Principală  —  IMPORTANTE   —   Video/Facebook: TOP 5 cele mai…

Video/Facebook: TOP 5 cele mai vizualizate investigații ale Ziarului de Gardă

În anul 2017, echipa Ziarului de Gardă a lansat un nou proiect „Investigația săptămânii în format TV”, care este prezentată în fiecare vineri la postul de televiziune TV8, după buletinul de știri, dar și pe paginile web ale redacției www.zdg.md, www.reporterdegarda.md, www.facebook.com/zdg.md/. În fiecare săptămână, reporterii ZdG au adus în atenția cetățenilor subiecte acute care țin atât de integritatea, transparența și încălcările comise de demnitari, cât și investigații sociale care accentuează problemele locuitorilor din R. Moldova. Vă prezentăm top 5 investigații video cu cel mai mare număr de vizualizări înregistrat pe pagina de Facebook.

1. CNA – fabrică de lux și milionari pe banii rudelor – 184,423 vizualizări

Cu salarii lunare de circa 20 de mii de lei, majoritatea şefilor din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), instituţie abilitată să combată corupţia, conduc bolizi de lux şi locuiesc în case sau apartamente spaţioase, care costă milioane de lei. Deşi într-un spot anticorupţie, realizat la comanda Centrului, se spune că, de fapt, „corupţie e atunci când casa e înscrisă pe soacră, maşina pe cumnat, când eşti nevoit să ascunzi tot ce ai agonisit”, ZdG a scanat declaraţile de avere şi interese a angajaţilor CNA, demonstrând că o parte dintre aceștia conduc maşini care nu sunt înregistrate pe numele lor, iar unii dintre ei nici măcar nu le înscriu în declaraţiile de avere şi interese. Puteți citi articolul integral aici.

2. Deputații la cumpărături – 173,277 vizualizări

Case, apartamente şi maşini noi, de lux. Cu astfel de achiziţii, făcute în 2016, se pot lăuda deputaţii din Parlamentul R. Moldova. O analiză a declaraţiilor de avere şi interese ale aleşilor poporului, publicate recent de Autoritatea Naţională de Integritate, arată că fiecare al patrulea deputat a făcut, în 2016, cumpărături impresionante, fiind implicat în tranzacţii de zeci sau chiar sute de mii de euro. Citiți articolul integral aici.

3. Orfana în dializă: lecții post-mortem – 154,598 vizualizări

Niculina Bulat, o tânără de 20 de ani suferea de insuficiență renală cronică de 11 ani. ZdG a scris mai multe articole despre acest caz, încă din momentul în care Niculina avea 9 ani  și nu i se oferea medicația necesară, despre dificultățile de deplasare de la Drochia la Chișinău în fiecare săptămână pentru procedurile de dializă și despre necesitatea asigurării cu asistență medicală la domiciliu. Abia după ce ZdG a scris că spitalul din Drochia nu i-a oferit ajutor medical în noaptea de 21 octombrie, când Niculina avea burta plesnită de la prea mult lichid, iar spitalul de la Bălți nu a internat-o, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) s-a autosesizat și a organizat preluarea pacientei de la Drochia și internarea în Spitalul de Urgență de la Chișinău. La 3 noiembrie, Niculina Bulat a decedat la spitalul din Chișinău.

În urma decesului, MSMPS a inițiat o anchetă internă privind cazul pacientei Niculina Bulat, care vizează elucidarea asistenței medicale acordate și a atitudinii personalului medical din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, Spitalului Raional Drochia și Institul Mamei și Copilului,  posibilele abateri de la normele de etică și deontologie medicală. Procuratura raionului Drochia s-a autosesizat din presă si a pornit urmărirea penală pe faptul încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul pacientului. Recent, dosarul a fost transferat la Procuratura municipiului Chișinău, fiind încă la faza de urmărire penală.

Menționăm că și mama Niculinei, Ludmila Negură, era în dializă, și i-a fost, la fel, refuzată spitalizarea când se simțea foarte rău, murind în brațele propriei fiice de doar 14 ani, la 18 iulie 2013.

4. Decesul primarului de Sângera: Suicid sau Crimă? – 95,010 vizualizări

La 30 iulie 2017, orăşelul Sângera a fost zguduit de vestea decesului primarului Mihail Lari. Prima ipoteză a poliţiei este suicidul, dar membrii familiei edilului găsit împuşcat în cap pe scările casei nu cred că bărbatul putea să recurgă la un asemenea gest şi spun că sunt mai multe elemente care ridică semne de întrebare. Feciorii primarului susţin că nimeni nu a auzit împuşcătura, iar glonţul care i-a răpit viaţa tatălui lor nu ar fi fost găsit. Totodată, membrii familiei declară că au încredere că organele de drept îi vor identifica pe cei care se fac vinovaţi de acest deces. Citiți articolul integral aici.

5. Agricultura „parcelată” de interese de la Vorniceni – 52,279 vizualizări

După destrămarea colhozului de la Vorniceni, raionul Strășeni, pământul a fost împărţit sătenilor, iar ulterior a ajuns să fie gestionat de așa-numiţii lideri agricoli, care au cumpărat sau au arendat terenurile. Pentru a putea munci mai eficient, cei câţiva lideri au semnat niște înţelegeri prin care au făcut un schimb temporar de terenuri, ca să lucreze suprafeţe mai mari, doar că, spun ei, în ultimii ani, unul dintre proprietari, Gheorghe Ionel, nu mai recunoaște înţelegerile, împiedicându-i, astfel, să-și continue activitatea. Ionel spune însă că nu a făcut schimb de terenuri, ci doar a dat în arendă pământurile sale, iar pentru că liderii nu i-ar fi achitat arenda mai mulţi ani la rând, acum își vrea pământurile înapoi. Citiți articolul integral aici.