Principală  —  IMPORTANTE   —   Vizita delegației Parlamentului European în…

Vizita delegației Parlamentului European în R. Moldova. „UE trebuie să acționeze și să-și intensifice sprijinul pentru Moldova ca urmare a războiului din Ucraina”

Sursa: Parlamentul European/Dan Gutu

O delegație constituită din șapte membri ai Comisiei pentru Afaceri Externe și ai Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European, s-a întâlnit cu conducerea politică de vârf a R. Moldova, se anunță într-un comunicat de presă al Parlamentului European

În timpul vizitei lor, din perioada 31 martie și 2 aprilie, europarlamentarii au apreciat generozitatea poporului moldovenesc pentru găzduirea unui număr mare de refugiați ucraineni. Ei au cerut Uniunii Europene să continue eforturile pentru a sprijini R. Moldova în furnizarea de adăpost și ajutor pentru numărul mare de refugiați.

Delegația și-a exprimat solidaritatea Parlamentului European față de oamenii și autoritățile din R. Moldova pe fondul înrăutățirii situației de securitate în Europa de Est.

În cadrul discuțiilor, deputații europeni au abordat mai multe posibile repercusiuni ale invaziei ruse asupra țărilor vecine, precum Moldova. Ei au atenționat, de asemenea, despre alte riscuri conexe posibile cu care se confruntă în prezent țara, în special în sfera energiei și securității cibernetice. Europarlamentarii au subliniat necesitatea ca UE să asiste Moldova în creșterea aranjamentelor sale de securitate energetică și a rezistenței la amenințările hibride, în special atacurile cibernetice și dezinformare.

„UE ar trebui să fie solidară cu Moldova în aceste vremuri dificile. Atât în ​​ceea ce privește acordarea de ajutor refugiaților din țară, cât și prin întărirea rezistenței acesteia împotriva atacurilor cibernetice și de dezinformare rusești. UE trebuie să sprijine Moldova”, a spus Nathalie Loiseau, europarlamentară și membra grupului „Renew Europe”.

În ceea ce privește recenta cerere oficială a R. Moldovei de aderare la Uniunea Europeană, membrii și-au exprimat sprijinul pentru guvernul pro-european și alegerea căii de reforme pentru a aduce țara mai aproape de UE.

Deputații europeni au discutat cu Igor Grosu, speaker-ul Parlamentului Republicii Moldova, despre continuarea Memorandumului de înțelegere dintre cele două instituții și au anunțat că vor vizita Grupul de Sprijin pentru Democrație al Parlamentului European.
Obiectivul va fi evaluarea posibilelor măsuri de sprijin a democrației parlamentare, inclusiv în domeniile securității informaționale, combaterea atacurilor cibernetice și a dezinformării, întărirea capacităților generale și a rezistenței Parlamentului R. Moldova.

Pe lângă Chișinău, delegația a vizitat punctul de trecere și gazdă, Palanca. Autoritățile de frontieră din R. Moldova i-au informat pe membrii delegației Parlamentului European despre situația umanitară a refugiaților din zonă și practicile de gestionare a frontierei. De asemenea, membrii delegației au făcut schimb de opinii cu reprezentanții Misiunii de Asistență la Frontieră a Uniunii Europene în Moldova și Ucraina (EUBAM) și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

„Consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei se simt puternic în Moldova, iar țara este un destinatar foarte important al refugiaților de război ucraineni. Ca atare, Moldova are sprijinul deplin al Uniunii Europene, atât din punct de vedere politic, cât și economic”, a spus Urmas Paet, un alt membru al grupului „Renew Europe” și europarlamentar.