Principală  —  Ştiri   —   Un an de la prăbușirea…

Un an de la prăbușirea elicopterului SMURD! Care a fost cauza tragediei

dse.md

Astăzi, 2 iunie, se împlinește un an de la prăbușirea într-o pădure din apropierea satului Haragâş, Cantemir a unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi, când au decedat toți cei patru membri ai echipajului. Ipoteze tragediei cercetate de procurori și experți erau o defecţiune tehnică a elicopterului sau o eroare umană în pilotarea aparatului de zbor. Ulterior, convorbirile dintre navă și turnul de control au arătat că  din cauza ceții și a ploii, pilotul a pierdut controlul asupra aparatului de zbor.

Duminică, patru iunie, în apropierea satului Haragâș, raionul Cantemir, va avea loc inaugurarea complexului-memorial, dedicat echipajului aerian SMURD, în semn de omagiu pentru cei care și-au riscat viața la datorie. Complexul este constituit dintr-o pistă de decolare improvizată și o alee, care duce către placa comemorativă.

La Haragâș, Cantemir va fi inaugurat complexul-memorial dedicat echipajului aerian SMURD.  Foto: dse.md

Evenimentul de duminică va începe la ora 10:00 cu un serviciu divin și va continua la ora 11:00 cu acțiunea de inaugurare a complexului-memorial. La eveniment vor fi prezenți premierul R. Moldova, ministrul Afacerilor Interne, ambasadorul României în RM, secretarul de stat al MAI România, șeful Serviciului PC SE, dar și alți invitați.

Ultima intervenţie a celor patru salvatori SMURD Iaşi a fost întreprinsă joi, 2 iunie 2016, pentru transportarea la Spitalul Clinic Republican a unei profesoare de limba engleză din Vulcăneşti, de 85 de ani. După ce au aterizat cu succes pe Stadionul Republican, salvatorii au fost solicitaţi pentru preluarea unui alt pacient din Cahul. Este vorba despre un cetăţean american de 64 de ani care, aflându-se la o staţiune de odihnă, a suportat un accident vascular. Echipajul a reacţionat imediat şi, după ce a fost alimentat cu combustibil pe Aeroportul Internaţional Chişinău, elicopterul a decolat spre Cahul, dar în mai puţin de o oră s-a prăbuşit în raionul Cantemir. A fost cea de-a 20 intervenţie a unui elicopter SMURD peste Prut în mai puţin de un an.

Morţi în slujba vieţii

Cei patru membri ai echipajului SMURD erau: Gabi Sandu – asistent medical, Mihaela Dumea – medic, Voicu Șocaie– copilot şi Doru Gavril –pilotul elicopterului. Vineri, 3 iunie, a fost declarată zi de doliu, atât în R. Moldova, cât şi în România. Ceremonia solemnă de înmormântare a avut loc duminică, 5 iunie. La Iaşi, convoiul funerar a fost întâmpinat cu onoruri militare, iar foştii colegi şi apropiaţi ai membrilor echipajului le-au adus un ultim omagiu în curtea spitaului „Sf. Spiridon”, unde s-au adunat sute de oameni cu flori. Pentru înaltul profesionalism, umanismul şi spiritul de sacrificiu dovedite în numeroase acţiuni de salvare a vieţilor omeneşti la care au participat în cadrul SMURD Iaşi, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat post-mortem pe cei patru membri ai echipajului. Salvatori au fost decoraţi şi cu Ordinul Republicii, distincţia oficială supremă în R. Moldova. Guvernul R. Moldova va aloca familiilor celor patru eroi un ajutor financiar în sumă de 1 milion de lei.

România şi R.Moldova au semnat acest protocol în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră. Elicopterele de la Iaşi şi Galaţi au efectuat până acum 19 misiuni în R.Moldova. Primul pacient de la noi a fost transportat cu un elicopter SMURD la 17 septembrie 2015. În ultimii 13 ani, în România au avut loc cinci accidente aviatice în care au fost implicate aparate de zbor care transportau echipaje medicale. 14 salvatori au murit, iar nouă au fost răniţi.

Citiți și

Patru salvatori-eroi şi două ipoteze ale tragediei