Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un proiect de lege privind…

Un proiect de lege privind beneficiarii de ajutor social, votat în a doua lectură cu un amendament care prevede „lărgirea spectrului candidaților pentru funcția de șef interimar al direcțiilor de învățământ”

Sursa: Flickr.com

Parlamentul a aprobat, în a doua lectură, măsuri legislative care au drept scop responsabilizarea beneficiarilor de ajutor social. Inițiativa legislativă  a fost votată de 57 de deputați.

Totodată, la proiectul de lege a fost depus un amendament propus de un deputat din majoritatea parlamentară, care prevede că „în calitate de conducător interimar al organului local de specialitate în domeniul învățământului pot fi desemnate și alte persoane decât funcționari publici din cadrul direcției, cu condiția că aceștia au o experiență de activitate managerială sau doar profesională în sistemul educațional de cel puțin 5 ani”.

Ministrul Educației Dan Perciun a afirmat că modificarea la legea 257/2023 pentru modificarea Codului educației al Republicii Moldova ar fi fost necesară din cauza unei presiuni exercitate asupra unor potențiali candidați.

„Mulțumesc colegilor din Parlament pentru promovarea în comisie a amendamentului care ne va permite să lărgim spectrul candidaților eligibili pentru exercitarea funcției de șef interimar al direcțiilor de învățământ. Modificarea va permite Ministerului să selecteze interimari inclusiv din rândul cadrelor didactice, a directorilor și a altor persoane cu experiență în sistem, anulând astfel obligația de a selecta candidații doar din interiorul direcțiilor de învățământ.

Presiunea exercitată de superiori asupra unor potențiali candidați, angajați actuali ai direcțiilor de învățământ, pentru a-i determina să nu accepte numirea de către Minister în funcția de șef interimar, face necesară ajustarea legii.

Reamintim că Ministerul a aprobat regulamentul de concurs pentru selectarea șefilor de direcție și reiterăm îndemnul nostru către consiliile raionale de a lansa cât mai curând concursul pentru această funcție, asigurând astfel respectarea literei și a spiritului Codului Educației”, a scris ministrul Educației Dan Perciun, pe rețelele de socializare.

Legea cu privire la ajutorul social va fi completată cu un articol care se referă la evaluarea managementului de caz al beneficiarului de ajutor social. În rezultat, structurile teritoriale de asistență socială vor efectua evaluări ale cauzelor care impun necesitatea de ajutor social. De asemenea, va fi dezvoltat un plan, care poate include furnizarea de măsuri de asistență socială și, în cazul beneficiarilor apți de muncă, măsuri de angajare.

Prin această inițiativă legislativă se urmărește reducerea dependenței de ajutorul social și incluziunea socială a beneficiarilor. Pentru anul 2024, pentru acordarea ajutorului social sunt preconizate cheltuieli de peste 725 de milioane de lei.

Această inițiativă legislativă a fost elaborată în contextul implementării condiționalităților Băncii Mondiale, aferente Programului de operațiuni pentru politici de dezvoltare pentru R. Moldova pentru anul 2024.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2025. De asemenea, în termen de șase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Guvernul va aduce actele normative în concordanță cu modificările legislative.