Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Raport Promo-LEX: CEC și-a…

(VIDEO) Raport Promo-LEX: CEC și-a încălcat propria hotărâre

Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a încălcat propria hotărâre atunci când a recepționat în zi de sâmbătă, 3 septembrie, care era zi nelucrătoare, semnăturile colectate de către candidatul Partidului Democrat, Marian Lupu, se arată într-un raport de monitorizare al Asociației Promo-LEX.

Sursa Video: www.ZdG.md

Deși nu este o încălcare a legislației electorale, ci doar o încălcare a hotărârii CEC, indirect, candidatul Partidului Democrat a fost favorizat, au declarat experții Promo-LEX într-o conferință de presă susținută astăzi la Chișinău.

Observatorii notează că, în această perioadă, CEC a manifestat un nivel sporit de activitate, adoptând actele necesare respectării Programului calendaristic. Totuși, Misiunea de observare Promo-LEX consideră că, în ziua de 3 septembrie 2016, CEC putea să activeze în vederea realizării sarcinilor, inclusiv să primească acte pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, dar nu și să înregistreze candidații la funcția de Președinte, deoarece în acest fel, indirect, a favorizat candidatul PDM, Marian Lupu.

Asociația Promo-LEX a mai constatat utilizarea resurselor administrative la colectarea semnăturilor de către grupurile de inițiativă, precum și ne-indicarea în rapoartele financiare a tuturor cheltuielilor efectuate. O lacună legislativă este și faptul că pentru membrii grupurilor de inițiativă nu au fost prevăzute situațiile de incompatibilitate, astfel încât unii dintre ei, fiind în funcții publice, au participat la colectarea semnăturilor în timpul orelor de lucru, se mai arată în raportul Promo-LEX.