Principală  —  Ştiri   —   Ziua Mamei, sărbătorită pe 5…

Ziua Mamei, sărbătorită pe 5 mai în România

La data de 5 mai 2024 este sărbătorită, în România, Ziua mamei. Celebrarea acestei zile a fost instituită în anul 2009, prin Legea nr. 319/2009, care prevede marcarea acesteia în fiecare an, în prima duminică a lunii mai. Potrivit acestei legi, în România este marcată şi Ziua tatălui în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv în acest an la 12 mai, acrie agerpres.ro.

Prin sărbătorirea Zilei mamei, la nivel naţional, este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului, România alăturându-se astfel statelor care marchează această zi. Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi un grup de şapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Potrivit expunerii de motive, conform site-ului www.cdep.ro, ”sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi va oferi prilejul evidenţierii importanţei şi rolului fundamental al mamei şi al tatălui în creşterea şi educarea propriilor copii, demonstrând că cei doi părinţi sunt complementari”.

Mamele beneficiază, potrivit legislației României, de concediu de maternitate care însumează 126 de zile calendaristice şi de concediu de creştere a copilului până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap). De indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare de 8.500 lei. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat. 

Când este sărbătorită Ziua Mamei în alte țări din Europa

Locuitorii din Marea Britanie sărbătoresc ”Duminica Mamei” în a patra duminică din Postul Mare. Francezii sărbătoresc „Fête des Mères” în ultima duminică din luna mai (cu excepția cazului în care Rusaliile cad în aceeași zi, caz în care a fost mutată în prima duminică din iunie), în conformitate cu o lege adoptată în 1950. În Spania, Ziua Mamei este în prima duminică din luna mai, luna dedicată Fecioarei Maria. În Portugalia, ”Dia da Mãe”, are loc în prima duminică din luna mai. În Ungaria, Ziua Mamei este sărbătorită, de asemenea, în prima duminică din luna mai. Germania și Austria sărbătoresc Ziua Mamei în a doua duminică din luna mai. Grecii și ciprioții sărbătoresc în a doua duminică a lunii mai, scrie euronews.ro.