Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia este pregătită să ajute…

Turcia este pregătită să ajute la evacuarea pe mare a locuitorilor din Mariupol

Sursa: Anadolu Agency

Turcia este pregătită să aloce nave pentru evacuarea pe mare a locuitorilor din Mariupol. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, transmite Agenția Anadolu.

Potrivit acestuia, partea turcă își coordonează acțiunile cu structurile Rusiei și Ucrainei.

„Pregătirea Ankarei de a sprijini procesul de evacuare a fost adusă în atenția atașatului militar rus din Turcia, care a fost invitat la departamentul nostru de apărare. O inițiativă similară a fost predată autorităților ruse prin atașatul militar turc la Moscova. De asemenea, ne coordonăm eforturile cu instituțiile ucrainene prin atașatul militar din țara respectivă”, a spus ministrul turc al Apărării Naționale.

Akar a menționat că Turcia continuă să livreze ajutor umanitar poporului ucrainean.

Șeful ministerului de apărare al Turciei a amintit că în ultimele săptămâni a vorbit telefonic în mod repetat cu colegii ruși și ucraineni, Serghei Șoigu și Alexei Reznikov. Hulusi Akar afirmă că a avut și o întâlnire personală la Istanbul cu Reznikov.

„Pentru a preveni alte vărsări de sânge și pentru a restabili stabilitatea, este important să se declare imediat încetarea focului”, a subliniat Akar.

Ministrul turc a anunțat contacte active cu Federația Rusă și Ucraina și pe tema ieșirii în siguranță a navelor turcești din porturile ucrainene. În ceea ce privește amenințarea minelor din Marea Neagră, Akar a remarcat că momentan nu există probleme pentru transportul maritim.