Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Incidente la Minsk între…

VIDEO Incidente la Minsk între miliția locală și protestatari. Peste 200 de persoane au fost reținute

Trupe speciale OMON desfășurate în Minsk

Seară fierbinte în Belarus, după ce 2 reprezetanți ai opoziției au fost eliminați din cursa prezidențială, Victor Babariko și Valerii Țepkalo. Cei doi erau cotați cu cele mai mari șanse de a lupta cu actualul președinte, Alexandr Lukașenko, aflat la putere de mai bine de 26 de ani.

Potrivit mass-media din Belarus, manifestațiile nu au fost organizate de nicio forță politică, protestatarii ieșind spontan la acțiuni de protest pe străzile principalelor orașe ale Belarusului. În același timp, autoritățile au desfășurat contingente importante de milițieni și membri ai trupelor speciale.

În timpul acțiunilor s-au înregistrat mai multe incidente între manifestanți și milițieni, iar organizațiile de protecție a drepturilor omului au înregistrat peste 200 de rețineri, dintre care mulți jurnaliști, bloggeri și minori. Imaginile cu incidentele s-au distribuit masiv pe rețelele sociale.

Protestele masive din Belarus au început imediat după ce marți, 14 iulie, Comisia Electorală a anulat o bună parte din semnăturile de susținere a candidatului de opoziție Valeri Țepkalo, dar a găsit și mai multe neconformități în declarațiile lui Victor Babariko, un fost bancher devenit popular pentru declarațiile și activitatea sa împotriva liderului belarus, Alexandr Lukașenko. Babariko este reținut de mai multe săptămâni fiind acuzat de spălare de bani în proporții deosebite, lucru negat de politiciani și membrii familiei sale.

În același timp, aceeași comisie l-a înregistrat fără nicio problemă pe actualul șef al statului, Alexandr Lukașenko. Imediat după aflarea veștii, oamenii au început să se adune pe străzile capitalei Belarusului, dar și a principalelor orașe ale țării.

Reprezentanții liderilor opoziției din Belarus au anunțat deja că vor contesta decizia autorității electorale și cer înregistrarea tuturor candidaților din opoziție. Alegerile din Belarus urmează să aibă loc la 9 august.

Regimul lui Alexandr Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere se confruntă cu cea mai severă criză din această perioadă. Pe parcursul ultimelor luni au avul loc mai multe acțiuni în masă de protest față de putere, iar mai mulți analiști politici susțin că popularitatea acestuia a scăzut la un nivel fără precedent. De cealaltă parte, Lukașenko aflat la al 5-lea mandat de președinte, acuză influențe din exterior în politica internă de la Minsk și spune că atât Estul, cât și Vestul doresc să-l de-a jos de la putere.