Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Un apropiat de-al lui…

FOTO Un apropiat de-al lui Navalnîi, atacat cu un ciocan la Vilnius: „Un salut de tip banditesc din partea lui Putin”

Leonid Volkov (inclus pe lista rusească a „agenților străini”), un asociat al politicianului de opoziție decedat Alexei Navalnîi, a fost atacat marți seara la Vilnius. Potrivit colegilor săi, Volkov a fost atacat în apropierea casei sale. „I-a fost spart un geam al mașinii și a fost stropit în ochi cu gaze lacrimogene, după care atacatorul a început să-l lovească pe Leonid cu un ciocan”, transmite BBC News.

Kira Yarmysh (inclusă și ea în registrul „agenților străini”), care a fost secretara de presă a lui Navalnîi, scrie în contul său de pe rețeaua X (fostul Twitter) că lui Volkov i-a fost „spart un geam al mașinii și a fost stropit în ochi cu gaze lacrimogene, după care atacatorul a început să-l lovească pe Leonid cu un ciocan”.

Yarmysh a mai declarat pentru „Agenția” că Volkov a încercat să se lupte cu atacatorii cu ușa mașinii și cu picioarele. „Așa că au lovit unde au lovit – pe picioare”, a relatat Yarmysh.

Fotografiile publicate de Ivan Zhdanov (în registrul „agenților străini”) arată rănile lui Volkov: leziuni faciale și picioare însângerate. Zhdanov a precizat ulterior că „i-au lovit picioarele cu un ciocan și i-au lovit mâinile”.

Poliția și medicii au ajuns la fața locului, iar Volkov a fost trimis la spital.

Ulterior, opozantul a declarat că s-a întors acasă de la spital. Un mesaj video publicat de acesta arată că mâna lui Volkov este bandajată.

El a descris incidentul în felul următor: „Au vrut să facă din mine un topor. Adică, pe bune. Un bărbat m-a atacat cu un ciocan ciocan chiar în fața casei, în curte. Mi-a lovit piciorul de 15 ori. Din anumite motive, piciorul meu era încă intact. Mă doare să merg, dar ei spun că nu este rupt. Mi-am rupt mâna, însă.

El a adăugat că nu era „pregătit să facă niciun comentariu”. „Cu excepția celor evidente, că a fost un salut atât de evident, de tip banditesc din partea lui Putin, din partea banditului de la Sankt Petersburg. Vladimir Vladimirovici, vă salut și eu!”. – a declarat Volkov.

Potrivit portalului Delfi, poliția lituaniană a confirmat că un „cetățean rus” a fost bătut în apropierea locuinței sale din Vilnius în seara zilei de 12 martie. Atacul, potrivit raportului, a avut loc la ora locală 22:06.

Jurnalistul Serghei Parkhomenko (aflat în registrul „agenților străini”) scrie în Telegramul său că Volkov „locuiește în afara orașului, într-un sat de daci liniștit”. „Așadar, nu este vorba de un huligan de stradă sau de un hoț la întâmplare. Aceasta este o persoană care s-a dus acolo în mod special pentru a-l ataca pe Volkov”, crede Parkhomenko.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a reacționat deja la acest atac. „Rapoartele despre atacul asupra lui Leonid sunt șocante. Autoritățile competente și-au început activitatea. Autorii vor trebui să răspundă pentru crima lor”, a scris șeful ministerului lituanian de externe în rețeaua X.

Publicația „Important Stories” (declarată organizație indezirabilă și „agent străin” în Rusia) scrie că responsabilitatea pentru atac a revenit susținătorilor lui Viaceslav Pozdnyakov – fostul lider al organizației „Statul bărbaților”, interzisă de autoritățile ruse, cunoscută pentru apelurile la violență împotriva femeilor.

Despre acest lucru a scris însuși Pozdnyakov pe Telegram, care publică și capturi de ecran din corespondența cu unii abonați ai canalului său, care ar fi arătat fotografii de la supravegherea lui Volkov și ar fi furnizat numerele de înmatriculare ale mașinii acestuia.

Până în prezent, nu există alte versiuni ale celor întâmplate și nici nu există vreo dovadă independentă a afirmațiilor lui Pozdnyakov.

Un purtător de cuvânt al poliției lituaniene a declarat pentru agenția de știri AFP că polițiștii lucrează la fața locului și că suspecții atacului nu au fost încă identificați. El a promis că va oferi mai multe informații despre incident miercuri dimineață.

Până în martie 2023, Volkov a condus Fundația Anticorupție fondată de Navalny (aceasta a fost recunoscută ca organizație extremistă și interzisă în Rusia).

Un dosar penal a fost deschis împotriva lui Volkov în Rusia: autoritățile îl acuză de „incitare a minorilor la acțiuni ilegale”, respectiv participarea la proteste.

La începutul anului 2021, Lituania a refuzat să îl extrădeze pe Volkov către autoritățile ruse și a calificat acuzațiile împotriva sa drept motivate politic.