Nr. 7
9 septembrie 2004


Foto autor

Alina Radu

Opreste si citeste acest ravas

Bine te–am gasit, draga postas. S–ar putea sa te ia rasul de aceasta scrisoare, caci ce fel de ravase poti astepta azi de la gazetarii care s–au lepadat de plicuri si isi scriu corespondenta pe Internet? E adevarat, e tare rapida posta electronica, dar, cum vezi, avem nevoie si de dumneata.

Deci, cum am zis, la Chisinau e toamna frumoasa, numai ca nu e asa de bogata si linistita ca la matale in sat. In timp ce acum, pe ulitele satelor gasesti doar boboci, scaldandu–si tuleiele in colbul amiezii, in timp ce taranii rastoarna dealurile, la Chisinau strazile sunt pline de lume. O parte se urca in trenuri si autocare si pleaca in strainatati, o parte muta marfa de la "Soiuz" si "Elat" la Calea Basarabiei sau invers. Alta parte isi cauta dreptatea prin judecati si se ticsesc in rand la avocati ieftini, inca o parte isi face parte prin Parlament si Guvern. Mai pe scurt, misuna cu totii. Nici noaptea n–avem liniste aici, la oras. Vantul tulbura masinile conectate la sistemul de semnalizare de umple de alarma casele din beton, cainii fara stapan treziti de masini latra si ei, oamenii cu visele intrerupte arunca cu borcane de ghiveci de la etaje. Mai pe scurt, mare galagie.

De fapt, n–am vrut sa te intrerup de la treaba. Draga postas, e un fel de criza aici, la Chisinau, si in toata Moldova. Tot mai multi politisti, si toti sunt ocupati. Jurnalistii care au fost dati afara de o comisie protesteaza de saptamani intregi, unii au declarat greva foamei, lor li s–au alaturat scriitorii si combatantii. Politisti, in uniforma si fara, umbla si ii zadarasc de pe la colturi. Si copiii de la orfelinatul din Tighina au nopti albe, pentru ca si Smirnov doarme rau. Noi alergam de ici–colea in fiecare zi, vorbim cu unii, cu altii, scriem — si in fiecare miercuri noaptea tipografia tipareste acest ziar. Stii si matale ca distributia si expeditia lucreaza tot noaptea, ca spre dimineata sa vina ziarele si la mata in sat.

Acum care–i problema?! Noi credem ca lumea trebuie sa cunoasca si sa spuna adevarul, caci daca televiziunea si radioul au nimerit "sub telejca", revine mai multa munca ziarelor, tipografiilor si … postasilor. Vedem si noi ca e toamna afara si e mult de lucru prin campuri si gradini, si cine ia in serios un om care cheltuieste o zi de toamna, carand gazete. Dar degraba se raceste vremea, taranul ia cate un vraf de vreascuri, se aseaza la gura sobei si atunci ar vrea sa afle ce mai face mafia, cine mai tine "krisa" firmelor care duc oameni in Italia, cine vinde tara si cu cine vom intra in primavara. Iata atunci i–ar prinde bine omului Ziarul de Garda.

Deci, iata care–i vorba noastra. Cum vezi un om stivuind papusoii sau scuturand nucii de la poarta, fa–te pe langa el si ia capat de vorba. Spune–i ca Smirnov va fi judecat la Haga, ca Putin are sa vina la Serpeni, ca mafia poarta numele unor oameni politici, ca vine vremea rece si–i bine sa ai ce citi. Taranul nostru e inimos, nu se mai lasa el mai prejos pentru un abonament de opt lei pe luna. Vinde omul un borcan de trei kile de tulburel si iaca abonamentul e ca si platit.

Mai pe scurt, care–i treaba, draga postas. Fa ce–i face, convinge oamenii sa aboneze Ziarul de Garda si aduna vreo zece abonamente pentru octombrie–noiembrie–decembrie. Timp e cam putin, dar daca faci asta — nu esti in paguba. Vino cu cele 10 abonamente (perfectate si platite de oamenii din localitate) la Chisinau, la redactie, ca sa participi la tombola: punem la bataie un telefon mobil si cateva premii banesti. Nu te lasa pagubas, fa abonamentele si vino la noi, mai stam la un pahar de vorba, mai afli ce face lumea prin Chisinau, iar noi — ce mai fac consatenii matale, te fotografiem si te dam la gazeta, dar, cel mai principal, invarti roata norocului si tragi la sorti. Daca iese numele matale — e bine, iti anunti familia de pe mobil sa puna mamaliga pe foc si sa taie cocosul cel cu gatul gol. Daca telefonul pica altui postas, tot nu ramai pagubas — iei un premiu banesc, de–ti rascumperi cheltuiala de drum si–ti ramane si de niste bunatati pentru cei de acasa.

Adica, faci o treaba buna si esti rasplatit — Ziarul de Garda va fi citit, taranul — informat si linistit, iar matale — premiat.

Noi, ce sa zicem, contam pe mata, caci fara postas nici un ziar nu a ajuns nicaieri. Daca ai intrebari, suna–ne sau scrie–ne (vezi telefoanele si adresele in casuta postala pe pagina 1 jos). Te asteptam.


Opreste si citeste acest ravas
Bine te–am gasit, draga postas. S–ar putea sa te ia rasul de aceasta scrisoare, caci ce fel de ravase poti astepta azi de la gazetarii care s–au lepadat de plicuri si isi scriu corespondenta pe Internet? Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com