Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelensky: „SUA refuză să…

Volodimir Zelensky: „SUA refuză să ofere garanțiile de securitate pe care le cere Ucraina”

Foto: Associated Press

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că Statele Unite nu sunt de acord să ofere garanții de securitate în forma cerută de Ucraina. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune amercian CBS, informează Unian.

Întrebat dacă liderul american Joe Biden a oferit vreo promisiune fermă că SUA și NATO nu vor lăsa războiul din Ucraina să se repete, Zelensky a spus:

„Aș dori să mulțumesc Statelor Unite și administrației Biden pentru sprijinul lor bipartizan, pentru tot ceea ce fac pentru noi. Cu toate acestea, Statele Unite nu ne-au oferit garanții de securitate. Acest lucru trebuie înțeles”, menționează liderul ucrainean în interviu.

Conform informațiilor furnizate de Unian anterior, liderul delegației ucrainene, David Arakhamia, la discuțiile cu Federația Rusă, a spus că este important pentru Ucraina ca țările mari care participă la Alianța Nord-Atlantică (NATO) să se organizeze în jurul acesteia pentru un sprijin efectiv, dacă este necesar.

„Vrem să ne facem propria NATO. Este important pentru noi ca cele mai mari și mai eficiente țări NATO să ofere sprijin în caz de agresiune. Turcia este foarte importantă pentru noi, este cea mai mare armată NATO din Europa. Statele Unite și Marea Britanie sunt, de asemenea, importante. La această etapă sunt desfășurate consultări foarte active. A fost deja anunțat, oficial, că trei state membre NATO sunt gata să ofere garanții exact în formatul dorit de noi. Acesta este, de fapt, articolul 5 al NATO, dar cu un mecanism de activare mai strictă – în următoarele 72 de ore ei trebuie să se consulte și să ofere asistență”, a menționat Arakhamia, liderul delegației ucrainene.

Potrivit lui David Arakhamia, este foarte important ca Ucraina să primească garanții din partea SUA și Marea Britanie. Cu toate acestea, el a presupus că aceste țări vor fi printre ultimele care se vor alătura.

Viceprim-ministrul britanic, Dominic Raab, a declarat că Marea Britanie va lua în considerare cererea Ucrainei privind oportunitatea de a deveni un garant al securității sale, dar refuză să își asume obligațiile pe care le au membrii NATO în cadrul Alianței.

Anterior, a fost anunțat faptul că Ucraina a propus să semneze un tratat internațional privind un nou sistem de garanții de securitate pentru țară. Printre garanți, Kievul vede țările membre ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care Rusia, SUA, Marea Britanie, China, Franța, precum și Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia și Israel.