Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Șoferul către polițist: Unde…

(VIDEO) Șoferul către polițist: Unde vedeți aici trotuar?

Zeci de trotuare de pe străzile din centrul Chișinăului sunt blocate cu mașini parcate ilegal. Pietonii se arată deranjați, dar nu sunt dispuși să semnaleze aceste abuzuri. Când sunt chemați, polițiștii aplică amenzi doar șoferilor care lasă puțin spațiu pietonilor, nu și clor care parchează în locuri neautorizate.

Sursa Video: www.ZdG.md

Zi de zi, cetățenii sunt nevoiți să ocolească zecile de mașini parcate neregulamentar pe trotuarele de pe strada Bănulescu Bodoni, în perimetrul străzilor București și Șciusev din capitală. Unele sunt parcate chiar până la scara de intrare în case, iar asta face practic imposibilă trecerea pietonilor. Despre trecerea pentru persoane cu cărucior sau în scaune cu rotile nici nu poate fi vorba.

Atunci când sunt avertizați să nu parcheze pe trotuar, șoferii se fac că nu te văd, iar alții înjură. Am încercat să discutăm cu pietonii despre aceste obstacole. Majoritatea celor intervievați cred că se încalcă legea și asta îi deranjează, dar nu toți sunt dispuși să sune la poliție. Unii spun că oamenii legii nu reacționează, alții cred că poliția tot nu va rezolva problema.

Chemat la fața locului, echipajul de la Inspectoratul național de patrulare s-a pus pe fotografiat și scos numerele de înmatriculare de la mașinile parcate cu încălcarea regulilor. Mai mulți șoferi au venit să ceară explicație de la polițiști. Unul dintre ei chiar a întrebat cu tupeu: ”Unde vedeți aici trotuar?”.

Anual, Inspectoratul național de patrulare aplică zeci de mii de amenzi pentru parcarea neregulamentară a vehiculelor. Cele mai frecvente încălcări constatate de poliția patrulare sunt oprirea și staționarea pe trotuare, în stațiile mijloacelor de transport în comun sau chiar pe trecerea de pietoni.

Pe parcursul anului 2016, peste 10 mii de șoferi au fost amendați pentru nerespectarea acestor norme, iar jumătate dintre amenzi s-au dat în municipiul Chișinău. Zeci de mașini sunt abandonate pe trotuare, pe benzile de circulație și pistele pentru bicicliști, blocând circulația în orașe.

Cei care parchează mașinile neregulamentar riscă să fie sancționați cu amendă de la 100 la 200 de lei, cu aplicare a 2 puncte de penalizare, iar cei care vor crea obstacole în circulația rutieră vor suporta amenzi de până la 2000 de lei.