Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un grant de 34 de…

Un grant de 34 de milioane de euro, oferit R. de Guvernul Norvegiei și BERD pentru consolidarea securității energetice 

La ședința plenară de vineri, deputații au ratificat un acord de grant și altul de împrumut, care prevede faptul că Guvernul Norvegiei și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor acorda R. Moldova asistență financiară pentru realizarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

Astfel, potrivit unui comunicat emis de legislativ, Guvernul Norvegiei va oferi țării noastre, prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, un grant în valoare de 34 de milioane de euro. Totodată, BERD va acorda un împrumut în valoare de 165 de milioane de euro. Resursele financiare vor fi utilizate atât pentru achiziționarea rezervelor de gaze naturale, cât și pentru diversificarea de surse.

În calitate de beneficiari ai proiectului vor fi toți consumatorii de gaze naturale din țara noastră.

Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale” va fi implementat prin intermediul S.A. „Energocom”, societate în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni. Unitatea implementatoare va achiziționa și va stoca gazele naturale în depozitele subterane din țările vecine în perioada caldă a anului, când prețul la gazele naturale este redus. Procurările de gaze naturale vor fi realizate în baza licitațiilor organizate conform procedurii prestabilite de către BERD.