Declarația AJRM și reacția judecătorului suspendat Igor Pulbere, trimis pe banca acuzaților pentru fals în declarația de avere

Reprezentanții Asociației Judecătorilor din R. Moldova (AJRM) au publicat marți, 13 mai, o declarație la o săptămână după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea din funcție a magistratului Igor Pulbere, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, în legătură cu dosarul privind falsul în declarații în care este cercetat judecătorul.
Astfel, AJRM menționează că „exercitarea dreptului la replică este esențială într-o societate democratică, asigurând o informare completă și echilibrată a opiniei publice”.
„Ulterior acestei decizii (CSM, n.red.), subiectul a fost reflectat în spațiul public prin diverse materiale informative. În acest context, judecătorul vizat a ales să își exprime punctul de vedere în mod public, valorificând dreptul legal la replică.
(…) Totodată, reafirmăm importanța respectării prezumției de nevinovăție, principiu fundamental consacrat atât de cadrul legal național, cât și de standardele internaționale în materie de justiție. În calitate de organizație profesională, Asociația are printre atribuțiile sale și apărarea drepturilor și intereselor legitime ale membrilor săi, inclusiv în situațiile în care aceștia sunt vizați în proceduri judiciare sau în atenția publică.
Asigurarea unei reflecții echilibrate și respectuoase a cazurilor care implică actori ai sistemului judecătoresc contribuie la consolidarea încrederii în justiție și la păstrarea demnității profesionale”, afirmă AJRM.
Pe 10 mai 2025, magistratul suspendat Igor Pulbere a publicat o înregistrare video pe pagina sa de Facebook în care a vorbit despre dosarul în care este învinuit de fals în declarații, prin includerea unor date incomplete și neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale, susținând că nu i s-a acordat dreptul la replică.
„(…) Povestea începe în 2020, când am depus o plângere împotriva unei persoane care a profitat de un moment de încredere și a însușit de la mine bani. Haideți să vă explic cum ar scăpa acest individ de răspunderea penală. Știind că eu sunt persoana care trebuie să declare totul în declarația de avere, inclusiv și împrumuturi, merge la unul dintre organele de verificare a demnitarilor – SIS sau ANI – și formulează o scrisoare anonimă în care afirmă că a luat un împrumut. Materialele adunate sunt trimise la Procuratura Anticorupție care, la rândul său, în goana pentru indici de performanță, ticluiește o acuzație și o trimite în grabă în judecată. Cum se atinge scopul final? Escrocul, obținând un act oficial în care banii capătă statut de împrumut îl prezintă în dosarul său și obligă astfel organele de anchetă să înceteze urmărirea penală, pentru că sunt relații civile și nu infracțiune. Într-un final, infractorul scapă basma curată, iar judecătorul onest este suspendat (…).
Îndemn instituțiile de drept să ia o atitudine față de de acest caz. La fel, mă adresez colegilor judecători care mă cunosc și care nu mă cunosc: eu am să mă clarific, dar cazul meu este un precedent periculos și pentru alții (…)”, a spus Igor Pulbere.
Igor Pulbere, trimis pe banca acuzaților: nu a inclus un venit de 120 de mii de euro și o mașină de lux
Pe 2 mai 2025, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat expedierea în instanța de judecată a dosarului unui magistrat de la Judecătoria Chișinău, care este învinuit de fals în declarații, prin includerea unor date incomplete și neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale. Potrivit surselor ZdG, este vorba de magistratul Igor Pulbere de la Judecătoria Chișinău.
Conform PA, s-a stabilit că Igor Pulbere, având calitatea de persoană cu funcție de demnitate publică și fiind obligat să depună declarația de avere și interese personale, ar fi comis falsul în declarații, în următoarele circumstanțe:
În anul 2019, acesta nu ar fi inclus în declarația de avere și interese personale venitul în sumă de 120 000 de euro, obținut din vânzarea unui apartament din municipiul Chișinău, indicând doar suma de 1 364 783 de lei (echivalentul a 70 000 de euro).
Totodată, venitul obținut în sumă de 120 000 de euro ar fi fost oferit de către învinuit, sub formă de împrumut, unei persoane fizice, fără ca acordarea acestuia să fie declarată.
De asemenea, în același an (2019), judecătorul nu a declarat posesia unui automobil de model Mercedes GLE, care nu a fost inclus în declarațiile de avere nici în anii următori.
În anul 2021, acesta din nou nu ar fi declarat împrumutul acordat, precum nici venitul obținut din vânzarea unui automobil, în sumă de 300 000 de lei, și suma de 20 000 de euro provenită din restituirea parțială a împrumutului acordat în anul 2019.
Pentru perioada 2020–2023, Igor Pulbere nu a indicat în declarațiile de avere datoria persoanei fizice existentă la acea dată, în sumă de 85 658 de euro.
Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală în privința acestuia a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Pentru infracțiunea comisă, legea prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 25 500 la 30 000 de lei sau cu închisoare de până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Igor Pulbere și-a început activitatea în august 2009 în calitate de secretar în cadrul Biroului notarului privat Pulbere Vera. În 2010 a fost transferat în funcția de consilier juridic în cadrul aceluiași birou, iar peste doi ani, tot acolo, a devenit notar stagiar. În 2013 acesta a devenit consilier juridic.
Din aprilie 2016 a ocupat funcția de asistent judiciar în cadrul Curții de Apel Chișinău. Peste doi ani, prin decretul președintelui R. Moldova, Pulbere este numit judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe un termen de cinci ani.
Igor Pulbere este judecătorul care în iunie 2024 a admis parțial o altă plângere a ex-președintelui Curții de Conturi (CC), Marian Lupu, în litigiul împotriva fostei sale subordonate, Tatiana Vozian, care l-a învinuit că i-ar fi făcut avansuri sexuale și a obligat-o pe Vozian să-i achite lui Lupu un prejudiciu moral de 20 de mii de lei, dar și 10 mii de lei, banii cheltuiți de reclamant pentru serviciile unui avocat.