Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   VIDEO/ Cum se publică agenda,…

VIDEO Cum se publică agenda, încheierile și hotărârile pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată

Pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată, instante.justice.md, putem găsi date despre ședințele de judecată care urmează să aibă loc, încheierile și hotărârile de judecată în dosarele deja fi nalizate, precum și încheierile judecătorești în dosarele care încă se află pe rol, cum ar fi încheierile de primire în procedură, de suspendare sau încetare a procesului, de pregătire a cauzei pentru dezbaterile judiciare, pentru dispunerea efectuării unei expertize, privind aplicarea sechestrului etc. Cum ajung aceste date pe portalul instanțelor?

Cine și cum publică agenda ședințelor de judecată

Agenda ședințelor de judecată, încheierile și hotărârile emise de magistrații judecătoriilor de fond și ai Curților de Apel se publică pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată (PNIJ), după introducerea acestora în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Hotărârile Curții Supreme de Justiție se publică pe pagina web a instituției, după ce este parcursă aceeași etapă.

Cauza fixată către judecare se publică minimum cu trei zile înainte de şedinţa propriu-zisă, la rubrica Agenda ședințelor de pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată.

„Agenda ședinței de judecată este publicată de către grefier. Se indică nemijlocit numele dosarului, numele judecătorului, data, ora şi locul desfăşurării şedinţei, numele sau denumirea părţilor, obiectul cauzei, precum şi alte date referitoare la publicitatea şedinţei”, explică Olga Țigănaș, specialistă principală în Secția Administrare Instanțe Judecătorești și Sisteme Informaționale Judiciare din cadrul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești.

Într-un dosar în care figurează mai mulți inculpați, la categoria Denumirea cauzei, specialistul din Secția de evidență și documentare procesuală va introduce numele și prenumele inculpaților în ordinea în care aceștia sunt indicați în rechizitoriu, dar în limita numărului de caractere disponibile în PIGD. 

După ultima modificare suferită de Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor în 2019, apar toate denumirile dosarelor după numele generic, spun reprezentanții Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești. Astfel, nu mai e nevoie să introduci numele,  prenumele și patronimicul inculpatului pentru a găsi agenda ședințelor în dosarul în care este vizat, așa cum era anterior. Acum, e suficient să indici doar numele persoanei, iar PNIJ va afișa toate dosarele în care figurează numele respectiv sau derivate ale acestuia.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Cum sunt publicate încheierile și hotărârile judecătorești

De publicarea hotărârilor și încheierilor se ocupă asistentul judiciar, sub controlul nemijlocit al judecătorului. 

Asistenții judiciari au calitatea de registratori de sistem şi acţionează sub supravegherea magistraților. Aceștia sunt obligaţi să introducă hotărârea judecătorească în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor şi să o înregistreze cu statut final, precum şi să anonimizeze datele cu caracter personal din cuprinsul hotărârilor judecătoreşti.

Ce fel de date din cuprinsul hotărârilor judecătorești sunt ascunse

„Obligatoriu vor fi ascunse datele cu privire la numărul unic de identificare al persoanei sau al organizației, numărul de înmatriculare al mașinii, numărul de telefon, domiciliul persoanei sau sediul organizației, locul de muncă, numele și prenumele în cazul minorilor pe anumite cauze”, relatează Olga Țigănaș.

Textul hotărârii judecătoreşti se publică pe pagina web în format PDF, pentru a asigura protejarea informaţiilor de distrugere sau modificare.

Anonimizarea datelor cu caracter personal din hotărârile judecătoreşti emise de instanțele de fond și de Curțile de Apel are loc prin intermediul modalităţii speciale prevăzute în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor. 

În cazul hotărârilor judecătorești pronunțate de CSJ, anonimizarea datelor cu caracter personal se face de către asistentul judiciar.

Indiferent de modalitatea de aplicare – automatizată sau manuală, judecătorul şi asistentul judiciar verifică repetat corectitudinea procesului. 

Conform legii, în niciun caz nu vor fi anonimizate informaţiile despre instanţă sau completul de judecată, despre grefier, procuror, agentul constatator, mediator, executorul judecătoresc, notar și avocat. De asemenea, nu va fi anonimizată denumirea persoanelor juridice.

Cum sunt remediate erorile strecurate în hotărârile judecătorești

Pentru a remedia anumite lacune sau anumite încălcări la publicarea încheierilor sau hotărârilor judecătorești, justițiabilii trebuie să se adreseze cu o cerere la instanța de judecată în cadrul căreia a fost pronunțată hotărârea.

„Pe pagina Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești este dezvoltată funcționalitatea Raportare iregularități, unde orice justițiabil poate raporta erorile cu privire la faptul că nu este publicată  hotărârea sau încheierea, că nu este completată agenda ședințelor de judecată. Ulterior, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești generează erorile raportate și le remite către instanțele de judecată pentru a fi remediate. Tot în acest compartiment justițiabilii pot să vină cu propuneri de îmbunătățire a PNIJ”, menționează Olga Țigănaș.

Acest articol a fost realizat grație suportului poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul articolului este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.