Audieri în cazul omorului cetățeanului turc, Morari și Vlah – candidate la prezidențiale, percheziții la Postul vamal Leușeni și noutăți de pe frontul din Ucraina | Săptămâna de Gardă
Fosta jurnalistă de televiziune Natalia Morari vrea să ajungă președintă a R. Moldova, iar fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah îi va face concurență. Tot astăzi vorbim despre perchezițiile efectuate la Postul vamal Leușeni și vă spunem ce s-a constatat în urma audierilor efectuate pe cazul omorului de săptămâna trecută a unui cetățean turc în sectorul Rîșcani al capitalei.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Mai mulți lideri europeni, printre care președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Consiliului European, Charles Michel, și-au reafirmat sprijinul pentru R. Moldova, în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene de la Palatul Blenheim din Marea Britanie. „Ne-am angajat să continuăm să muncim împreună pentru a face Moldova tot mai puternică, pentru a menține pacea și, în acest climat de siguranță, să dezvoltăm economia”, a declarat președinta Maia Sandu într-o postare pe Facebook. Șefa statului a prezidat, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, un grup de lucru la care au participat liderii mai multor țări și organizații internaționale, în cadrul căruia a fost discutat subiectul privind apărarea democrației. Cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene a reunit pe, 18 iulie, lideri de pe întregul continent. Aceștia au discutat și despre acordarea de sprijin pentru Ucraina.
Patru vameși de la Postul vamal Leușeni au fost reținuți, joi, de ofițerii Centrului Național Anticorupție în urma unor percheziții efectuate într-un dosar de corupție. Cei patru ar fi primit diverse sume de bani de la transportatorii de colete și pasageri pentru facilitarea procedurilor vamale. În urma descinderilor, au fost ridicați bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită, purtători de informații și alte probe relevante pentru cauză. Iar doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal într-un dosar de trafic de influență, după ce ar fi pretins 2600 de euro de la o persoană, pentru a influența unii angajați ai Postului vamal Leuşeni să vămuiască un automobil marca „Mercedes-Benz”, înmatriculat în Germania, cu aplicarea unei scutiri de 70% din cota accizei stabilite de lege pentru mijloacele de transport cu termen de exploatare de 7 ani.
În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că persoana le-a transmis bănuiților 2600 de euro, iar peste o perioadă, din cauza că nu ar fi obținut rezultatul dorit, bărbații i-ar fi restituit o parte din bani. În prezent, cei doi sunt cercetați în stare de libertate.
Autoritățile de la Chișinău au inițiat o anchetă de serviciu la Inspectoratul General pentru Migrație, pentru „investigarea procedurilor legale aplicate de funcționari” în cazul liderului unei „grupări criminale” din Turcia care a fost asasinat, săptămâna trecută, în sectorul Rîșcani al capitalei. Pe 10 iulie, mai multe instituții ale statului au fost audiate la Parlament pe acest subiect. Potrivit președintelui Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cetățeanul turc a fost reținut pe teritoriul R. Moldova aproximativ 560 de zile, însă termenul maxim prevăzut în legislație este de 180 de zile.
Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică: „Erau 11 mii de cereri de azi din partea refugiaților. Însă, legea prevede că atunci când unii cetățeni prezintă risc, se atenționează că este o persoană cu risc și procedura este una rapidă în raport cu această persoană. Din păcate, Biroul Migrație și Azil nu a folosit această prevedere”.
Un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat mortal pe 10 iulie la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Omorul a fost comis de un bărbat, cu fața acoperită de o cască, în timp ce se deplasa pe o bicicletă electrică. Autorul nu a fost deocamdată găsit.
Fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Beţişor, scapă de dosarul în care era acuzată de corupere pasivă în proporții deosebit de mari și abuz de putere. Decizia primei instanțe de încetare a procesului penal a rămas definitivă, după ce procurorii nu au contestat-o, iar recursul unui participant la proces a fost declarat inadmisibil pe 10 iulie de Curtea de Apel Bălți. Adriana Bețișor este fosta procuroră care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum „Frauda bancară” și dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.
Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului Clinic Republican. Și alți patru figuranți în dosar au fost achitați. Judecătoarea Daria Sușchevici a constatat că, citez „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Procurora de caz, Mariana Bocșanean, a solicitat instanței șase ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, pentru cei cinci inculpați. Andrei Usatîi a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție după ce a permis, printr-o scrisoare, ca 500 de metri pătrați din cadrul Spitalului Clinic Republican să fie gajați la o bancă.
