Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Cum înregistrezi o companie în…

Cum înregistrezi o companie în R. Moldova? ZdG explică

În R. Moldova înregistrarea unei afaceri se face în baza Legii nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

Înainte de a solicita înregistrarea, fii pregătit cu următoarele:

  • Alege activitatea sau activităţile de bază ale companiei. Consultă Clasificatorul Activităţilor din Economia Moldovei (CAEM). Poţi alege unul sau mai multe genuri de activitate.
  • Stabileşte adresa juridică a întreprinderii. Poţi să foloseşti inclusiv adresa locuinţei pe care o deţii în proprietate privată sau pe care ai luat-o în locaţiune.
  • Găseşte denumirea companiei. Pregăteşte câteva denumiri pentru compania ta, deoarece este posibil ca, în urma verificării, anumite denumiri să fie deja ocupate.
  • Verifică dacă ai nevoie de acte permisive pentru iniţierea şi desfăşurarea afacerii.

În ce cazuri vei avea nevoie de acte permisive?

Unele activităţi antreprenoriale nu pot fi desfăşurate fără aprobarea statului, acordată sub formă de acte permisive. Aceste acte pot lua forma de: licenţă, autorizaţie, permis, certificat, aviz, aprobare, brevet, atestat de calificare. Lista de acte permisive necesare pentru unele tipuri de activităţi antreprenoriale, procedura de depunere a solicitării şi costurile aferente le poţi poţi găsi în anexele la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător.

Antreprenorii pot depune declaraţii şi cereri pentru eliberarea, prelungirea, reperfectarea unor acte permisive şi în regim online, prin intermediul Sistemului informaţional automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive.

Accesează pagina https://actpermisiv.gov.md sau https://servicii.gov.md/ pentru a consulta lista actelor şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplineşti la aplicarea online.

Publicitate
Publicitate

Procedura de înregistrare a unei persoane juridice în R. Moldova poate dura între 4 şi cel mult 24 de ore (calculate începând cu următoarea zi lucrătoare după depunerea cererii). Procedurile birocratice sunt minime şi toate serviciile sunt centralizate, astfel că nu este nevoie să faci drumuri pe la diverse instituţii.

Persoanele juridice, filialele şi reprezentanţele lor, precum şi întreprinzătorii individuali se înregistrează la centrele multifuncţionale ale Agenţiei Servicii Publice (ASP), conform adresei juridice a companiei. Află despre procedura de înregistrare la numărul de telefon 14909 sau accesând pagina http://asp.gov.md

După efectuarea înregistrării vei primi, după caz, următoarele:

  1. Decizia organului înregistrării de stat
  2. Actele de constituire
  3. Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice şi al întreprinzătorilor individuali
  4. Numărul unic de identificare de stat (IDNO) atribuit persoanei juridice. Acesta este considerat şi cod fiscal.

Odată cu înregistrarea întreprinderii, informaţiile de bază despre companie vor fi transmise automat la Serviciul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Nu este nevoie să mergi la sediul acestor instituţii pentru înregistrare.

Sursa: „Ghidul resurselor financiare pentru IMM -uri și start-up-uri”

Publicitate
Publicitate