Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un primar socialist din nordul…

Un primar socialist din nordul țării și-ar fi angajat fiul în calitate de administrator al unei întreprinderi din subordinea primăriei. ANI cere revocarea sa din funcție

Sursa: moldpres.md

Primarul socialist al satului Briceni, raionul Dondușeni, Oleg Jitari a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese după ce și-a angajat fiul în calitate de administrator al ÎM „Servicii comunale Briceni”, instituție din subordinea primăriei pe care o conduce.

Potrivit actului de constatare emis luni, 15 aprilie, ANI va sesiza autoritatea responsabilă de numirea în funcție, în termen de 5 zile din momentul în care actul de constatare va rămâne definitiv, în vederea inițierii procedurii de revocare a lui Oleg Jitari din funcția (mandat) de primar al satului Briceni, raionul Dondușeni.

Inspectorul de integritate a subliniat că, în cadrul controlului, Oleg Jitari ar încercat să ascundă unele
informații esențiale” în procedura de control, care ulterior au fost prezentate de către alte instituții.

Pe marginea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, Oleg Jitari a prezentat o scrisoare în care a menționat că: „nu a depus declarația la ANI deoarece a crezut că este suficient declarația făcută către Comisia grupului de lucru la concursul privind ocuparea funcției de
administrator al ÎM „Servicii comunale Briceni”
”.

„Se decade Oleg Jitari din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția (mandat) de primar (cu excepția celor elective), pe o perioadă de 3 (trei) ani de la data eliberării sau destituirii din funcție sau data rămânerii definitiv actul de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese.

Se înscrie Jitari Oleg în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, de la data eliberării sau destituirii din funcție sau din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese”, a decis ANI.

Oleg Jitari este la al doilea mandat de primar în satul Briceni, fiind ales prima dată în 2019, la fel, din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Acesta a fost, până la sfârșitul anului 2019, consilier în cadrul Consiliului raional Dondușeni.