să spui ade­vă­rul des­pre tăi­nu­i­rea cri­mei, des­pre CINE este Sorin, cine eşti tu şi CUM lupţi cu coru­pţia, cu con­du­ce­rea mafi­o­tă a ţării, cu bandiţii-contrabendiţii-probandiţii? Eşti ero­i­nă pe forum…

 22. iurie

  La acea VIP-vinatoare, fara indo­ia­la ca a fost sI baie…si fete…asa ca de obi­cei, cum pre­fe­ra inal­te­le per­soa­ne. …Si aco­lo, desi­gur s-a hota­rit mul­te intre­ba­ri de afa­ce­ri, impar­ti­ri de teri­to­rii, intrr-un cuvint -soar­ta Mol­do­vei de mai departe…Iata de ce nu este data lis­ta par­ti­ci­pan­ti­lor la “MAREA VINATOARE” din “PADUREA DOMNEASCA”…

 23. associate

  Hs-hs-hs, moş Ion eşti cla­sic! Lupu îi vop­si­se din ajun pe spa­te, arun­că în mis­treţi cu vop­sea şi se vede că hai­ne­le lui Paciu erau de ace­ea­şi culoa­re cu vop­sea­ua mis­treţi­lor. Crud, dar care-i alta?

 24. csandru

  Ori­ce arti­col tre­bu­u­ie sa adu­ca noutatea,cu atat mai mult un arti­col de inves­ti­ga­tie. Cred ca baie­tii s-au cam gra­bit, mate­ri­a­lul care l-au publi­cat e bun pen­tru docu­men­ta­rea per­so­na­la a jur­na­lis­tu­lui dar nu p/u a fi publi­cat. Deta­li­i­le des­pre locul imor­man­ta­rii zapa­da cu urme­le de cai­ni si coroa­ne­le de flo­ri sunt peni­be­le. Fap­tul ca zdg medi­a­ti­zea­za in con­ti­nu­a­re cazul e lau­da­bil dar afla ceva cu ade­va­rat impor­tant si apoi publi­ca, alt­fel imi fura­ti din timp si va sifo­na­ti si voi.

 25. Rodica

  Vana­tul in rezer­va­tia Padu­rea Domneas­ca este inter­zi­sa;
  A fost impus­cat mor­tal un om;
  Cazul a fost tai­nu­it timp de 2 sap­ta­ma­ni;
  Fap­ta­sii sunt per­soa­ne sus puse.

  CE CE MAI CERE PENTRU CA DEMNITARII PARTICIPANTI LA ACEASTA VANATOARE SA FIE DESTITUITI DIN FUNCTIE? Pen­tru a fi tra­se la ras­pun­de­re pena­la si admi­nis­tra­ti­va ca infap­tu­i­to­ri ai unor acte ce con­tra­vin legi­sla­ti­ei si acte­lor nor­ma­ti­ve in vigoa­re.

 26. Sandu

  Andrei, nu exis­ta foc fara fum.Iar banul,doar in ase­me­nea cazuri,poate fi con­si­de­rat ochiul sata­nei.

 27. victor

  aici e clar ca buna ziua, ca anu­me MAI a tai­nu­it cazul, Pro­cu­ra­tu­ra de la FAles­ti sa auto­se­si­zat si a por­nit pe 25 dec, dosa­rul, in ace­la­si timp Filat si Bodrug impre­u­na cu recean au sme­che­rit pe din spa­te toa­ta situ­a­tia in cau­za, au tinut cazul in ascuns , l-au infor­mat pe Moca­nu, apoi au dat star­tul ca o cam­pa­nie mediatico-politica de deni­gra­re a lui Zub­co si PDM. Poli­ti­zind cazul. Fapt pen­tru care cred eu tre­bu­ie sa ras­pun­da si Bodrug si Filat pen­tru min­ti­re.

