Din cel mai abonat sat la ZdG, despre cum va fi R. Moldova peste două decenii: „Să fie democrație și meritocrație”
Ziarul de Gardă a ajuns la 20 de ani de activitate pe piața mediatică din R. Moldova. Am împărțit cu tine aceeași soartă, am luptat cu nedreptățile, am demascat politicienii și funcționarii publici corupți, am încercat să construim o societate mai bună. 20 de ani nu e doar o cifră, e tot ce am construit împreună, iar valorile noastre cele mai de preț sunt cititorii noștri – liberi, curajoși, independenți, verticali, incoruptibili. Am mers la ei, cei de-o înțelepciune matură, să-i cunoaștem și să le spunem visurilor pe nume.
La 20 de ani nu mai visăm, ci lucrăm cu și mai mult entuziasm la portofoliul visurilor, iar R. Moldova are un vis măreț – aderarea la Uniunea Europeană.
Satul Fetești din raionul Edineț nu este doar mica Elveție a R. Moldova – datorită formațiunilor geologice unice, nu este doar satul de unde pornesc în lume cele mai nobile instrumente muzicale – viorile, dar este și cel mai abonat sat la ZdG. În ajunul aniversării de 20 de ani, am mers la Fetești pentru a face cunoștință cu unii din cei 201 abonați. Primul popas îl facem la familia Ciobanu. Pentru întâlnirea cu reporterii ZdG, Sofia Ciobanu a măturat scările, peste care a așternut un covor moldovenesc din Casa mare și a scos un borcan de compot și apă rece din beci, tocmai potrivite pentru acea zi de cuptor – „Așa, gospodărește”.
„Nu a existat vreo zi de joi fără Ziarul de Gardă”
Firul roșu al celui mai abonat sat la ZdG începe cu „mulți, mulți ani în urmă”, când la întoarcere din Chișinău, Victor Ciobanu se apropiase de un chioșc să-și ia ceva de citit în autobuz în drum spre casă și alesese Ziarul de Gardă. Alegerea nu-i fusese întâmplătoare, îl îndrumase fiul său. „De atunci, nu a existat vreo zi de joi fără Ziarul de Gardă”, ne povestește bărbatul.
„Eu lucram secretar la primărie și purtam ziarul cu mine. Când mă întrebau din sat: «Ce este nou în ziar?», eu le răspundeam: «Abonați-vă și ați vedea». Al doilea an, am avut aproape o sută de exemplare abonate, de la un singur număr cumpărat în chioșc. Și iată așa – am luat atunci un ziar și pe urmă am umplut satul”, povestește Victor Ciobanu.
Cel mai mult, Victor Ciobanu apreciază echidistanța în abordarea subiectelor din ziar.
„Mai abonam înainte și alte ziare, dar m-am convins că doar aici găsesc realitatea și adevărul. Indiferent de rangul unde se află și cine se află, articolele îi spun adevărul în față. Asta îmi place cel mai mult”, recunoaște bărbatul.
L-am întrebat pe Victor Ciobanu cum și-ar dori să vadă R. Moldova peste 20 de ani. Ajuns la 78 de ani, bărbatul spune că de mic copil, din familie, „tinde spre cultura europeană”.
„Tind spre Uniunea Europeană și nu am altă direcție”
„Nu știu dacă voi ajunge peste 20 de ani, dar eu aș vrea acum, cât mai degrabă, să văd R. Moldova în Uniunea Europeană, să simt schimbarea. Sunt câțiva ani de zile de când nu mă împac cu justiția, adică cu felul cum se face justiția. Nu mă împac nici cu alte domenii – corupția, criminalitatea. Acestea se însușesc fără studii, acestea nu se studiază. Îmi pare foarte rău că nu avem rezultate în justiție. Justiția mă îngrijorează, anume imixtiunea în treburile justiției”, susține bărbatul.
