Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Dodon își atribuie meritele…

VIDEO Dodon își atribuie meritele debarcării guvernării democrate, iar opoziția spune că „după fuga lui Plahotniuc, nu s-a schimbat nimic”. Reacția politicienilor la un an de la schimbarea puterii de la Chișinău

Acum un an, pe data de 8 iunie 2019, guvernarea de la Chișinău a luat o nouă întorsătură. În ceasul al 12-lea, deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au format o coaliție, ceea ce a dus la eliminarea Partidului Democrat (PDM) de la putere, iar Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova, ca ulterior să fie anunțat în căutare națională și internațională. Cu această ocazie, în primele ore ale dimineții, președintele Igor Dodon a publicat un filmuleț, cu durată de peste 14 minute, în care sunt descrise evenimentele din 7- 9 iunie 2019, iar meritele sunt atribuite șefului statului.

În filmuleț se menționează că debarcarea lui Vlad Plahtniuc de la putere a avut loc „în urma unei conclucrări fără precedet la nivel politic și datorită implicării plenare a președintelui țării, Igor Dodon”.

Pe lângă acest surtmetraj, șeful statului a atașat și un mesaj în care susține că acea acțiune curajoasă de luptă cu oligarhia a fost și meritul partidelor parlamentare, și meritul cetățenilor care ne-au susținut moral, și meritul partenerilor noștri externi, care au declarat ferm că nu tolerează abuzul puterii oligarhice și manipulările prin intermediul Curții Constituționale”.

În aceeași postare, Dodon spune că decizia de a merge împotriva fostului lider PDM i-a costat riscuri mari pentru sine și cei apropiați, menționând că vreodată va spune mai multe detalii în acest sens.

„Să nu uităm că oligarhii – Plahotniuc și Șor, au fugit din țară, dar nu au renunțat la ideea de a prelua din nou puterea sub control. Miza lor este să destabilizeze situația politică din Moldova, să demită guvernul, să-i manipuleze pe Maia Sandu și Andrei Năstase, să-și infiltreze oamenii din grupările parlamentare Șor și Pro-Moldova în noul guvern, toate astea pentru a se revanșa și pentru a bloca acțiunile penale pe furtul miliardului și pe uzurparea puterii în stat, acțiuni care au avansat foarte mult în ultimele luni, sub coordonarea noului Procuror General, a mai adăugat Dodon.

Cu reacții au venit și mai mulți politicieni care au participat nemijlocit în luna iunie 2019 la căderea PDM-ului, condus pe atunci de Vlad Plahotniuc. Lidera PAS, Maia Sandu, fiind numită atunci în funcția de prim-ministru, fiind una dintre condițiile crării parteneriatului politic dintre PSRM și Blocul ACUM, a declarat că „cei care l-au fugărit pe Plahotniuc au fost oamenii acestei țări”.

Maia Sandu

„A fost o decizie foarte grea pentru noi să-i „smulgem” pe socialiști din brațele lui Plahotniuc și să votăm împreună debarcarea acestuia de la putere. Dar, după multe consultări cu oamenii, am făcut acest pas. 

Astăzi suntem mai liberi decât pe 7 iunie 2019. Dar statul nostru este în continuare la cheremul unei grupări corupte, în frunte cu Igor Dodon, care, prin lăcomia și incompetența sa, nu permite țării să se dezvolte și oamenilor să trăiască bine. Acum trebuie să facem următorul pas – să-l alungăm pe Dodon de la putere și să facem ordine până la capăt, așa cum am promis în iunie 2019, a menționat politiciana.

Andrei Năstase

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unui interviu pentru Agora.md că, dacă s-ar întoarce în luna iunie 2019, s-ar fi implicat mai mult în luarea deciziilor politice de acea perioadă.

„Aș fi preferat ca în Republica Moldova, politicienii ca Igor Dodon, dar și alții, să tacă și mai multe lucruri să facă. Meritele pentru ceea ce s-a întămplat în Republica Moldova aparțin poporului acestei țări. Că vine unul sau altul și își atribuie meritele, eu cred că oamenii vor avea capacitatea să-i judece zi de zi și, mai ales, la următorul scrutin prezidențial.

Sunt sigur că s-a văzut diferența de abordări din acea perioadă. Platforma DA a condiționat mereu pentru edificarea statului de drept, democrație, reforme, eliminarea corupției. Din păcate, am fost prea puțini și, probabil, aceasta ne-a costat, a declarat Năstase.