Fosta jurnalistă de televiziune Natalia Morari, care are un copil cu controversatul afacerist și politician Veaceslav Platon, a anunțat în această săptămână că va candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în calitate de candidată independentă. Morari este cea care, în luna mai, a convocat mai mulți lideri de partide pentru a identifica un candidat comun la prezidențiale, lucru care nu s-a mai întâmplat. Și fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat că va candida la funcția de președinte al R. Moldova în calitate de candidată independentă. Întrebată de Ziarul de Gardă cine-i susține financiar campania, Vlah a refuzat să răspundă, iar oamenii ei au îmbrâncit-o pe reportera ZdG, îndepărtând-o de aceasta și împiedicând-o astfel să-i mai adreseze întrebări proaspetei candidate.
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R. Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru asigurarea standardelor de eficiență energetică pentru locuințele sociale care urmează a fi construite sau renovate. Un acord care prevede acest lucru a fost ratificat, joi, de Parlament. Mai exact, documentul prevede construcția sau renovarea a 450 de locuințe sociale, precum și a căminelor studențești și azilurilor de bătrâni. Proiectul „Locuințe publice III” va fi implementat până pe 30 iunie 2029.
Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție are un nou membru. Este vorba despre Willem Brouwer. Candidatura acestuia a fost aprobată, joi, de Parlament, la propunerea partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, după ce Maria Giuliana Civinini și-a depus cererea de demisie din această funcție. Willem Brouwer a fost vicepreședinte al Misiunii Uniunii Europene pentru statul de drept în Kosovo și judecător la Curtea Supremă de la Pristina.
Șoferii care circulă pe teritoriul R. Moldova vor fi obligați să accepte testarea antidrog, în cazul solicitării polițiștilor. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat de Guvern pe 17 iulie. În cazul în care se va constata că persoana este sub influența substanțelor interzise, polițistul o va conduce la o instituție medicală abilitată pentru efectuarea examinării medicale. Șoferii vor avea dreptul să conteste rezultatul testării antidrog.
Fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare ar urma să primească o alocație lunară în valoare de 1 000 de lei, timp de doi ani, a decis Guvernul. Alocațiile nu se vor acorda pe perioada lunilor iunie-august. Autoritățile din educație susțin că proiectul ar urma să garanteze accesul elevilor din școlile mici la studii de calitate. Alocația va fi oferită la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, în baza unei cereri depuse la instituția la care a fost transferat elevul. Banii se vor acorda începând cu luna septembrie 2024.
La Programul de stat „Prima casă” vor putea aplica și persoanele care nu au statut de angajat în R. Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii și artiștii. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, joi, de Parlament în prima lectură. Totodată, urmează a fi majorată și suma-limită a creditului de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei și cota de garantare de către stat a creditelor de la 50% la 65% sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. În același timp, persoanele care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program pentru a procura o locuință mai spațioasă. De asemenea, a fost extinsă perioada de creditare de la 25 la 30 de ani.
Pe plan extern vă spunem că Ursula von der Leyen a fost realeasă în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru încă cinci ani. Von der Leyen a primit peste 400 de voturi „pro” din partea membrilor Parlamentului European. În discursul său, Ursula Von der Leyen a pus un accent puternic pe domeniul apărării, propunând crearea unui nou post de comisar responsabil de gestionarea „Uniunii europene a apărării”. Săptămâna aceasta, Rusia și Ucraina au făcut un un nou schimb de prizonieri de război. Fiecare tabără a eliberat câte 95 de militari, la mai puţin de o lună de la ultimul schimb. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, indiferent cât de dificil este, autoritățile de profil îi caută pe toți cei care s-ar putea afla în captivitatea rusă pentru a-i elibera. Schimbul de prizonieri a fost mediat de Emiratele Arabe Unite.
Dosarul penal în care bașcana Evghenia Guțul, o acolită a fugarului penal Ilan Șor, este învinuită de finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, a ajuns la etapa cercetării judecătorești. Apărătorii bașcanei au solicitat conexarea dosarului cu cel al deputatei Marina Tauber, dar instanța a respins cererea. Astfel, Evgenia Guțul va fi judecată în continuare în cadrul unui dosar separat. Mai multe ședințe de judecată din acest dosar au fost amânate, mai ales din lipsa avocaților, iar instanța a atras atenția că s-ar dori astfel tergiversarea procesului. Înainte de una dintre ședințe, la o zi după ce rușii au bombardat un spital pentru copii din Kiev, Guțul le-a declarat susținătorilor săi că nu regretă că s-a întâlnit cu Putin. Cum nu a răspuns Evghenia Guțul întrebărilor Ziarului de Gardă, vedeți în materialul integral publicat pe canalul Ziarului de Gardă de pe YouTube.