Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Bătaie ca în codru…

VIDEO Bătaie ca în codru în centrul Orheiului. Un localnic, Sergiu Stici, implicat în dosarul primarului reținut de la Brăviceni acuză că a fost snopit în bătaie de „oamenii lui Damir”

Scene violente în centru orașului Orhei. Sergiu Stici, un bărbat originar din raion și care îl acuză pe primarul de la Brăviceni, reținut recent de CNA, de trafic de influență, a fost snopit în bătaie de mai multe persoane.

Stici, despre care unele media au scris că ar fi un apropiat al fostului hoț în lege, Petru Gîlcă, alias Micu, spune că în spatele atacului stă primarul satului Brăviceni, Andrei Cociorvă, ales pe lista PDM și că a fost bătut de „oamenii lui Damir”. Dorin Damir respinge acuzațiile și spune că „nu este decât încă o tentativă (au fost mai multe în trecut) de a produce o știre virală, folosind numele meu”. Cociorvă se află în arest la domiciliu și nu am putut să-l contactăm pentru o reacție.

Sergiu Stici spune că a fost bătut deoarece a semnalat la Procuratura Generală, dar și în mai multe instanțe despre fabricarea mai multor dosare pe numele său și pentru ca să scape de ele, a fost impus să dea mii de euro. Totul s-ar fi început de la o afacere pe care a cumpărat-o în 2016 și atunci i s-ar fi recomandat să nu facă achiziția, pentru că ar putea avea probleme.

La scurt timp, spune Stici, i s-ar fi fost deschise 3 dosare penale pentru infracțiuni grave și i s-a sugerat că dacă vrea să scape de probleme, trebuie să cedeze afacerea și să achite 100 de mii de Euro. De asemenea, ar fi fost controlat de fisc unde s-a ales cu amenzi și plăți de sute de mii de lei.

Ulterior a fost reținut timp de un an și 10 luni la Penitenciarul nr 13 unde, spune Stici, a comunicat și chiar l-a ajutat pe Andrei Cociorvă, actualul primar de Brăviceni care la fel era deținut într-un alt dosar. După ce a ieșit în libertate, Cociorvă s-a oferit să-l ajute să scape de dosare, inclusiv de cel de la Fisc pentru suma de 100 de mii de euro.

Stici spune că a transmis în total 125 de mii de Euro și a fost achitat în prima instanță pe 2 din cele 3 dosare și a ieșit la libertate. Ulterior însă, ar fi fost sunat de o persoană care l-a anunțat că a primit 50 de mii de Euro pentru rezolvarea problemelor, iar ceilalți 50 de mii, Andrei Cociorvă i-ar fi spus că i-a pierdut la cazino și că dacă vrea să scape de probleme, să aducă acești bani.

Sergiu Stici spune că între timp, a avut loc schimbarea puterii și a trimis scrisori noului guvern, iar ulterior și Procurorului General, Alexandru Stoianoglo în care s-a plâns de ilegalitățile comise împotriva sa.

De cealaltă parte, Andrei Cociorvă i-ar fi promis că timp de un an, îi va întoarce banii. Mai târziu însă, primarul de Brăviceni s-ar fi răzgândit și l-ar fi amenințat pe Stici că dacă va insista, va avea probleme mari.

Săptămâna trecută, Andrei Cociorvă a fost reținut de CNA, iar imediat după asta, susține Stici, a fost sunat de o persoană care i-a reproșat faptul că „scrie scrisori” și i-a cerut să se vadă pentru a discuta problema.

Sergiu Stici spune că i-a zis că se afla la o cafea în Orhei și-l așteaptă să discute. Atunci, spune omul de afaceri, până la 30 de persoane cu constituție ateletică, despre care spune că sunt „oameni de-ai lui Damir”, au tăbărât asupra sa și bătut inclusiv cu o bâtă.

Din imaginile publicate pe pagina „Dreptul la dreptate” se vede că încăierarea a avut loc la 20 august lângă un butic de cafea din centru orașului Orhei. Sergiu Stici spune că era la o cafea alături de fratele, ginerele, fiul său, dar și un prieten al acestuia când au fost bătuți.

Cazul este cercetat de Direcția Urmărire Penală a IGP, iar potrivit comunicatorilor instituției, alte detalii vor putea fi făcute doar după investigarea cazului.

Andrei Cociorvă se află în arest la domiciliu și nu a răspuns acuzațiilor venite în adresa sa.

Dorin Damir, președintele asociației FEA respinge acuzațiile care i se aduc. Damir spune că-l cunoaște pe Andrei Cociorvă și neagă acuzațiile care i se aduc de Sergiu Stici.

„Este o aberație de crezut că sportivii l-ar fi atacat în plină zi, în centrul unui oraș din Republica Moldova. În primul rând, sportivii afiliați asociației pe care o conduc și federațiilor membre, nu au câte 45 – 55 ani (majoritatea sunt copii începând cu 7 ani și tineri de până la 30 de ani). Chiar și cei de performanță sunt departe de așa vârstă. În al doilea rând, atacatorii nu sunt identificați la moment, cel puțin din informația accesibilă publicului larg, deci nu văd baza unor alegații astfel grave. Cu toții știm că reclama negativă se răspândește extrem de repede și până la publicarea unei dezmințiri, prejudiciul va fi deja adus imaginii mele și a membrilor federațiilor pe care le dezvolt”, a declarat Dorin Damir.

Primarul de Brăviceni a fost reținut săptămâna trecută bănuit de comiterea traficului de influență.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, „respectivul proces penal a fost pornit în baza denunțului depus de o persoană care reclama acțiunile abuzive ale bănuitului, comise în anul 2018, perioadă în care acesta încă nu deținea o funcție de demnitate publică.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală procurorii anticorupție au stabilit că în intervalul aprilie – iulie 2018, acesta ar fi pretins și primit, în total 125 de mii de euro de la o persoană care era cercetată pentru o serie de infracțiuni grave și excepțional de grave. În schimbul acestei sume, transmise în mai multe tranșe, actualul primar i-ar fi promis bărbatului că-i poate determina pe procurorii PCCOCS și judecătorii Curții de Apel Chișinău, să-i claseze și, respectiv, emită soluție de achitare pe toate capetele de acuzare”.

Primarul de Brăviceni a fost pus sub învinuire, procurorii înaintând instanței de judecată demers de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a respins însă demersul procurorului, dispunând cercetarea învinuitului în arest la domiciliu. Procurorii anunță că vor contesta încheierea magistraților și vor insista la plasarea acestuia în arest preventiv.