„Aș vrea foarte mult să ajung să văd Moldova Europeană, pentru că tind de mic copil, de când erau părinții mei, tind spre Uniunea Europeană și nu am altă direcție. Nu sunt împotriva altor state, voia lor, dar consider că aici e cel mai corect, cel mai bine și cel mai demn de urmat – drumul european. Dacă nu-i ordine, nu-i disciplină și nu-i democrație – nu-i nimic. Dreptatea, adevărul și democrația să triumfe”, mai spune Victor Ciobanu.
De aceeași părere este și soția acestuia, Sofia Ciobanu, fostă profesoară de limba și literatura română.
„Eu aș dori ca R. Moldova să fie în comunitatea europeană și dacă o să fie acolo, cred că o să se schimbe multe. O să fie o țară prosperă și în economie, și în privința educației, și în privința locurilor de muncă și a investițiilor, și a exporturilor, eu așa mă gândesc. Pensiile să fie mai mari, salariile să fie pe plac, lucrul să fie accesibil pentru toți”, enumeră femeia.
Și pentru că o mare parte din cetățenii R. Moldova – părinții, copiii, frații și surorile cuiva – sunt plecați la muncă peste hotare, Sofia Ciobanu își pune speranța că „vom scăpa de frontiere”.
„Și cei care sunt în Uniunea Europeană, chiar dacă o să rămână acolo, o să fim împreună”, spune femeia cu mare entuziasm.
Reportera ZdG: Ce trebuie să facă R. Moldova pentru aceasta?
Sofia Ciobanu: Pașii începuți de președintă sunt foarte utili pentru noi și trebuie să o susținem. Lumea trebuie să susțină referendumul pentru Europa. Mă gândesc că o să fie pasul care o să ne ducă spre Uniunea Europeană. Noi trebuie să luptăm, să facem așa ca fiecare să se gândească la viitorul nu numai al lui, căci sunt oameni în vârstă și se gândesc „ei, eu nu o să ajung până atunci”. Da, dar aveți copii, aveți nepoți, aveți strănepoți, care o să tindă spre o viață fericită, dar asta o vedem numai și numai în comunitatea europeană. Eu nu văd altfel.
De 20 de ani, Ziarul de Gardă scrie despre problemele din justiție, despre corupție, sesizează autoritățile despre încălcările din domeniul protecției drepturilor omului. Am întrebat-o pe Sofia Ciobanu dacă peste 20 de ani va mai fi nevoie de Ziarul de Gardă și despre ce va scrie atunci.
„Sigur că o să fie nevoie de Ziarul de Gardă, cum să nu fie nevoie? Atunci Ziarul de Gardă o să scrie despre rezultatele obținute. O să arate viața economică frumoasă, Moldova prosperă, o Moldovă înfloritoare în comunitatea țărilor europene și de-ar da Domnul să se termine corupția. Va aborda reformele din diferite domenii – domeniul justiției, al învățământului, al medicinii. Doar că pentru aceasta trebuie să luptăm toți, nu numai cei care sunt la putere, ei au nevoie de susținerea noastră, trebuie să se implice fiecare”, consideră femeia.
„Să fim în Europa, să nu ne temem de-alde Șor, alde Plahotniuc și alde Dodon”
Paulina Rusu are 84 de ani. E și ea fostă profesoară de limba română. Spune că e abonată „dintotdeauna” la Ziarul de Gardă.
„Îmi place Ziarul de Gardă, pentru că abordează toate problemele principale din țara noastră – și în privința economiei, și în privința stării sociale. Îmi place foarte mult, mai ales felul cum investigați tâlharii ăștia. Citesc regulat, fiindcă suntem într-o situație foarte complicată și aș zice să luptați așa înainte, pentru că altfel dau peste noi și situația nu-i bună deloc”, spune femeia.
Născută în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, trecută prin foamete și ororile regimului sovietic, astăzi, Paulina Rusu, printre lacrimi, spune ce-și dorește pentru R. Moldova.
