Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosarul „Caravita” între creditele suspecte…

Dosarul „Caravita” între creditele suspecte de la BEM şi negocierile politice

Astăzi, joi, 23 iulie, cele patru persoane reţinute în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM), printre care naşul şi cumnatul liderului PLDM, Vlad Filat, Ion Rusu, dar şi fiul acestuia, Vladimir Rusu (nepotul politicianului), urmează să ajungă din nou în faţa magistraţilor. De această dată, la Curtea de Apel (CA) Chişinău, care va examina solicitarea avocaţilor acestora de a-i elibera din arest, pentru a fi cercetaţi în stare de libertate. Între timp, procurorii îl mai aşteaptă încă la audieri pe cetăţeanul român Costea Costică, care reprezintă o altă firmă care a luat credite de la BEM. Totodată, administratoarea firmei off-shore, acuzată de procurori că ar fi implicată în schemele de fraudare a băncii, după ce a fost reţinută în aeroport, a fost lăsată să plece, deoarece ar fi colaborat cu ancheta.

Săptămâna trecută, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a reţinut patru persoane în cadrul dosarelor privind creditele dubioase de la BEM. Toţi cei patru reţinuţi sunt reprezentanţii firmei „Caravita Co” SRL, fondată de Vladimir Rusu, nepotul preşedintelui PLDM, Vlad Filat. A doua zi, toţi patru, Ion Rusu, cumnatul şi naşul lui Filat, tot el, tatăl lui Vladimir Rusu, Igor Cijov, administratorul firmei, şi Tatiana Roşioru, directorul financiar, au fost duşi în faţa judecătorilor, care le-au aplicat mandate de arest pentru 30 de zile. Cei patru sunt învinuiţi oficial de spălare de bani.

528-ion-rusuSchemele CNA

În cadrul acestui dosar, procurorii au încercat să-l audieze şi pe cetăţeanul român Costea Costică, fondator şi administrator al firmei „Business Estate Investment” care, la fel ca şi „Caravita Co” SRL, a beneficiat de credite de la BEM. Doar că acesta nu s-a prezentat la audieri, iar procurorii au anunţat că va fi citat repetat. Dacă, totuşi, nu va da curs citaţiei, va fi anunţat în urmărire internaţională. Joia trecută, CNA a difuzat presei două scheme, prin care încerca să explice cum ar fi avut loc spălarea de bani, cu implicarea acestor două firme. Astfel, în septembrie 2014, „Caravita Co” SRL a primit credite de la BEM în valoare de 22 milioane de lei, bani plătiţi de SRL pentru „cheltuieli curente”. Şi firma „Business Estate Investment”, în iunie 2014, a luat de la BEM un credit de 30 milioane de lei, pe care i-a transferat pe contul unei firme din România pentru servicii de construcţie (1 milion de euro, echivalentul a 20 milioane de lei), SC „Avva Inter” SRL, şi off-shore-ului „Ferenta Commerce LLP”, înregistrat în Londra, Marea Britanie, dar care avea conturi într-o bancă din Letonia, pentru rambursarea unui împrumut (575 mii de euro, 10 milioane de lei). CNA precizează că aceste două firme, off-shore-ul, dar şi firma din România, sunt gestionate de persoane din cadrul „Caravita Co” SRL, de unde deducem că, de fapt, creditul luat de la BEM de „Business Estate Investment” a fost tot pentru familia Rusu.

