Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE modifică regulile de mediu…

UE modifică regulile de mediu în agricultură la presiunea fermierilor nemulțumiți

Țările Uniunii Europene au aprobat azi, 26 martie, o revizuire a politicii agricole comune, PAC prin care sunt relaxate regulile de mediu deranjante pentru fermieri, care mărșăluiesc din nou cu tractoare la Bruxelles. Schimbările legislative au fost ratificate fără modificări substanțiale de un comitet special pentru agricultură, format din reprezentanți ai statelor membre și urmează să fie examinate urgent de europarlamentari, transmite TV5 Monde.

A fost eliminată obligația de a lăsa necultivate 4 procente din terenurile arabile, iar rotația obligatorie a culturilor a fost înlocuită cu diversificarea plantațiilor. Totodată fermele cu mai puțin de 10 hectare au fost scutite de controale și sancțiuni legate de normele de mediu.

Sindicatele se arată mulțumite, dar fermierii încă protestează

Sindicatele agricole au salutat decizia, dar organizațiile de mediu au criticat-o ca pe un pas înapoi..Subiectul reunește miniștrii agriculturii în timp ce peste 300 de fermieri cu tractoare sunt masați în cartierul european al Bruxelles-ului cu trompete aruncări de ouă și incendieri de fân. Protestatarii cer mai ales „încetarea acordurilor de liber schimb” considerate inechitabile pentru că permit importuri de produse ieftine care nu respectă standardele europene pentru protejarea mediului și a bunăstării animalelor.

„Nu vedem nicio propunere care să rezolve problema importurilor din țări terțe la prețuri similare sau mai mici, dar care nu respectă standardele noastre ridicate în materie de mediu și bunăstare a animalelor”, recunoaște ministrul leton Armands Krauze.

O altă chestiune sensibilă este acordul recent de extindere a accesului fără taxe vamale pentru Ucraina, dar cu plafonarea anumitor produse agricole. Acesta va fi examinat miercuri de ambasadorii celor 27 de state membre ale UE, unele țări solicitând ca plafonul să fie extins la grâu.