Principală  —  IMPORTANTE   —   Un membru proaspăt-numit la CSM,…

Un membru proaspăt-numit la CSM, care a promovat pre-vetting-ul, este învinuit într-un dosar de corupție din 2018

Sursa foto: realitatea.md

Iulian Muntean, numit recent membru al Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), este învinuit într-un dosar de corupție, asta chiar dacă acesta a promovat evaluarea externă. Informația a fost oferită de Procuratura Anticorupție pentru Ziarul de Gardă.

Este vorba despre cazul din 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice (ASEM) printre care și Muntean, au fost reținuți pentru 72 de ore, după ce în iunie ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins la Academia de Studii Economice din R. Moldova (ASEM) cu mai multe percheziții.

Atunci, o schemă de corupție cu implicarea a zeci de persoane, printre care lectori ai ASEM și mai mulți intermediari dinafara instituției, a fost deconspirata de CNA și procurorii anticorupție în urma unor informații obținute din interiorul instituției vizate, dar şi din alte surse.

Potrivit PA, fiind lector la Academia de Studii Economice, de comun cu alte persoane, Iulian Muntean ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare.

Ion Guzun, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat pentru realitatea.md că nu știa despre statutul de învinuit al lui Muntean și că va propune spre discuție acest subiect în cadrul CSM.

Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM, nu ne-a răspuns pentru a oferi un comentariu.

 Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting pe 10 august.

Decizie-MUNTEAN by Ziarul de Gardă on Scribd

Pe 7 septembrie, acesta a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de șase ani. Candidatura acestuia a fost susținută cu voturile a 62 de deputați.