Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Cine blochează activitatea noii…

(VIDEO) Cine blochează activitatea noii Autorități Naționale de Integritate

Din 1 august, când a intrat în vigoare pachetul de legi cu privire la integritate, Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a transformat în Autoritate Națională de Integritate (ANI). Chiar dacă noua Lege cu privire la ANI stipulează că mandatul membrilor CNI expiră abia la data numirii în funcție a președintelui Autorității, în cadrul instituției au fost stopate verificările, s-a renunțat la ședințe, iar dosarele care urmau să ajungă la Procuratură și Centrul Național Anticorupție sunt trimise în arhivă.

Sursa Video: www.ZdG.md

Am încercat să discutăm cu Anatolie Donciu, președintele fostului CNI, dar ni s-a comunicat că acesta este într-o ședință. Am solicitat permisiunea de a participa la acea ședință, dar am fost refuzați. În schimb am discutat cu ofițerul de presă al instituției, Eugen Vițu. Acesta ne-a comunicat că din data de 1 august, nu se mai fac controale și nici ședințe.

”Din 1 august, până nu vor fi numiți noii inspectori, nu se mai fac ședințe. Până atunci, membrii Comisiei nu au împuterniciri de a vota pentru un act sau altul, așa prevede legea. (…) Dosarele care au rămas au fost finisate și sunt transmise în arhiva instituției. Aceste dosare vor fi resetate după ce vor fi numiți în funcție cei 30 de inspectori de integriate ai ANI, deoarece perioada de verificare este extinsă pentru funcția deținută, nu doar pentru acest an, 2015”, a declarat Eugen Vițu pentru Ziarul de Gardă.

Victor Strătilă, vicepreședinte al CNI, este de altă părere. Acesta susține că noua lege a ANI, la capitolul dispoziții finale și tranzitorii, stipulează că mandatele membrilor Comisiei sunt valabile până la alegerea președintelui ANI. „De aici deduc că membrii comisiei ar trebui să-și exercite atribuțiile și să efectueze acele controale”, a declarat Strătilă.

În context, am încercat să aflăm când va fi funcțională noua Comisie. Iată ce răspuns ne-a dat ofițerul de presă: ”Noi am fi vrut să fie de mâine, dar nu este real. Urmează ca, posibil și în noiembrie, să avem deja și un președinte și un vice-președinte al Autorității, care, conform legii, vor desemna și vor numi, prin comisie, prin poligraf și prin alte aspecte prevăzute de lege, pentru ca acești inspectori să fie persoane devotate”.

Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, la art. 44 (6) prevede că ”membrii Comisiei Naționale de Integritate își încetează mandatul la data numirii în funcție a președintelui Autorității