Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Numărul candidaților la funcția…

UPDATE Numărul candidaților la funcția de membru al CSM și CSP care vor fi REEVALUAȚI crește la 13

UPDATE 19:41 Candidatul Aureliu Postică va fi și el reevaluat, după ce a fost admisă și cererea de contestare a acestuia.

UPDATE 19:27 Cererea de contestare a magistratului Nicolae Șova a fost și ea admisă. Astfel, numărul candidaților la funcția de membru al CSM și CSP care vor fi reevaluați crește la 12.

PDATE 19:10 Au fost admise cererile de contestare a încă trei magistrați: Alexei Paniș, Victor Sandu și Vladislav Holban. Astfel, în total 11 candidați vor fi reexaminați.

UPDATE 18:45 Alți șase candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați.

Este vorba despre Veronica Cupcea, Stanislav Sorbalo, Caisin Valentin, Ion Chirtoaca, Vitalie Codreanu și Vitalie Stratan, a căror cereri de contestare împotriva Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la anularea deciziei Comisiei au fost admise la data de 1 august.

Știrea inițială

O candidată non-judecătoare la funcția de membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și un procuror candidat la funcția de membru al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care nu au promovat evaluarea Comisie Pre-Vetting, vor fi reevaluați.

Marți, 1 august, completul de judecată special al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a admis cererea de contestare depusă de Angela Popil împotriva Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la anularea deciziei Comisiei din 21 martie 2023 și dispunerea reluării procedurii de evaluare a candidatei propuse de Parlament.

Tot marți, CSJ a admis acțiunea în contencios administrativ înaintată de procurorul Anatolie Gîrbu împotriva Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor cu privire la anularea deciziei din 2 iunie 2023 și dispunerea reluării procedurii de evaluare a candidatului.

Magistrații instanței supreme au anulat deciziile Comisiei Pre-Vetting în privința celor doi candidați și au dispus reevaluarea candidaților.

Anterior, în februarie, au fost respinse cererile de contestare depuse de magistrații Anatolie Ţurcan și Natalia Clevadî, după ce aceștia au picat evaluarea Comisiei.