Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ce instrumente de digitalizare…

VIDEO Ce instrumente de digitalizare oferă instanțele de judecată

Prin intermediul instanțelor judecătorești, Republica Moldova a făcut pași importanți pentru dezvoltarea sistemului informațional judiciar. Pe lângă dezvoltarea mai multor funcționalități în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor și posibilitatea înregistrării audio a ședințelor de judecată, în ultimii ani au fost implementate două instrumente noi de digitalizare. Este vorba despre sistemul informațional E-dosar Judiciar, care permite gestionarea digitală a cauzelor, precum și dezvoltarea sistemului de teleconferință, care facilitează desfășurarea ședințelor de judecată și la distanță.

E-dosar este o aplicație informatică ce permite gestionarea cauzelor în format digital. Prin intermediul sistemului E-dosar, în baza unei înregistrări, cu semnătură avansată calificată, justițiabilii vor putea bunăoară să depună o cerere de chemare în judecată, în cazul în care este vorba despre un litigiu, și să anexeze documentele care justifică acțiunea respectivă. Ulterior, odată ce va recepționa cererea, instanța de judecată va putea emite, de asemenea online, citații. În instanțele unde deja este utilizată aplicația E-dosar, sistemul are și funcția de arhivare a documentelor electronice.

În prezent, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești colaborează cu toate instanțele de judecată și cu alți participanți la proces ca să extindă utilizarea aplicației E-dosar. În aprilie – mai au fost desfășurate sesiuni de instruire pentru avocații care își doresc să participe la pilotare și pentru instanțele judecătorești.

Un alt instrument de digitalizare implementat în ultimii ani în toate instanțele de judecată este utilizarea sistemului de teleconferințe. Sistemul penitenciar al Republicii Moldova, în comun cu instanțele judecătorești, au început să-l implementeze în 2018 – 2019, însă această practică s-a extins în 2020, odată cu începutul pandemiei Covid-19.

Acest video a fost realizat grație suportului poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.