Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Uniunea Europeană vrea să blocheze…

Uniunea Europeană vrea să blocheze accesul la sistemul SWIFT pentru şapte bănci ruseşti

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit să excludă șapte bănci rusești, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, de la sistemul SWIFT, informează Bloomberg.

VTB Bank PJSC și Bank Rossiya sunt printre băncile care se confruntă cu o interdicție de la sistemul de mesagerie (SWIFT) care permite tranzacții cu o valoare de trilioane de dolari în întreaga lume, conform oficialilor cunoscuți cu decizia dată.

Măsurile, care vin în calitate de răspuns la invazia liderului rus Vladimir Putin în Ucraina, urmează să fie adoptate peste noapte. Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF, dar nu şi Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi nici Gazprombank, au declarat oficialii, care au cerut să nu fie identificaţi.

Unele țări, inclusiv Polonia, au îndemnat decizia ca mai multe bănci să fie incluse în măsură. Lista ar putea fi încă modificată înainte de a intra oficial în vigoare. Modificările sunt bazate pe obiectul discuţiilor între reprezentanţii statelor membre UE care se reunesc la Bruxelles. În plus, lista finală va trebui convenită şi cu alte jurisdicţii, inclusiv SUA, au precizat surse din apropierea acestui dosar.