 28. Elena

  Sa con­cre­ti­zat ca Zub­co nu are nici o atri­bu­tie cu acest caz.Deja se gaseste vino­va­tul si cei ce au bir­fit tre­bu­ie sa ras­pun­da con­form legii ,pen­tru vor­be­le iro­na­te medi­a­ti­za­te.

 29. Turc

  Acum 20 minu­te in iur­ma citi­sem La Sti­ri­le PRO TV MD un arti­col des­pre fap­tul ca Zub­co in gene­ral nu a fost la vana­toa­re. Am incer­cat sa caut din nou acel arti­col si el nu mai este. Tara minu­ne­lor.!!!!!!!! Cred ca si per­soa­na ” Ele­na ” care a comen­tat mai sus a citit acest arti­col.

 30. Turc

  Imi cer scu­ze am gasit pana la urma arti­co­lul de la PRO TV ” “Vale­riu Zub­co NU a fost la vana­toa­re pe data de 23 decem­brie, iar nume­le lui nu figu­rea­za ca mar­tor in dosa­rul mor­tii lui Sorin Paciu”, a decla­rat pen­tru pos­tul de radio Euro­pa Libe­ra pro­cu­ro­rul de Fales­ti, Ghen­a­die Guri­ta­nu.

  Potri­vit pro­cu­ro­ru­lui, nume­le lui Vale­riu Zub­co nu este pe lis­ta par­ti­ci­pan­ti­lor la vana­toa­rea care a avut loc pe 23 decem­brie in Padu­rea Domneas­ca.

  „Lis­ta per­soa­ne­lor, adi­ca a vana­to­ri­lor care au fost in gru­pul de vana­to­ri in care a fost inci­den­tul este ridi­ca­ta si ane­xa­ta ca corp delict. Dom­nul Zub­co nu este in lis­ta care este ane­xa­ta ca corp delict. Aco­lo sunt doua lis­te in care vana­to­rii au fost impar­ti in doua gru­pe.”

 31. Vitalie Cebanu

  Da a fost un acce­dent tra­gic, care din păca­te se mai întîm­plă nu numai în Mol­do­va ci şi în alte sta­te unde este per­mi­să vînătoarea.Era numai Zub­co la vînă­toa­re, nu la vînă­toa­re în ziua ceea erau toţi vînă­to­rii din repu­bli­că poţi să veri­fi­ci după regis­tru de evidenţă,ori după regis­tru de petre­ce­re a instruc­ta­ju­lui a măsu­ri­lor de pro­te­cţie în tim­pul vîna­tu­lui, care se efec­tu­a­ză de fie­ca­re dată la înce­pu­tul vînă­toa­rei. O să rămî­neţi sur­prinşi de fami­li­i­le întîl­ni­te în ace­le liste.Cum spu­nea şi Chir­toa­că sunt şi lide­ri de par­ti­de sunt şi mini­ş­ti sunt şi poliţişti,sunt şi oame­ni de rănd care în ziua de 23 erau liberi,toţi sunt mem­brii ai aso­ci­a­ţi­ei vînă­to­ri­lor din Repu­bli­ca Mol­do­va.

