Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladimir Bolea: programul de rambursare…

Vladimir Bolea: programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli va fi reaplicat în cel mai scurt timp

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea susține că „în cel mai scurt timp, programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli va fi reaplicat”. Declarația a fost făcută în cadrul vizitei la Căușeni, unde a fost prezent vicepremierul Vladimir Bolea și secretarul de stat Vasile Șarban, pentru a se întâlni cu agricultorii afectați de seceta anului 2023.

Potrivit datelor, în raionul Căușeni, circa 72 mii ha sunt terenuri agricole, dintre care aproximativ 27 mii ha sunt afectate sever de secetă. Circa 15 mii ha au fost însămânțate cu grâu, având o producție medie de 4,2 tone/ha, iar alte 12 mii ha au fost însămânțate cu porumb, recolta fiind circa 4,5 t/ha. Agricultorii au comunicat despre situațiile financiare prin care trec în raport cu creditările.

„Vladimir Bolea le-a recomandat să aibă dialoguri cu creditorii și să meargă la Camera de Comerț si Industrie pentru a solicita Avizul de atestare a impedimentului justificator de exonerare a obligației contractuale (Certificatul de forță majoră). De asemenea, i-a informat că, Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli va fi reaplicat în cel mai scurt timp”, informează ministerul.

„În anul 2023, din bugetul de stat au fost achitate circa 325 milioane de lei, pentru subvenționarea creditelor agricole. Penalizările la credite pot fi stopate în baza prezentării Certificatului de forță majoră la bănci”, a declarat Vladimir Bolea. 

De asemenea, oficialul i-a încurajat pe agricultori să-și asigure recoltele, pentru a-și proteja culturile împotriva riscurilor precum seceta și grindina, mai ales că bugetul de stat suportă 70% din costurile primelor de asigurare.