Totodată, Năstase susține că a acceptat să facă parte din Guvernul Sandu deoarece nimeni nu dorea să vină în funtea Ministerului de Interne, dar nici nu s-a dorit ca să fie dat pe mâna PSRM-ului.

Am fost vice-premier în condițiile în care nimeni nu a dorit să preia conducerea Ministerului Afacerilor Interne. Socialiștii își doreau, dar eu nu am putut accepta acest lucru. În aceste condiții, eu am acceptat, ca de fiecare dată, să merg la MAI. Mai ales că am avut asigurări din partea colegilor de la PAS că ne vor susține la următoarele alegeri prezidențiale”, a mai punctat liderul Platformei DA.

„Igor Dodon – sfârșitul e aproape

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că la un an de la debarcarea regimului Plahotniuc de la putere, actualmente „suntem iarăși pe baricade.

Sergiu Litvinenco

„Din păcate, țara nu arată așa cum ne-am gândit noi la 8 iunie 2019 că va arăta aceasta la 8 iunie 2020. Cu toate acestea, atunci, la 8 iunie 2019, nu a existat o altă opțiune. Pentru că, dacă Plahotniuc rămânea, din țara asta nu mai rămânea nimic. La moment suntem iarăși pe baricade. Luptăm cu Igor Dodon. Care deși încă nu este Plahotniuc, tare mai vrea să fie ca el. Și anume asta îi va juca festa – cel care vrea să devină Plahotniuc, termină ca și Plahotniuc. Igor Dodon – sfârșitul e aproape, a menționat parlamentarul.

Dumitru Alaiba

„Rolul lui Dodon un an în urmă a fost ZERO. De ce zic asta? Dodon a jucat cu Plahotniuc în echipă ani la rând. Nu mă miram să o fi făcut și un an în urmă. Să ne imaginăm un scenariu puțin variat, unde Dodon decide anul trecut să joace în echipa lui Plahotniuc. Alături de Curtea Constituțională, alături de Guvernul condus de Pavel Filip, alături de Constantin Țuțu și ceilalți care au înconjurat clădirile. Parlamentul oricum făcea ce avea de gând să facă, doar că pe lângă hârțoagele Curții Constituționale și ale guvernului, nu erau recunoscute nici hârțoagele de la președinție, pe care o declaram instituție capturată de oligarh. Punct, a comentat Dumitru Alaiba.

Deputata Maria Ciobanu declară că la un an de la plecarea lui Plahotniuc, în Republica Moldova lucrurile nu s-au schimbat, decât că „au fost preluate schemele de oamenii lui Dodon”.

Maria Ciobanu

„Cred că este meritul presei, al oamenilor cu demnitate, meritul celor care, într-adevăr, l-au vrut pe păpușar dus între patru părți ale lumii. Dar, cu părere de rău, se vede că este un blestem pe capul neamului nostru că nu putem scăpa de păpușari. Igor Dodon pur și simplu este mai fricos decât Plahotniuc, dar e același dictator și o sculă a Kremlinului. Dodon este același Plahotniuc, doar că este mai fricos și slab de minte. Mi-i rușine, mi-i tare rușine, că la un an de la fuga lui Plahotniuc nu s-a schimbat nimic. Au fost preluate schemele de oamenii lui Dodon și atât”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Maria Ciobanu.

Pe de altă parte, deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, se arată convins că datorită lui Igor Dodon, Parlamentul nu a fost dizolvat în acea perioadă, iar „președintele s-a împotrivit presiunilor”.

Bogdan Țîrdea

„Un an de când trăim fără frică. Fără arestări, omoruri politice, hărțuire, confiscare de afaceri, atacuri de atac, supraveghere totală. Plahotniuc face totul ca să se întoarcă … Plahotniuc a scăpat, dar oamenii lui au rămas. Să nu ne pierdem vigilența. Țara nu va supraviețui celei de-a doua veniri a satanei. Sunt convins”, a comentat Țîrdea.

Chiar dacă Plahotniuc a pus presiune enormă, a recurs la șantaj și toate metodele lui mizerabile, Șeful Statului Dodon Igor a rezistat, deputații de pe stînga cît și de pe eșichierul de dreapta au rezistat, iar țara a fost întoarsă poporului’‘, a declarat depustatul PSRM, Grigore Novac.