Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ „Cetățenii moldoveni vor fi…

VIDEO „Cetățenii moldoveni vor fi mereu recunoscători pentru sacrificiul și curajul pe care le arată lumii poporul ucrainean și armata ucraineană, în fiecare zi”. Declarații comune Popșoi-Kuleba, la Kiev

„Le sunt recunoscător cetățenilor Ucrainei, din numele cetățenilor R. Moldova, pentru pacea și stabilitatea de care ne bucurăm în R. Moldova și vom continua să oferim ajutor și sprijin cetățenilor ucraineni care au găsit refugiu și siguranța în R. Moldova”, a declarat Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, aflat într-o vizită la Kiev. El a precizat că este a doua sa vizită bilaterală după ce a preluta mandatul de ministru de externe, după ce prima vizită a fost la București.

Șeful diplomației moldovene a ținut o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Cetățenii moldoveni vor fi mereu recunoscători pentru sacrificiul și curajul pe care le arată lumii poporul ucrainean și armata ucraineană, în fiecare zi. Moldovenii trăiesc în prezent în pace, în pofida eforturilor Kremlinului de a destabiliza situația în R. Moldova, de a utiliza intermediari pentru a abate R. Moldova de pe calea sa legitimă de a adera la Uniunea Europeană, încărcările de a crea dispute între cetățenii moldoveni și refugiații ucraineni, între moldovenii aflați în diaspora și cei rămași acasă, între vorbitorii de limbă română și cei de limbă rusă. Suntem încrezători că cetățenii noștri vor putea înțelege care sunt interesele lor și ce vrea să le insufle propaganda, care merge împotriva intereselor naționale ale R. Moldova”, a mai spus la Kiev Mihai Popșoi.

El și-a declarat sprijinul pentru formula de pace propusă de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și sprijinul R. Moldova pentru Tribunalul special de investigare a crimelor agresiunii ruse în Ucraina. R. Moldova a oferit 11 pachete umanitare Ucrainei, a mai spus Popșoi.

Ministrul de Externe de la Chișinău a mai discutat cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre progresul realizat de R. Moldova și Ucraina pe dimensiunea integrării europene, cu decizia de a intensifica schimbul de informații și bune practici în acest domeniu. „Moldova și Ucraina au un obiectiv comun – de a adera cât mai curând la Uniunea Europeană. Locul firesc al Republicii Moldova și Ucrainei este în marea familie europeană”, a spus Popșoi.

De asemenea, cei doi diplomați au discutat despre organizarea unei noi reuniuni a trilateralei Republica Moldova – Ucraina – România, care va avea loc în luna mai, la Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat: „Ucraina va continua să protejeze nu doar propria libertate și suveranitate, dar și pacea și stabilitatea R. Moldova. Ucraina este interesată într-o R. Moldova puternic pro-europeană, la fel cum și R. Moldova este interesată de o Ucraină puternic pro-europeană. Și împreună putem să ne sprijinim reciproc”.

Șeful diplomației ucrainene a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de a proteja spațiul informațional al R. Moldova.

Propaganda rusă este distructivă nu doar pentru sănătatea politică a națiunii, dar și pentru sănătatea fizică și mentală a oricărui individ. Astfel că noi încurajăm pe fiecare să nu se bazeze pe sursele rusești de informare. Asta vă va proteja nervii și timpul.

Noi sprijinim pe deplin integritatea teritorială a R. Moldova. Nu sprijinim încercările Rusiei de se implica în probleme politice interne ale R. Moldova”, a subliniat Dmytro Kuleba.