Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Putin și-a exercitat dreptul…

VIDEO Putin și-a exercitat dreptul la vot. A votat (chiar) din cabinetul său

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat votul la alegerile prezidențiale din Rusia. Într-o înregistrare video oficială, distribuită de serviciul de presă al Kremlinului, Putin nu a mers la o secție de votare, ci și-a făcut alegerea, în propriul cabinet, transmite Meduza.

Putin a refuzat să-și facă apariția în public și să voteze la o secție de votare. Astfel, într-un video postat de serviciul de presă, Putin se așează în fața calculatorului său, face clic pe mouse, apoi zâmbește și face cu mâna către cameră, iar pe ecranul monitorului apare un mesaj: „Vă mulțumesc, ați votat cu succes”.

În urmă cu trei ani, în timpul alegerilor pentru Duma, serviciul de presă al Kremlinului distribuise deja un videoclip similar, care îl arăta, de asemenea, pe președinte punând mâna pe mouse și făcând un clic, după care pe ecran apărea următorul mesaj: „Mulțumesc, votul dumneavoastră a fost numărat”.

Putin însuși a declarat anterior, în repetate rânduri, că nu folosește internetul. Autoritățile ruse încurajează în mod activ locuitorii țării să voteze online. Rezultatele votului prin internet sunt mai ușor de falsificat.

Ruşii votează de azi până duminică pentru realegerea lui Vladimir Putin în lipsa unui contracandidat notabil. Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană afirmă că alegerile din Rusia nu pot fi considerate libere şi corecte, iar Ucraina a cerut comunităţii internationale să nu recunoască rezultatele.