„Eu sper că peste 20 de ani, Dumnezeu o să se întoarcă cu fața la noi și o să fim în Europa, cu lumea civilizată. Așa cred eu și sper. Asta-i dorința mea pentru generația care vine – trebuie să aibă o viață bună, o viață normală, să nu se teamă de-alde Șor, alde Plahotniuc și alde Dodon. Să fim liberi într-o țară democratică”, spune octogenara, vădit emoționată.
„Să lucrăm ca să avem Paradisul pe pământ”
Ana Scutaru mărturisește că și la ora 02:00 noaptea, cei de-ai casei o pot găsi citind Ziarul de Gardă.
„Îl primesc regulat, mă bucur că ajunge mereu la timp. Dacă îl primesc, dar am unele treburi casnice, îl pun deoparte, termin treburile și mă apuc de citit ziarul. Îl încep de la urmă până ajung la început, la prima pagină”, povestește abonata ZdG.
Femeia mărturisește că e preocupată de mediu și speră că măcar peste 20 de ani omenirea va înțelege și va învăța să protejeze planeta.
Reportera ZdG: Cum credeți că va arăta R. Moldova peste 20 de ani?
Ana Scutaru: Depinde de conducere.
Reporteră ZdG: Dar nu credeți că depinde și de cetățeni?
Ana Scutaru: Da, depinde și de cetățeni. Dacă cetățenii se vor mai lăsa de rău, se vor lăsa de urgiile astea pe care le provoacă, căci de ceea ce se petrece în atmosferă, tot omul este vinovat. Dacă ni s-a spus că pământul va fi paradis, ap’ noi trebuie să avem grijă să strângem gunoaiele, să strângem murdăria. Dacă am fost la un picnic și dacă nu vom strânge din jurul nostru, vom polua aerul. Dacă vom fi toți precauți, o să fie mai bine.
Femeia consideră că soarta planetei Pământ depinde de contribuția fiecăruia.
„Trebuie să fim responsabili, atenți la orice lucrare ce se face pe pământ, căci omul trebuie să facă paradisul pe pământ. Trebuie să lucrăm, să depunem efort și dacă vom face aceasta, va fi și paradisul pe care îl așteptăm”, susține Ana Scutaru.
„Să nu uităm să mai frunzărim o carte, un ziar”
Următorul popas îl facem la Margareta Ursan, fostă profesoară de fizică și disciplini tehnice. Femeia și-a pus haine de sărbătoare pentru întâlnirea cu noi.
Reportera ZdG: Vă place ziarul nostru?
Margareta Ursan: D-apoi dacă nu mi-ar plăcea, nici nu m-aș abona. Îmi place și vă spun cinstit, eu nici nu știu ce ziare mai sunt, chiar nu știu. Mi-e mai mult decât suficient Ziarul de Gardă.
Iar la întrebarea cum și-ar dori să vadă R. Moldova peste 20 de ani, răspunde că pacea și sănătatea sunt primordiale.
„Să fie pace, în primul rând, să fie sănătate, în primul rând. Lumea să fie satisfăcută de viață, dar lumea e satisfăcută de viață atunci când muncește, fiindcă omul nu poate trăi fără muncă. Eu nu știu, nu-mi imaginez că alții stau și așteaptă… iată ce așteaptă? Trebuie să aibă o muncă pe plac – să se ducă cu plăcere la lucru și să vină cu plăcere de la lucru”, consideră Margareta Ursan.
Totodată, femeia spune că „ne-ar fi mai ușor dacă am fi mai recunoscători, mai cumpătați”.
„În ce perioadă nu ar trăi omul, trebuie să găsească ce-i bun de la viață. Eu dau așa sfaturi și tineretului – să găsească tot timpul ceea ce e bun, ceea ce e frumos. Nu numai trandafirul e frumos, dar și păpădia e frumoasă floare, și încă și lecuitoare”, spune femeia.
