Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   The Economist: „De ce Ucraina…

The Economist: „De ce Ucraina ar trebui să câștige”

Sursa: UNICEF/Tom Remp

Volodimir Zelensky, intervievat de publicația The Economist, a explicat că secretul rezistenței Ucrainei constă în puterea oamenilor și de ce războiul se schimbă în favoarea națiunii sale. „Credem în victorie”, a declarat președintele Ucrainei. „Aceasta este casa noastră, pământul nostru, independența noastră. Este doar o chestiune de timp”, afirmă Zelensky, citat de The Economist.

Pe 29 martie, Rusia a declarat că va „reduce în mod fundamental” campania din nord. Retragerea sa poate fi doar tactică, dar Rusia a recunoscut că de fapt, pentru moment, nu poate lua Kievul.

Cu toate acestea, o mare parte din Ucraina rămâne „în mâinile Rusiei”, inclusiv fâșia de pământ de pe coasta de sud, care, conform rușilor, a reprezentat ținta lor în toată această perioadă.

Zelensky accentuează asupra faptului că Occidentul trebuie să impună sancțiuni mai dure Rusiei și să furnizeze mai multe arme, inclusiv avioane și tancuri. La rândul lor, sancțiunile epuizează capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung.

Cei de la publicația The Economist se pronunță asupra faptului că „pentru Ucraina, o victorie decisivă ar descuraja o nouă invazie rusă. Cu cât Ucraina poate învinge armata rusă mai convingător, cu atât va fi mai capabilă să reziste compromisurilor care ar putea „otrăvi” pacea. Victoria ar fi, de asemenea, cea mai bună bază pentru lansarea unui stat democratic postbelic, care este mai puțin corupt de oligarhi și de infiltrarea rusă”.

„Premiul pentru Occident ar fi aproape la fel de mare. Nu numai că Ucraina ar putea înviora cauza democrației, dar ar spori și securitatea europeană. În cei 300 de ani de imperialism, Rusia a fost, în mod repetat, în război cu mai multe țări din Europa. Uneori, ca și în cazul Poloniei și Finlandei, a fost cea care a invadat. Alteori, ca și în cazul Germaniei naziste sau a Franței napoleoniene, a fost văzută ca o amenințare letală și s-a aflat o victimă a agresiunii”, scrie publicația britanică.

„Renunțul la amenințările nucleare ale lui Putin implică și unele riscuri. Limitarea ajutorului ucrainean ar încuraja Rusia să impună lui Zelensky o pace instabilă și, prin urmare, temporară. În schimb, armele și sancțiunile mai puternice ar marca o schimbare în gradul ajutorului, dar nu și caracterul acestuia. Din toate aceste motive, cea mai bună descurajare este ca NATO să facă față amenințărilor voalate ale lui Putin și să clarifice că o atrocitate nucleară sau chimică ar duce la izolarea totală a Rusiei”, se comunică în analiza publicației The Economist, care poate fi accesată aici.