Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE se pregătește să impună…

UE se pregătește să impună restricţii la exportul de produse agricole ucrainene

Uniunea Europeană a anunțat pe 8 aprilie că a ajuns la un acord provizoriu cu reprezentanții Parlamentului European pentru a prelungi suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE până în iunie 2025, dar cu noi restricții asupra produselor agricole, scrie Kyivindependent.

Dacă vor fi adoptate oficial, noile restricții vor reintroduce contingente tarifare la importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere, dacă volumul mediu al exporturilor îl depășește pe cel din anii precedenți. Potrivit unui comunicat de presă, UE urmărește să impună restricții pentru a lua „în considerare orice impact negativ asupra pieței unuia sau mai multor state membre (cum este cazul acum)”. Acordul mai trebuie votat de parlamentarii europeni.

De luni de zile, fermierii și transportatorii polonezi și români care protestează au fost în centrul blocadelor de la punctele de trecere a frontierei ucrainene, protestând împotriva impactului economic al unui acord de liber schimb care a stârnit îngrijorări cu privire la concurența inegală și riscurile pentru producția internă.

Potrivit protestatarilor, importurile de cereale din țările adiacente Ucrainei au crescut, distorsionând piețele locale și provocând scăderea prețului cerealelor fermierilor locali, ceea ce a dus la proteste și restricții atât la scară națională, cât și la nivelul UE.