Fosta profesoară recunoaște că se bucură că avansăm în era digitală, dar spune că și-ar dori „să nu uităm să mai frunzărim o carte sau un ziar”.
„Și mai aud printre bătrâni că mai fac observații la aceștia tineri – «Mai lasă oglinda asta, nu te mai uita atât în ea». Și, într-adevăr, așa este. El se izolează și cât nu ai vorbi la el, și-a luat jucăria în mână și se uită – și frunzărește, și frunzărește. Dacă ar citi o carte și ar frunzări-o, ar rămâne ceva, dar așa, dacă el vede acolo și una, și alta, se amestecă toate, dar dacă citești o carte sau un ziar – acolo este o idee oarecare și un început, un conținut și ceva ți-a rămas în cap”, susține Margareta Ursan.
Meritocrație – pentru elevi și cetățeni
Simion Morea are 38 de ani. Este profesor de istorie și activează în cadrul Liceului Teoretic Fetești. Cel mai mult, Simion Morea apreciază ZdG pentru corectitudine, independență și pentru că nu face partizanat politic.
„Aveți 20 de ani, vă doresc mulți înainte și să munciți ca să arătați adevărata față a politicului, să scoateți la iveală mahinațiile care se fac. Chiar o să dau exemplu – despre vilele lui Mihai Popșoi de la Vadul lui Vodă, anume din Ziarul de Gardă am aflat”, enunță Simion Morea.
Iar întrebat despre viitorul R. Moldova în 20 de ani, Simion Morea răspunde:
„Eu, ca istoric, aș vedea o Moldovă mai prosperă, democratică, nu numai pe hârtie sau pe aspectele astea de vise nostalgice, dar cu reforme reale. Bineînțeles că nu o să zburăm în cosmos și nu o să zburăm cu mașini zburătoare, căci suntem mai cu picioarele pe pământ, dar vreau să văd o Moldovă Europeană, o Moldovă unde cerința poporului sau cerința cetățeanului este ascultată și realizată. Mai puțină oligarhie, mai puțină politică, dar mai multă grijă pentru popor, un trai mai decent al societății. Ca să deschidem ghilimelele, nu e corect ca un ministru să aibă mai mult decât are un profesor, căci noi, profesorii, aducem miniștrii aceștia la conducere, aducem ceea ce devine specialist în R. Moldova”, accentuează profesorul.
Totodată, bărbatul pledează pentru lupta împotriva corupției și pentru meritocrație.
„Așa cum elevii din clasa a XII-a dau BAC-ul în centre special amenajate, așa trebuie să se susțină și examenele de clasa a IX-a. Susțin această reformă – pentru a stimula procesul de învățare și pentru a combate corupția și, bineînțeles, pentru ca noi, profesorii, să mergem cu fața curată în lume și să arătăm că, într-adevăr, se face carte”, declară Simion Morea.
„Eu pledez pentru meritocrație în școală și în societate – să fie totul pe meritul apreciat al elevului și al cetățeanului, bineînțeles”, accentuează abonatul ZdG.
Satul Fetești se află la 23 km de orașul Edineț și la 227 km de Chișinău. Conform recensământului din anul 2014, localitatea are circa 2600 de locuitori.
Ziarul de Gardă este un săptămânal independent din R. Moldova, fondat de Alina Radu și Aneta Grosu la 29 iulie 2004, ca ediție de presă dedicată jurnalismului de investigație, care publică articole ce demască actele de corupție și de încălcare a drepturilor omului.
Ediția tipărită a Ziarului de Gardă în limba română apare în fiecare zi de joi. De la nord la sud, de la est la vest, ZdG este abonat în toate raioanele țării. Tirajul pentru a doua jumătate a anului 2024 este de 13 979 de exemplare, iar Fetești a rămas în topul celor mai abonate sate din R. Moldova.