Într-o altă schemă, apar şi firme ce se regăsesc în raportul Kroll. Una dintre ele, „Caritas Group” SRL, despre care ZdG a scris anterior că a luat, în perioada 25-26 noiembrie 2014, de la Banca Socială, credite în sumă totală de aproximativ 3 miliarde de lei (13,6 milioane USD, 28,9 milioane de euro şi 1,86 miliarde de lei), a obţinut un credit de 2,79 milioane de euro (aproape 60 milioane de lei) şi de la BEM, tot pe 25 noiembrie 2014. Banii au fost transferaţi de la „Caritas Group” către off-shore-ul „Spectra Ventures” LP, care avea conturi în Letonia. Ulterior, banii au ajuns la alte firme, mai apoi la o bancă din Letonia, apoi iar la un off-shore, „Dovastra Capital” din Scoţia. Aici încep lucrurile interesante. Acest off-shore împrumută cei 2,79 milioane de euro firmei „Business Estate Investment”. Aceasta, cu aproape 30 milioane de lei, chiar a doua zi, pe 26 noiembrie 2014, rambursează creditul luat de la BEM în iunie 2014. Alte 22 de milioane, firma le împrumută către „Caravita Co” SRL, care, la fel, din aceşti bani, rambursează credidul către BEM, luat în septembrie 2014.

Firma cu credite de la BEM şi Banca Socială, dar cu fondator dispărut

Firma „Caritas Group”, cea care apare în schemă ca fiind beneficiară iniţială a creditului de 2,79 milioane de euro, este fondată de un oarecare Andrei Nirauţa. Despre el, dar şi despre această firmă, ZdG a scris anterior. Atunci precizam că Nirauţa este un om simplu, fără bani, iar SRL-ul are adresa oficială pe str. Ismail, 52, unde sunt amplasate mai multe case de locuit, la sol. Încercările de a discuta cu Andrei Nirauţa s-au soldat cu eşec. Am vorbit, însă, cu tatăl acestuia, Anatolie, care s-a dovedit foarte îngrijorat de situaţia în care a ajuns fiul său. Bărbatul ne-a zis că Andrei are 32 de ani şi, în ultima perioadă, avea probleme cu drogurile. El susţine că a rămas cu gura căscată, când angajaţii forţelor de ordine i-au prezentat materialele din „dosarul creditelor”. „Am rămas nu uimit, da’ ucis când mi-au prezentat în ce s-a băgat el. Să vă spun cinstit, nu ştiu unde se află, nici nu ştiu unde a plecat. Nu l-am mai văzut de o lună-două. Tot aşa le-am spus şi celor care m-au vizitat recent, din organele de forţă. El stătea mai mult la Centrul de reabilitare a persoanelor dependente de droguri din Anenii Noi. Rar venea acasă şi nu prea comunicam”, ne spune Anatolie Nirauţa, vădit afectat de cele întâmplate. Bărbatul îşi făcea griji vis-a-vis de soarta fiului său.

Solicitat repetat, zilele trecute, Nirauţa a precizat că încă nu are nicio veste de la fiul său şi că nu poate să ne spună nimic despre creditele luate de firma sa, îndemnându-ne să ne adresăm la organele de drept pentru mai multe informaţii.

Firma unui tânăr român din Iaşi a cumpărat sediile unei bănci

Vineri, 17 iulie, CNA anunţa că a fost reţinută, chiar pe aeroport, administratoarea off-shore-ului „Dovastra Capital LP”, firmă implicată în schema prezentată de CNA, în timp ce încerca să părăsească R. Moldova. La scurt timp, însă, femeia, care deţine şi cetăţenia R. Moldova, a fost eliberată. „Persoana respectivă a fost reţinută doar pentru audieri, iar ulterior, pentru că a colaborat foarte bine cu ancheta, relaţiile ei cu organul de urmărire penală au luat sfârşit”, ne-a spus procurorul Adriana Beţişor, care gestionează dosarul fraudelor din sistemul bancar. Acesta susţine că joi, 23 iulie 2015, cei patru învinuiţi din dosarul „Caravita Co” se vor prezenta la Curtea de Apel, care va examina recursurile avocaţilor acestora, legate de arest. Despre Costea Costică, Beţişor spune că a fost citat repetat. „Aşteptăm, poate se va trezi bunul-simţ şi se va prezenta. El a fost citat prin intermediul firmei pe care o gestionează în R. Moldova”.

Precizăm că firma „Caravita Co” SRL a fost fondată în 2011 de Vladimir Rusu. Aceasta a ajuns în atenţia presei în 2014, după ce a apărut informaţia că deţine sute de hectare de terenuri în câteva sate din Anenii Noi.

