Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ O moldoveancă din Spania…

VIDEO O moldoveancă din Spania care a făcut voluntariat, cosând măști în carantină, aplaudată la poarta casei de către autoritățile locale și forțele de ordine

Viorica Garstea, o moldoveancă stabilită în Spania de 19 ani, a fost apludată la poarta casei de către autoritățile locale, după ce a cusut timp de o lună măști de protecție pentru medici și locuitorii orășelului în care se află. Mai mult, exemplul a fost preluat de către sora sa de la Brașov, care a început să coase costume de protecție în atelierul teatrului unde lucrează.

În Spania, în timpul pandemiei, începând cu 13 martie, la orele 20.00, toată lumea aplauda pe cei care luptă cu virusul, în semn de recunoștință. Am fost emoționată când nu am aplaudat eu, ci m-au aplaudat pe mine, deși sunt doar o străină, care a făcut ceea ce avea să facă oricine în situația mea. Când au venit primarul și consilierii ca să-mi înmâneze diploma, m-am emoționat profund. Noi coasem de peste 30 de zile măștile, participând astfel în activitatea de voluntariat din orășelul Los Alcázares.

Sunt cu familia mea de 19 ani în Spania, am trei copii și de pe 13 martie suntem acasă. De atunci, de când a început carantina și nu am avut voie să ieșim din casă, am stat practic numai în izolare, doar duminica trecută am putut ieși cu copiii afară.

Primăria de aici a pornit un apel de voluntariat către persoanele care au abilități de a coase să facă măști de protecție și m-am înscris și eu. Protecția Civilă a început să îmi aducă materiale în fiecare zi și, împreună cu alte 100 voluntare, confecționam măștile. În primele săptămâni, noi am cusut pentru spitalele din împrejurimi. Apoi, pentru locuitorii orășelului – venea Protecția Civilă, lua măștile cusute, le igieniza, le punea în plicuri și le împărțea oamenilor de aici. A fost o plăcere să ajut și am făcut-o cu mare drag. De alaltăieri, s-au strâns ultimele partide de măști și s-a spus că toți sunt aprovizionați, așa că stăm pe loc acum. Dar, depinde de cum va evolua epidemia.

Eu sunt tare preocupată, pentru că mama mea e în Moldova, sora mea în România și ea, după exemplul meu cu măștile, s-a dus la primăria Brașov și aceasta i-a pus la dispoziție material ca să coase costume de protecție. Contribuie fiecare cu ce poate. Sora mea fiind scenograf la Teatrul de Operă din Brașov a făcut o campanie și coase în atelierul teatrului împreună cu alte două femei. Am rude din Moldova care s-au îmbolnăvit de COVID-19 și știm cât de importante sunt măsurile de protecție”, spune Garstea.

Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, a permis, după 42 de zile de măsuri stricte de izolare la domiciliu, copiilor să iasă afară. Totuși, ei nu au voie să se îndepărteze de locuință la o distanţă mai mare de 1 kilometru și trebuie să fie însoțiți de un adult.