 32. Vladimir

  In cali­ta­te de locu­i­tor al ora­su­lui Fales­ti, trans­mit mul­tu­mi­ri minis­tru­lui Dorin Recean in lega­tu­ra cu deci­zia de a demi­te cola­bo­ra­to­rii CPR Fales­ti in baza eve­ni­men­tu­lui tra­gic ce a avut loc la vina­toa­re. Cred ca e pri­ma si uni­ca deci­zie seve­ra lua­ta de vre-un minis­tru de inter­ne (si nu nau­mai minis­tru de interne)fata de subal­ter­nii care se fac vino­va­ti sau, cel putin, au avut o oare­ca­re atri­bu­tie la tai­nu­i­rea tra­gi­cu­lui eve­ni­emnt. Mi se pare doar ca adjunc­tul comi­sa­ru­lui CRP Fales­ti, Oleg Gher­man a ajuns in deci­zia minis­tru­lui in vir­tu­tea func­ti­ei pe care o deti­nea, vina din­su­lui, cred, fiind mini­ma.
  Dar, repet, ca sunt pla­cut sur­prins de obiec­ti­vi­ta­tea minis­tru­lui de deci­zia prom­ta lua­ta.
  Deja Con­si­li­ul Supe­ri­or al Pro­cu­ra­tu­rii Gene­ra­le urmea­za sa se pro­nun­te pe sea­ma par­ti­ci­pa­rii pro­cu­ro­ru­lui raio­nu­lui Fales­ti la vina­toa­rea in cau­za, unul din prin­ci­pa­lii exe­c­u­to­ri si pro­ba­bil ini­ti­a­to­ri al tai­nu­i­rii fap­te­lor. De ace­ea la ince­put s-a pro­dus acea bil­bi­a­la, incit opi­nia publi­ca cre­dea ca pro­cu­ro­rul de Fales­ti a deve­nit pes­te noap­te avo­ca­tul Pro­cu­ro­ru­lui Gene­ral, pro­ce­du­ra pe care o prac­ti­ca desea­o­ri in acti­vi­ta­tea sa si in alte dosa­re pena­le.
  Enun­tul de mai sus il pot con­fir­ma per­so­nal in ori­ce organ de drept din tara, deo­a­re­ce si alti anga­ja­ti ai pro­cu­ra­tu­rii de la Fales­ti pro­te­jea­za gru­pu­ri­le de infrac­to­ri, gru­pu­ri­le de gas­ca, de inte­re­se, asa cum a pro­ce­dat si in cazul ex-presedintelui Jude­ca­to­ri­ei Fales­ti V. Smo­chi­na in dosa­rul penal exa­mi­nat si re-examinat in instan­ta de el per­so­nal (dosa­rul penal 2008370034 (Dela­pi­da­re in pro­por­tie mare), iar in dosa­re­le pena­le nr. 2012370345 (Omor mas­cat in sinu­ci­de­re), nr. 2012378011 (Infrac­tiu­ni in lant comi­se de unul si ace­la­si infrac­tor) fap­te­le si pro­be­le sunt musa­ma­li­za­te, per­soa­ne­le banu­i­te sunt tute­la­te de cola­bo­ra­to­ri ai orga­ne­lor de drept din raion. Nu e de mira­re, pen­tru ca chiar Pro­cu­ro­rul Gene­ral n-a luat o ati­tu­di­ne obiec­ti­va fata de pro­be­le pre­zen­ta­te de mine in cadrul unei audien­te per­so­na­le.
  Pe de alta par­te, eli­be­ra­rea din func­tie a comi­sa­ru­lui de Fales­ti sau chiar posi­bi­la demi­sie a pro­cu­ro­ru­lui de Fales­ti nu va schim­ba sta­rea de lucru­ri exis­ten­ta in orga­ne­le de drept din raion ati­ta timp cit nu va fi refor­mat intreg sis­te­mul.

 33. ruslan

  Toti -demi­si p/u tai­nu­i­rea cri­mei si cer­ce­ta­ti penal,6-ile admi­nis­tra­tiv

 34. Deportatul

  Da, de acord: –  “Toti -demi­si p/u tai­nu­i­rea cri­mei si cer­ce­ta­ti penal”.
  Dar cazul dat nu este mai peri­cu­los ca Dosa­rul “7 apri­lie 2009”. Pur şi sim­plu acum se mani­pu­lea­ză cetă­ţe­nii RM de către “F” împo­tri­va lui “P”, în timp ce “F” (bogat cam ca şi “P”) a asi­gu­rat ace­iaş sără­cie ca şi pe vre­mea lui Voro­nin şi Rusia “Ali­a­tul Stra­te­gic” are Ara­ma­ta Rusi­ei OCUPANTĂ pe teri­to­ri­ul RM

 35. patriota

  Cuvin­te de aur, sunt de acord refe­ri­tor la sara­cia de pe tim­pul lui Voro­nin, si Arma­ta rusi­ei pe teri­to­ri­ul RM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *