Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Marș la Comrat: Manifestanții…

VIDEO Marș la Comrat: Manifestanții ar fi fost aduși organizat, iar elevii ar fi fost eliberați de la ore

Foto: Telegram/ Ilan Șor

La Comrat a avut loc un marș aniversar cu ocazia împlinirii a 10 ani de la cele două „referendumuri găgăuze”, declarate ilegale de Judecătoria Comrat. Presa locală anunță că manifestanții au fost aduși organizat. Au fost prezenți și „un număr impunător de elevi”, potrivit tv8.

Bașcana autonomiei Evghenia Guțul a felicitat participanții cu „Ziua unității”. La sărbătoare a fost și Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare Găgăuze. La Comrat a fost observată și deputata fostului partid „Șor”, Marina Tauber, cercetată penal.

„Noi înșine am creat această sărbătoare, acum 10 ani, când am arătat Moldovei și întregii lumi un exemplu de rezistență, unitate și coeziune. La 2 februarie 2014, populația Găgăuziei a declarat deschis că își vede viitorul exclusiv în cadrul unei Republici Moldova independente, suverane și neutre”, a notat bașcana Guțul pe rețelele sociale.

Potrivit nokta, anterior, Direcția Generală de Educație a Găgăuziei a ordonat directorilor tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie să asigure aproape 600 de participanți la „sărbătoare” – profesori și elevi.

După reacția Ministerului Educației, ordinul a fost retras. Avocatul poporului Ceslav Panico a declarat că este „îngrijorat de încercarea de a atrage școlarii și profesorii din Comrat să participe la marș”.

Totuși, TV8 relatează de la fața locului că la manifestație sunt prezenți și „un număr impunător de elevi”. Potrivit unei participante la marș, elevilor le-ar fi fost acordată zi liberă de la școală pentru a participa la acest marș.

Presa locală a publicat un video, menționând: „Marșul de la Comrat s-a încheiat. Oamenii se întorc la autobuzele lor și pleacă acasă”.

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc două referendumuri: consultativ și legislativ. În cadrul acestora, locuitorilor din Găgăuzia li s-a oferit posibilitatea de a alege între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, precum și de a vota pentru adoptarea Legii privind statutul amânat al Găgăuziei, care oferă „un mecanism de realizare a autodeterminării externe a Găgăuziei” în cazul în care R.Moldova își pierde independența. Cu toate acestea, Judecătoria Comrat a declarat referendumurile ilegale.