„Business Estate Investment” SRL a fost înregistrată în 2013, fiind fondată şi administrată de cetăţeanul român Costea Costică, originar din Iaşi. SRL-ul activează oficial într-un birou din str. Sciusev, 32, înregistrat chiar pe numele firmei. Anterior, locaţia a fost a Investprivatbank, lichidată în 2009. Apartamentul la sol a fost procurat de firma lui Costică, un tânăr de doar 27 de ani, în martie 2014, la trei luni după ce administraţia Investprivatbank îl scotea la vânzare cu 614 mii de lei. De fapt, acest SRL a mai procurat două clădiri care anterior au aparţinut băncii lichidate: sediul central din str. Sciusev, 34 şi o clădire din str. Armenească, 24. Clădirea de pe Sciusev a fost cumpărată în septembrie 2013 şi pusă în gaj pentru credite de peste 40 milioane de lei de la BEM, care deja au fost rambursate. În lunile martie şi mai 2015, clădirea a fost deja pusă în gaj pentru credite de 2,8 milioane de euro la Victoriabank. Şi bunul imobil din str. Armenească, cumpărat în august 2013, a fost pus iniţial în gaj pentru creditele de la BEM, deja rambursate.

Filat şi avocaţii leagă operaţiunea de situaţia politică din R. Moldova

Operaţiunea CNA în acest dosar a avut loc chiar în perioada în care PLDM negocia cu PL şi PD, partid căruia i-a revenit instituţia după partajările politice din anii trecuţi, formarea unei alianţe de guvernare. „Nu vreau să dau calificări pentru această acţiune. Înţeleg contextul în care este făcută, la fel cum înţeleg şi mulţi alţii. De ce anume acum, când formarea noii Alianţe este pe ultima sută de metri? Indiferent de aceste acţiuni, Moldova va avea o Alianţă Pro-Europeană, bazată pe principii de corectitudine şi cu un obiectiv clar de reformare a justiţiei, cu implicare Europeană directă. Sunt sigur că Ion şi Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi, îşi vor demonstra nevinovăţia. Voi depune toate eforturile ca cetăţenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, a scris Filat, pe o reţea de socializare.

Şi avocaţii reprezentanţilor „Caravita Co” SRL, biroul Popa&Asociaţii, printr-un comunicat de presă, au legat acţiunile CNA de situaţia politică din R. Moldova. „Clienţii noştri au fost reţinuţi de către organele de urmărire penală exact în perioada unor evoluţii incerte în sfera politică a R. Moldova…. Pentru a nu permite în continuare manipularea opiniei publice, precizăm că vinovăţia dlor Rusu Vladimir, Rusu Ion, Cijov Igor şi a dnei Tatiana Roşioru nu a fost în niciun fel demonstrată până la momentul de faţă. Aplicarea, în privinţa acestora, a măsurii preventive sub formă de arest preventiv de către instanţa de judecată nicidecum nu poate fi tratată drept demonstrarea vinovăţiei. Mai mult, soluţiile instanţei de judecată le considerăm a fi neîntemeiate, având în vedere faptul că organul de urmărire penală nu a prezentat nicio probă concretă sau elemente de fapt din care ar rezulta bănuiala rezonabilă precum că învinuiţii ar fi comis fapta de care sunt acuzaţi. „Pretinsele scheme” prezentate de procurorii anticorupţie şi declaraţiile făcute de reprezentanţii CNA cu privire la implicarea clienţilor noştri în spălarea de bani de la BEM reprezintă o viziune pur subiectivă”, precizează avocaţii firmei „Caravita Co”.

UPDATE: Menționăm că, astăzi, 23 iulie, Curtea de Apel a respins cererile avocaţilor privind cercetarea învinuiţilor în stare de libertate şi a admis în totalitate demersurile procurorilor. Astfel, instanța a lăsat în vigoare încheierea magistraţilor judecătoriei Buiucani prin care cei patru figuranţi în dosarul spălărilor de bani de la Banca de Economii au fost arestaţi pentru 30 de zile.